EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Treballs de Fi de Grau

Fill the gaps

Ester Casademont
ecasademont@eina.cat

Barcelona és una ciutat en constant moviment i evolució. Les transformacions de les ciutats poden ser molt ràpides i subtils i un bon dia t’adones que ja no vius al mateix lloc que fa un temps, o potser sí? El pas del temps i el moviment deixen marques, deixen cicatrius, aquelles que simulen la gent que hi habita. Moltes cicatrius tenen el seu encant, ens expliquen històries, però d’altres són una molèstia per als qui hi vivim. Moltes vegades passen desapercebudes, com les primeres arrugues que surten a la cara, d’altres són massa grans per ignorar-les.

La ciutat és grisa, les marques del temps també; fem que cobrin protagonisme, donem veu al paviment. Passejant per diferents zones de la meva ciutat, Barcelona, veig més o menys allò de què parlo i des de l’inici del treball la vista s’aguditza per trobar desperfectes i buscar possibles solucions per millorar de diferents maneres l’aparença dels espais públics, en termes del que jo considero millora. Fill the gaps pretén posar pegats a racons i fissures en el paviment de Barcelona, completar el puzle urbà amb l’addició d’una versió social i acolorida del material de construcció per excel·lència: el formigó.

El projecte no pretén desafiar el deteriorament urbà, més aviat vol posar l’accent en desperfectes i oferir l’oportunitat de construir i reconstruir la nostra ciutat.

La iniciativa s’infiltra en el paviment en mal estat de Barcelona en forma de colors.

Aquest projecte sorgeix horitzontalment, aprofitant els recursos que ofereix la mateixa ciutat, els materials destinats al reciclatge. El vidre és un bon aglutinant per al ciment, en millora les propietats i ens permet reduir l’extracció de matèries primeres i la quantitat d’energia destinada al reciclatge. Però sobretot, ens permet convertir el projecte en una cosa de tots.

El vidre llençat de la comunitat es destinarà a la creació d’aquest material que ens permetrà solucionar els desperfectes de la nostra ciutat.

Fill the gaps contradiu la seriositat de les construccions en el paisatge urbà.

El projecte també té com a objectiu fer que aquells que viuen a la ciutat la sentin més propera d’una manera visual i creativa, emfatitzant les possibilitats d’actuació reivindicativa que ens permeten dissenyar la nostra pròpia realitat a favor del ciutadà.

Text complet

Especialitat
Disseny de producte
Tutors
Oriol Ventura
Tribunal
, Elena Bartomeu, Francesc Crous, Ariadna Fábregas, Jon Marin, Àlex Mitrani, Javier Nieto, Oriol Ventura

E I N A