UTD és una assignatura de quart curs on es proposa anar més enllà del cànon de referents de disseny que els estudiants han rebut al llarg dels seus estudis de Grau. A partir d’un mostra de cent projectes, tot ells realitzats en l’última dècada, es proposarà una visió prospectiva sobre les línies d’horitzó que dibuixa el disseny actual. Els cent projectes s’han seleccionat no tant per la seva qualitat intrínseca sinó amb la finalitat d’aconseguir un conjunt representatiu de la diversitat de manifestacions del disseny que conviuen avui.
Objectius formatius
- Desenvolupar una capacitat de memòria projectual eficient que permeti identificar i situar correctament un número significatiu de projectes en el “banc mental” personal necessari per fer un primer pas en direcció als dominis del disseny expert.
- Practicar la “lectura de proximitat” de projectes, considerant no només els seus aspectes més superficials sinó el conjunt dels seus elements i les relacions que s’estableixen entre ells i també amb projectes afins.
- Identificar correlacions entre projectes de disseny i altres manifestacions creatives que donen resposta a les tensions no resoltes en les cultures i societats actuals.
- Expandir la noció de disseny més enllà de les limitacions imposades per una visió centrada en occident i en la tradició moderna.
- Disseny mundial i accions de mundialització a través del disseny.
- Definicions restrictives i pràctiques expandides del disseny.
- El disseny intens: l’herència moderna i maneres d’escapar-hi.
- El disseny sensible: el gir efectiu en el projecte.
Sessions plenàries: 10 anys en 100 projectes
És de preveure que aquesta sigui una part de docència no presencial amb càpsules asincròniques de presentació de projectes i reunions telemàtiques per presentar-ne les línies generals.
Seminaris: respostes creatives a la realitat contemporània.
Sessions de discussió presencial a partir de presentacions realitzades per grups afins d’estudiants que portaran al mon del disseny la seva interpretació de les lectures obligatòries.
Sistema d’avaluació
Avaluació continuada
L’objectiu de l’avaluació continuada és que l’estudiant pugui conèixer el seu progrés acadèmic al llarg del seu procés formatiu per tal de permetre-li millorar-lo. A partir de la segona matrícula, l’avaluació de l’assignatura podrà consistir, a decisió del professor, en una prova de síntesi, que permet l’avaluació dels resultats d’aprenentatge previstos en la guia docent de l’assignatura. En aquest cas, la qualificació de l’assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi.
Normativa general d’avaluació
Per considerar superada una assignatura, caldrà que s’obtingui una qualificació mínima de 5,0.
Una vegada superada l’assignatura, aquesta no podrà ser objecte d’una nova avaluació.
Es considerarà “No Avaluable” (NA) l’estudiant que no hagi lliurat totes les evidències d’aprenentatge o no hagi assistit al 80% de les classes sense haver justificat les absències. En cas d’absència justificada, l’estudiant s’ha de posar en contacte amb el professor/a en el moment de la reincorporació per determinar la recuperació de les activitats a les quals no hagi assistit.
En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.
Criteris d'avaluació
Les activitats avaluatives de les sessions plenàries seràn tres exercicis de reconeixement i interpretació dels 100 projectes presentats, tindran un valor del 50% del total de la nota. Les sessions de seminari s’avaluaran a partir de les presentacions, la participació activa i un assaig final que haurà de desenvolupar alguns dels aspectes presentats.
Procés de revisió
La revisió es pot sol·licitar al professorat corresponent i es realitzarà durant la setmana indicada al calendari lectiu.
Procés de reavaluació
No es contemplen sistemes de reavaluació en els casos de la pràctiques externes, els TFG, i les assignatures / activitats formatives que, pel seu caràcter eminentment pràctic, no ho permetin.
Per participar a la reavaluació l'alumnat ha d'haver estat prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul.
Sara Ahmed. La promesa de la felicidad. Buenos Aires: Caja Negra, 2019.
Chris Kraus. Tienda de ramos generales de Kelly Lake. Buenos Aires: Cruce, 2017.
Tristán García. La vida intensa. Barcelona: Herder, 2019.
Competències específiques
Competència
CE11 Demostrar comprendre el funcionament de l’entorn econòmic, empresarial i institucional en el qual es contracten i desenvolupen professionalment els projectes i les activitats de disseny.
Competència
CE12 Demostrar conèixer l’entorn institucional i associatiu del món professional del disseny i el paper que juguen les diferents entitats i agents socials.
Competència
CE16 Demostrar entendre i interpretar de manera pertinent i raonada els textos d’història, teoria i crítica del disseny.
Resultats d'aprenentatge
CE16.1 Aplicar críticament els conceptes i mètodes d’història, teoria i crítica del disseny.
Competència
CE18 Interpretar i valorar críticament productes finals i projectes de disseny tant propis com aliens.
Resultats d'aprenentatge
CE18.2 Redactar un assaig acadèmic de crítica de disseny.
Competència
CE21 Disposar de recursos i capacitats per a relacionar conceptes i llenguatges de diferents especialitats de disseny.
Resultats d'aprenentatge
CE21.3 Identificar els trets comuns i les especificitats de les disciplines del disseny en l’anàlisi crític dels diferents estils històrics o tendències actuals.
Competències transversals
CT2 Elaborar informes professionals i treballs acadèmics.
CT6 Capacitat per treballar en equip i aptituds per al diàleg amb els diferents agents i disciplines que poden intervenir en el desenvolupament d’un projecte de disseny.
CT17 Demostrar que coneix els fenòmens innovadors i els nous llenguatges i propostes culturals.
CT19 Demostrar una disposició afectiva positiva envers els valors estètics i les qualitats formals de l’entorn material i visual.