Oriol Ventura

Oriol Ventura

Dissenyador industrial, Doctor en disseny i cofundador d'Ovicuo Design BCN. Llicenciat en Belles Arts especialitzat en disseny per la Universitat de Barcelona i el Politecnico di Milano.

La seva àrea de coneixement se centra en el camp dels Espais de Treball on ha desenvolupat diversos projectes d'interiorisme i mobiliari, destinats a la millora i l'adequació del context laboral i educatiu. Actualment la seva activitat de recerca planteja Nous models d'espai per a l'activitat no assistencial dels equips mèdics i col·labora amb el departament d'innovació i experiència d'usuari de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. És docent del Grau en Disseny d'EINA, del Màster Oficial de Recerca en Art i Disseny.

Docència

Professor de les assignatures d'Introducció al projecte de disseny IPD, Informàtica aplicada al disseny d'espais i volums, disseny d'espais de treball.

Professor del Mòdul de Cultura del disseny del Màster Oficial de recerca MURAD i professor col·laborador en el Màster Child Life, de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barlceona, UB.

Ha estat professor associat de la Universitat de Belles Arts de la UB on ha realitzat les assignatures de Disseny d'envasos i embalatges i Tècniques i tecnologies associades a projectes de segon cicle.

Ha participat com a ponent en diversos cursos i congressos de productes relacionats amb l'optimització de l'espai arquitectònic com la Jornada Tècnica de la UPC-EAV, "Cicle de conferències de la Universitat d'Arquitectura de Granada" o el "II Congrés de Asemaste".

Activitat professional / recerca

Cofundador d'OVICUO Design, empresa de serveis de disseny, especialitzada en el disseny i innovació en el camp del Retail, el Disseny de Producte, nous models de negoci i disseny d'espais de treball. Dins la companyia està principalment centrat en projectes d'innovació en espais de treball i l'àmbit de la salut.

Phd pel Departament de Disseny i Imatge de la Universitat de Barcelona amb la Tesi, "Tipologies, composicions i adaptabilitat dels sistemes modulars en espais contract".

Membre del Grup de Recerca Design Processes i responsable de l'Àrea d'Innovació Docent.

Les seves principals línies d'investigació:

 • Processos de disseny.
 • Disseny, salut i benestar.
 • Innovació docent i didàctica el disseny.

Actualment és membre de la Junta de l'Associació de Dissenyadors Professionals ADP, del BCD Barcelona Centre de Disseny i el Bureau of European Design Associations (BEDA).

Publicacions

Ha publicat en revistes espacialitzades com On Diseño, Oficinas, Proyecto, Contract, publicacions digitals com Design Boom, Diario design i publicacions científiques.

 • Design and alternative production models: Carles Riart adn countercultural movements in the Barcelona of the 1970s. Design History Society Conference.
 • El producto adaptable. 1rst International Congress of Design and Innovation of Catalonia. ESDI
 • Seven Ways of Designing, Procedia. Social and Behavioral Sciences.
 • Senderisme sense deixar l’oficina. El Punt Avui. Barcelona. 25 de març.
 • Disseny i publicació del butlletins digitals d’Innovació Docent DINAE.
 • Butlletins i blog per al Grup de Didàctica en Disseny a EINA. Barcelona.
 • From Greenland to Cottage: metáforas de espacio y de actividad en el proceso de diseño de un espacio de trabajo. El producto adaptable. 1rst International Congress of Design and Innovation of Catalonia. ESDI

Obra

 • Selecció DELTA AWARDS 2015. Natura. Hospital Pediatric Table.
 • Selecció DELTA AWARDS 2013. Kangoo Camper Travel Pack.