EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Cursos d’estiu

Curs d'estiu Disseny sense verd: Taller d’estiu al parc no Natural de Collserola

Curs d'estiu Disseny sense verd: Taller d’estiu al parc no Natural de Collserola

El disseny, en la seva essència, està format per tres components: la innovació estètica, l’aportació de sentit crític (voluntat transformadora del món) i la seva participació dins del mercat. En un món globalitzat pel sistema capitalista, el disseny ha deixat enrere els seus dos primers eixos i ha passat a estar al servei del mercat en comptes del pensament. Així doncs, el dissenyador s’ha convertit en un procurador d’elements de confort, amb l’objectiu que la nostra relació amb el món esdevingui menys dolorosa, i d’aquesta manera es mantingui el que coneixem com a societat del confort.

Ens trobem amb entorns que són la suma de “cozy corners”, espais que identifiquem amb nosaltres mateixos i que alimenten l’ideal de singularització. Però, tal com explica l’antropòloga Val Plumwood, darrere d’un “cozy corner” sempre hi ha un “shadow place”, tots aquells llocs desconeguts que resten a l’ombra, ens proporcionen els nostres materials i els béns que consumim. El pensament ecològic repensa l’aproximació d’aquests dos llocs i per tant, és la responsabilitat del dissenyador la transformació per a què això sigui possible.

Aquest taller té com a objectiu retornar el disseny a la seva essència, pel que fa a innovació formal i voluntat de generar un pensament crític i ecològic. Abordarem aquest objectiu situant-nos en un escenari que només pugui ser plantejat a través d’un nou tipus de disseny. Des del punt de vista de la presa en comptes del depredador. L’escenari que plantejarem serà un món sense verd, reconstruint el futur per tal d’aportar respostes al present.

Preinscripcions obertes!

Títol
Certificat expedit per EINA
Preu

300€ (10% dte. per a estudiants i exalumnes d'EINA, i 50% dte. per a professorat i PAS d’EINA)

Dates

Del 8 al 12 de juliol

Horari

De dilluns a divendres, de 16h a 20h

Durada

20h

Idioma

Castellà/Català

Places

Mínim 7 i màxim 20

Lloc

EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Professorat
  • Ona Harster

A qui va dirigit

Programa obert a tots els públics.

Accés

Per inscriure’t a aquest curs d’estiu (titulació EINA), cal disposar d’un número d'identificació universitària (NIU/NIA) i una paraula de pas. Si encara no ets estudiant d’EINA, per obtenir-los has de realitzar la sol·licitud de registre.

Amb aquestes dades pots fer la inscripció.

Per poder realitzar el curs, és imprescindible haver-se matriculat i realitzat el pagament amb antelació.

Més informació a cursosdestiu@eina.cat.

Programa

Donat que EINA s’ubica al llindar entre Barcelona i Collserola, als Jardins de Can Sentmenat, prenem aquesta situació específica com a marc del taller.

Així doncs, pensarem el disseny sense verd a partir de la següent pregunta: Com pensar Collserola al marge de la natura? Què queda al parc si extraiem tots els clixés de natura?

Per fer-ho, no farem tabula rasa, sinó que partirem dels projectes seleccionats del concurs promogut per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2011, Portes de Collserola. Aquest projecte urbanístic pretén obrir la ciutat a la muntanya de Collserola a partir de la definició de 16 portes que han de permetre entrellaçar el teixit urbà i els espais naturals. Ens centrarem en els projectes de la Porta 3, ja que aquesta engloba els Jardins de Can Sentmenat i el desert de Sarrià.

Primera part

Anàlisis crític dels projectes seleccionats del concurs Portes de Collserola a partir de les següents lectures i projectes:

Val Plumwood: Shadow Places and the Politics of Dwelling Anàlisi de dependències: Prendre consciència de tots aquells “shadow places” de que depenem cada dia per a dur a terme la nostra vida.

Timothy Morton: El pensamiento Ecológico Desmuntant a Heidegger i la seva idea de l’anònima i generosa mare naturalesa. El pensament ambientalista i la seva defensa del món natural són un impediment per a l’ecologia (per exemple la constant negació dels parcs eòlics en defensa de l’ideal de natura verda i salvatge).

Anna Lowenhaupt Tsing: Strathern beyond the Human: Testimony of a Spore Anàlisi de la interconnectivitat. El pensament ecològic busca totes les formes imaginables de viure junts, i pren consciència que els humans estan connectats amb altres éssers, vius o no, naturals o artificials.

Bruno Latour: A Cautious Prometheus? A Few Steps. Toward a Philosophy of Design (with Special Attention to Peter Sloterdijk) La política ecològica implica la necessitat d’innovació en les eines de disseny per tal que aquest sigui capaç de representar totes aquelles contradiccions controvèrsies que són implícites en el disseny.

Thomas Thwaites: The Toaster project

Assemble: The simpathy of things, BBC radio 4 Quina relació tenim amb els materials? En un futur haurem de conviure amb els hiperobjectes: el plutoni o el poliestirè extrudit, elements que existeixen a una escala temporal impensable.

Thomas Thwaites: A holiday from being human (GoatMan) Pensar des de Cultura del disseny implica una voluntat de transformació de l’entorn, de singularització i de generar pensament crític.

##Segona part

Aquest taller no es planteja dins del marc de la teoria del disseny sinó de la Cultura del disseny i per aquest motiu es treballarà des de la implicació i no la teorització. El taller consistirà en realitzar múltiples exercicis que es plantejaran com a accions de resposta ràpida i intuïtiva. Cada exercici demana una manera específica de fer , així doncs no es treballarà dins de cap disciplina de disseny predeterminada.

Tercera part

L’objectiu del taller és donar una nova resposta nova al projecte Portes de Collserola. Per tal de fer-ho possible i que el taller tingui una implicació real, es generarà un document final, per exemple una publicació.

Dades de contacte

E I N A