Manel Clot

Col·laboració amb l’Arxiu Manel Clot

Des del Grup de Recerca en Estètica i Teoria del Disseny i de l’Art (coordinat per Tània Costa) s’ha iniciat una col·laboració amb l’Arxiu Manel Clot amb l’objectiu d’estudiar les aportacions en el camp de la pedagogia de qui ha tingut fins ara un reconeixement públic centrat en la rellevància del seu treball en la curadoria i la crítica d’art. A aquesta recerca s’hi han afegit els professors Oriol Fontdevila i Víctor García Tur, tots dos antics alumnes de Manel Clot, i està obert a qui vulgui sumar-s’hi. 

Manel Clot va ser professor d’EINA des de l’any 1992 fins al 2011 i va introduir dues novetats en les activitats formatives del centre la incidència de les quals arriba fins avui. D’una banda, des de l’assignatura d’Últimes Tendències de l’Art, Manel Clot articulava en els seus programes el que anomenava “(sub/trans/inter)cultures” on hi confluïen disseny, literatura, moda, música o cultura de clubs.

La segona aportació de Manel Clot a EINA va ser la direcció de les tres edicions del postgrau Gèneres d’Exposició (des de l’any 2000 al 2003) on, a partir de la consideració de l’exposició com a unitat fonamental de les pràctiques creatives, plantejava els efectes transformadors tant de l’expansió dels espais de recepció més enllà dels museus i centres d’art, com l’ampliació dels recursos i formats en els manifestacions artístiques. 

Reproduïm l’arxiu digital “Rosetón” que es conserva a l’Arxiu Clot (on hi ha una ordenació gràfica de la bibliografia del postgrau) com a evidència de l’ambició i l’actualitat del marc de reflexió i pràctica de Manel Clot. Volem així donar visibilitat a l’inici de la col·laboració entre EINA i l’Arxiu Clot i agrair el suport dels responsables del seu llegat, molt especialment a Anna Clot per totes les facilitats que està donant a aquesta recerca. 

La instal·lació de la Cartografia Bibliogràfica de Manel Clot a l’entrada de la biblioteca d’EINA, avui primer de març de 2023, li ret homenatge en el setè aniversari de la seva mort.

Foto portada: Pere Tordera

Rosetón