Disoñar la balsa de Sentmenat

'Disoñar' la bassa de Sentmenat

'Disoñar' la bassa de Sentmenat és un tribut a l'aigua, al Parc Natural de Collserola i a la diversitat d'espècies que acull, que tindrà lloc el dimecres 22 de maig de 15:30h a 19:00h a Eina Sentmenat (Passeig Santa Eulàlia, 25).

Aquesta trobada, organitzada per Eina Obra, és una invitació a participar en un viatge col·lectiu al passat i al futur de l'aigua de la bassa que es troba a Sentmenat a partir de diferents activitats.

'Disoñar' la bassa de Sentmenat emfatitza la rellevància dels espais fontinals al Parc de Collserola, uns hàbitats caracteritzats per la seva vulnerabilitat i escassetat, i que s'enfronten amenaces significatives a causa dels efectes del canvi climàtic i la sobreexplotació hídrica i necessiten la nostra curs. L'esdeveniment s'emmarca dins l’agenda del Dia Internacional dels Parcs Naturals, que se celebrarà el divendres 24.

Relació d’activitats:

Una invocació al degoteig amb Isabel Val i Mireia Molina Costa, Col·lectiu cossos d’aigua
De 15:30h a 16:15h

Una invocació al degoteig: L'aigua exerceix funcions vitals en el cos humà, actuant com a mitjà de transport per a nutrients i oxigen a través del plasma sanguini, regulant la temperatura corporal mitjançant la transpiració i l'evaporació, i funcionant com a lubricant en les articulacions i fluids protectors. També és indispensable per a la digestió i l'expulsió de residus.

Travessant unes propostes de reflexió i de meditació guiada a partir del so i la pròpia veu, ens explorarem com a cossos permeables i permeants, incorporarant sonoritats d’altres cossos d’aigua —des del flux d'un riu fins al trencament de les onades o la caiguda de la pluja— per tal d’aproximar-nos al cos humà com a ecosistema entrellaçat material i biològicament amb el seu entorn, també de manera social i política, emocional i íntima.

Així, reflexionarem sobre les pràctiques d’escolta del propi cos com a pràctica ecològica en si mateixa —també com a dispositiu d’invocació d’empatia i acompanyament col·lectiu, tant material com simbòlic.

La memòria de l'aigua amb Ignasi Ayats, dissenyador gràfic
De 16:15h a 17:00h

Aquesta activitat se centra en capturar els vestigis de l'aigua que brollava en la bassa utilitzant la tècnica del frottage. Aquest mètode consisteix en fer impressions fregant carbó o un altre material tou sobre un paper o llenç col·locat sobre superfícies texturitzades. El propòsit és registrar la textura dels sediments que l'aigua ha anat dipositant i consolidant sobre les escultures i les pedres de la bassa al llarg del temps. El resultat no només capturarà els aspectes visuals de l'aigua, sinó que també promourà la reflexió sobre qüestions més àmplies com el pas del temps, l'escassetat d'aigua i la naturalesa efímera de les construccions humanes.

Exercici d'especulació fabulativa amb Helen Torres, sociòloga, traductora i educadora
De 17:00h a 19:00h

Taller de fabulació especulativa en el qual crearem narratives sobre futurs possibles per a la bassa. Inspirats en jocs, observacions i textos de les filòsofes de la ciència Vinciane Despret i Donna Haraway, i de l'antropòloga Anna Tsing, explorarem diverses preguntes clau. Aquestes inclouen: Quins són els efectes no desitjats de les infraestructures humanes en aquesta zona? Quins organismes habiten el lloc i com interactuen entre si? Quines són les perspectives de futur per a les espècies de Collserola? Quins nous usos podrien donar-se a la bassa basats en la realitat actual? Com podem activar responsabilitats humanes per promoure un floriment multiespècies?

A través d'aquestes interrogants, ens projectarem cap al futur per especular sobre el nostre present, amb l'objectiu de crear un terreny imaginari comú que ens permeti desenvolupar relats situats sobre les problemàtiques que travessen el parc i la bassa.