Miguel Milá

Miguel Milá rebrà la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona

Miquel Milà Sagnier, dissenyador industrial molt vinculat a Eina des dels seus inicis, serà guardonat amb la Medalla d’Or de Barcelona en reconeixement a una trajectòria professional que ha contribuït a la projecció internacional de la ciutat i el país.
 
El dissenyador i antic professor d’Eina ha tingut un paper fonamental en la història contemporània del disseny català i espanyol, també com a membre d’una generació de pioners del disseny que va començar als anys 50.
 
El 1987, Miquel Milá va ser nomenat Amic d’Eina per la seva implicació en els inicis de l’escola. Des de llavors, ha estat guardonat sis vegades amb el Premi Delta d’Or de l’ADI-FAD, la primera el 1961 pel llum TMC. Altres reconeixements inclouen el Premi Nacional de Disseny (1987), la Creu de Sant Jordi (1993), el Premi Nacional de Cultura del CONCA (2010), i ara amb la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona (2024).
 
Des de la creació de la seva empresa, Tramo, des de la qual va començar a dissenyar els seus propis mobles i làmpades, Miguel Milá va escalar fins arribar a obtenir gran repercussió internacional com per exemple amb els llums TMC i TMM, convertits en icones del disseny, o bé el llum Cesta, la xemeneia A14 o l’escala de cargol metàl·lica. A la dècada dels anys 60 va participar en la creació de l’Associació de Disseny Industrial del Foment de les Arts i del Disseny (ADI-FAD), en col·laboració amb André Ricard, Antonio de Moragas, Oriol Bohigas, Alexandre Cirici Pellicer, Manel Cases i Rafael Marquina, entre d’altres.

Més endavant, durant el postmodernisme, es va centrar en l’interiorisme, en projectes de casa particulars, en treballs d’exposicions i en el disseny de mobiliari urbà. D’aquesta època són el banc Neoromàntic (1995), el llum Estadi i el banc Tram per a les Olimpíades del 1992 o el disseny de l’interior dels vagons del metro. El seu llegat a la ciutat es pot trobar també en els jardins de la Rambla de Sants o en la incorporació de mobiliari urbà als eixos verdes de la ciutat, elements que afavoreixen la interacció social.

Imatge portada: Isist Atelier