Isabel del Río

Isabel del Río

Investigadora en Història i teoria del disseny.
Llicenciada en Belles Arts i Màster Oficial d’Estudis Avançats en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona.
Actualment cursa el programa de doctorat d’Estudis Avançats en Produccions Artístiques (EAPA), en la línia de Recerca en Imatge i Disseny, de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.

Docència

Ha impartit classes d'història, teoria i crítica del disseny a Graus de Disseny a diverses universitats com UNIBA (Universitat de Barcelona), Universitat Carlemany d'Andorra i Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Així mateix, col·labora al Màster en Disseny Gràfic de BAU i al Postgrau en Concepte de Producte d'Elisava.

Activitat professional / Recerca

Des de l'any 2011 col·labora com a investigadora a la Fundació Història del Disseny de Barcelona (FHD) i, eventualment, realitza tasques de documentació d'objectes per a la Col·lecció de Disseny de Producte del Museu del Disseny de Barcelona. També ha col·laborat en diverses exposicions i projectes i ha impartit conferències relacionades amb el món del disseny.

Participa a diversos congressos acadèmics com els Simposis d'Historiadors del Disseny a Espanya, els Col·loquis d'Investigadors en Tèxtil i Moda i les Conferències de l’ICSID (International Committee of Design History and Design Studies).

Conferències
(2021) ‘L’interior domèstic, mirall de gustos i identitats canviants (1959-1986)’ juntament amb la Dra. Isabel Campi dins del Cicle de Jornades Internacionals d’Estudi sobre Arquitectura, Interiors i Identitat Social, celebrat pel Museu de Història de Barcelona a la Biblioteca del Bon Pastor de Barcelona el dia 7 d’octubre de 2021.

(2019) ‘El diseño en la Bauhaus. Revolución pedagògica, concepción funcionalista y compromiso social’ dins del curs Bauhaus (1919-1933): el llegat d'una escola centenària impartit per la Universitat de Barcelona de l’1 al 5 de juliol de 2019.

(2018) ‘Una historia cultural de la silla’ dins de la V Setmana d’Arquitectura i Disseny al Club Pollença (Mallorca).

(2018) ‘Historia de la silla’ al Col·legi d’Arquitectes de les Illes Balears (COAIB) de Mallorca per tal de presentar el llibre Chairs de la periodista cultural Anatxu Zabalbeascoa, editat per Andreu World i Gustavo Gili.

Publicacions

(Només es llisten les 3 més recents)

CAMPI, Isabel; DEL RÍO, Isabel (2020). ‘Jordi Vilanova y la modernización de los gustos de la burguesía catalana’. En Oriol PIBERNAT (ed.) Diseño y Franquismo. Dificultades y paradojas de la modernización en España. Madrid: Experimenta, pp. 231-248.

Autora de fins a 5 relats del llibre de Ramón ÚBEDA (ed.) Sillipedia. 101 historias de sillas. Madrid: La Fábrica (2020).

Autora de la recerca i redacció de fins a 37 casos del llibre d’Anna CALVERA; Isabel CAMPI; Beppe BENENTI (coord.) Roca, 100 años diseño a diseño. Barcelona: Roca Sanitario S.A. (2018).