Oriol Vaz-Romero

Oriol Vaz-Romero

És doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i Doctor Europeu en Ciències de l'Educació per la Universitat de la Sorbona (Université Paris - XIII). Per la seva obra pictòrica i escenogràfica, realitzada entre 2001 i 2006, és Premi extraordinari de Llicenciatura (2007) i Premi extraordinari de Doctorat per les seves investigacions sobre la joguina en l'art i en la història del pensament occidental (2013).

Docencia

Entre 2007 i 2011, ha estat professor de Pintura a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Ha impartit cursos d'Escenografia urbana a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (2011-2012) . Actualment, és professor convidat del Màster Oficial Creació artística: realismes i entorns ( Universitat de Barcelona) i professor de Teoria, Història i Crítica de la il·lustració a EINA.

Activitat professional / investigadora

Apassionat investigador sobre el joc i la infància, ha estat membre predoctoral del laboratori EXPERICE (UFR - Lettres, Sciences de l'Homme et donis Sociétés, Univ Paris - XIII). Explora la història i la semiologia de la joguina com a recipient dels imaginaris culturals d'Occident, sense oblidar altres aspectes de la cultura material del nen, com la il·lustració gràfica i els llibres de contes, les habitacions i el mobiliari infantil. Com derivació d'aquests estudis fonamentals, dedica una atenció especial a la representació de la infància en la història de l'art. Des DE 2012, és membre investigador del projecte I+D+I El rostre humà: identitat i semblança, finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat. Així mateix, és investigador permanent de la Fundació Bosch i Gimpera (Universitat de Barcelona), desenvolupant la seva activitat plàstica i acadèmica entorn a dos projectes R+D: El rostre com a paradigma identitari: entre art i ciència mèdica i Expressions facials: de la fisiognomia aristotèlica a les representacions de les passions de Le Brun. També ha estat membre del grup de recerca emergent de la Generalitat de Catalunya: Sibila_Recerca: creativitat de Gènere i cultura visual , amb seu a l'ESARQ (Universitat Internacional de Catalunya).

PUBLICACIONS

(Només es llisten les 5 més recents)

 • « La chambre d' enfant un espace magique ? Une approche de l' imaginaire des illustrateurs espagnols (1874-1986) » , a: The child 's room as a cultural Microcosm . Space, Consumption and Pedagogy . Rouen , Musée National de l' Éducation (abril de 2013).
 • « Métamorphoses de la chambre d'enfant dans l'imaginaire des artistes espagnols (1775-1936) » , a: strenae : Recherche sur les livres et objets culturels de l' enfance N º 4 ( Novembre de 2012 ) . París, Centre National de Littérature pour la Jeunesse , pàg . 1-20.
 • Alfons Puigarnau & Oriol Vaz , « Lucía Moholy-Nagy. Cartes creuades a l'entorn del GATPAC » , a: RA . Revista d'Arquitectura N º 14 ( juny de 2012 ) , Servei de Publicacions de la Universitat de Navarra , pàg . 29-36.
 • Camins del Pintor . Dels llenguatges de l'art al procés creatiu . Barcelona, Centre d'Estudis de l'Escultura Pública , Ambiental i de l' Entorn, 2010 .
 • « Els orígens de la joguina de Nadal » a: Serra d'Or Núm 600 (Desembre de 2009 ). Barcelona, ​​Publicacions de l' Abadia de Montserrat , pàg. 71-74 .

Obra

Pintor i escultor de formació, ha participat en diverses exposicions, llegat part de la seva obra a col·leccions institucionals, com la Fundació EINA o la Generalitat de Catalunya. No ha renunciat al seu vessant més experimental, plantejant nous formats artístics. Les seves aquarel·les d'"icones postmodernes", "geo - escultures" de còdols i fustes orgàniques, així com les seves sèries de joguines i autòmats "a - històrics", constitueixen l'inici d'un conjunt d'investigacions plàstiques inconcluses, que tracten d'il·luminar el difícil moment cultural pel que travessa el propi estatut de les arts.

Exposicions

 • En preparació: Veritatis Splendor . Records de Bizanci . Galeria Jordi Pascual . Barcelona
 • 2011: Silencis. 1a Mostra d'Art . Universitat Internacional de Catalunya
 • 2009: Templ [ca]. Temple romà de Vic Patronat d'Estudis Osonencs
 • 2007: Creatures. Espai Barra de Ferro. Fundació EINA
 • 2006: Sense Títol. Facultat de Belles Arts. Universitat de Barcelona
 • 2004: XV Fira del Dibuix . Galeria Taüll, Barcelona
 • 2003: Des de la organomorfosis a la mecanología. Festival BAC2004! Barcelona Art Contemporani. Centre d'Art Santa Mònica
 • 2003: Fantasies de 1998 a 2002. Espai Vaho, Barcelona

Teaching

La cerca no concorda amb cap pàgina.
Catalan