EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Màsters i postgraus

Màster de Tipografia Avançada i Disseny de Pàgina

Màster de Tipografia Avançada i Disseny de Pàgina

El propòsit del Màster de Tipografia avançada i disseny de pàgina és l'ensenyament avançat i el desenvolupament de projectes pràctics, professionals o d'investigació en el camp de la tipografia.

El Màster de Tipografia avançada i disseny de pàgina s’adreça a qui tingui coneixements en l’àmbit de la comunicació, així com a persones que comptin amb una certa experiència pràctica professional. Especialment està pensat per a qui es vulgui especialitzar en disseny de pàgina a partir del coneixement profund de la tipografia i el seu ús.

El màster està format per dues diplomatures de postgrau que es poden cursar de forma independent: Diplomatura de Postgrau de Disseny tipogràfic i Diplomatura de Postgrau de Disseny de pàgina i editatge. A la Diplomatura de Postgrau de Disseny tipogràfic s’estudia la lletra considerada com la base component de la pàgina. S’estudia l’escriptura i les tècniques que donen forma a la lletra de caràcter manual per passar al disseny amb eines digitals i la confecció d’alfabets.

A la Diplomatura de Postgrau de Disseny de pàgina i editatge es passa a donar forma a la pàgina amb les eines tipogràfiques i editorials disponibles, entenent per “pàgina” qualsevol pla, individual o seriat, on disposem la informació visual: el llibre, el cartell, la revista, el diari, la pantalla d’ordinador, etc. Per a abordar-ho, el curs fa un plantejament únic: la pàgina es pot crear amb estructures fixes i jeràrquiques per a ser editada sense canviar la fórmula o pot ser creada de zero a partir del material gràfic existent.

Al llarg del curs, de forma teòrica i pràctica, s’estudien i es posen pràctica aquests models de pàgina i d’altres. També s’aborden els models digitals de disseny i fluxos d’editatge.

Preinscripcions obertes!

Títol
Màster en Tipografia avançada per la UAB. Títol propi
Edició i curs

Tretzena, 2019-2020

Crèdits

70 ECTS

Preu

120 €/ECTS (10% dte. exalumnes i Alumni UAB Premium)

Coordinador

Enric Jardí

Dates

Del 25 de setembre de 2019 al 18 de setembre de 2020

Horari

Dilluns, dimarts, dimecres i dijous, de 16h a 20h

Durada

468 h presencials i 1282 h treball autònom de l’estudiant

Idioma

Castellà i català (5%)

Places

Mínim 15 i màxim 25

Lloc

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Preinscripció

Oberta, fins a ocupació total de places

Professorat

A qui va dirigit

Accés

Per accedir a un màster o postgrau cal passar un procés de selecció i complir amb els requeriments acadèmics i administratius. Per sol·licitar plaça envia’ns el teu currículum i book a través del formulari de sol·licitud de plaça. Més informació sobre el procediment d’acceptació, requeriments de titulació i altres dades d’interès a Accés a postgraus.

Programa

DIPLOMATURA DE POSTGRAU EN DISSENY TIPOGRÀFIC

MÒDUL 1 – CAL·LIGRAFIA I LETTERING

10 ECTS

Cal·ligrafia (40h)
Pràctiques i teoria destinades a conèixer els diferents estils cal·ligràfics que han influït en les formes tipogràfiques posteriors. Estudi de les eines, suports i tintes. Estudi dels ductus i variants de cada estil.

Lettering (40h)
Pràctiques de dibuix de la lletra a partir d'un eix cal·ligràfic central però especialment per contorn. Dibuix manual i vectorial digital. Pràctiques amb lletres soltes, monogrames, logotips, rètols i principis d'alfabets.

MÒDUL 2 – DISSENY DE TIPOGRAFIES

10 ECTS

Disseny digital de tipografia (40h)
Disseny d'un alfabet digital amb un nombre limitat de caràcters.

Desenvolupament de la família tipogràfica (40h)
Desenvolupament de l'alfabet digital per pesos i estils. Planificació de la família tipogràfica.

MÒDUL 3 – ESCRIPTURES I HISTÒRIA DE LA TIPOGRAFIA

10 ECTS

Escriptures i història de la tipografia (40h)
Estudis teòrics sobre els orígens de les escriptures i les relacions amb les llengües, famílies i evolució. Estudi de les escriptures llatines pretipogràfiques i de la tipografia. Evolució formal de la tipografia. Estàndards i repertori dels alfabets tipogràfics fins avui.

Alfabets expandits (24h)
Desenvolupament de l'alfabet digital més enllà de les lletres bàsiques inicials que han permès determinar el disseny. Estudi dels caràcters especials. Plantejament de disseny per a altres escriptures properes a la llatina, especialment grega i ciríl·lica. Disseny de tipografia per a pantalla.

DIPLOMATURA DE POSTGRAU DE DISSENY DE PÀGINA I EDITATGE

MÒDUL 4 – APLICACIÓ I USOS TIPOGRÀFICS

10 ECTS

Disseny i història del llibre (40h)
Estudi de les parts del llibre i de la seva evolució formal. Estudi i pràctiques sobre el disseny del llibre de lectura convencional.

Usos tipogràfics (24h)
Estudi dels diferents estils, foneries i autors de les tipografies existents. Estudi dels exemples d'aplicació en peces significatives de la història del disseny editorial. Anàlisi de normes i usos tipogràfics. Ortotipografia.

MÒDUL 5 – DISSENY DE PÀGINA MODULAR I VARIABLE

10 ECTS

Disseny de publicacions d’estructures fixes (40h)
Disseny de publicacions tipus periòdic on l'estructura de la pàgina, el sistema modular i les jerarquies tipogràfiques han de venir donades per continguts canviants que no requereixin una diagramació única.

Disseny de publicacions d’estructures variables (40h)
Disseny de publicacions tipus revista on l'estructura de la pàgina i les jerarquies tipogràfiques han de venir donades per continguts canviants que requereixin planificacions individuals de pàgina. Planificació gràfica de la publicació, edició fotogràfica i direcció d'art.

MÒDUL 6 – EDITATGE I DISSENY ONLINE

10 ECTS

Processos d’editatge (40h)
Planificació del flux de contingut per a processos en paper i digitals.

Disseny i editatge online (40h)
Disseny de publicacions per pantalla. Adaptació de dissenys en paper a formats en línia.

TREBALL FINAL DE MÀSTER

10 ECTS

Treball final de màster (20h)
Treball al voltant de l'escriptura, la tipografia o la editatge on es faci alguna aportació teòrica o proposta d'algun model pràctic previ estudi de necessitats.

Dades de contacte

Per a més informació sobre procediments administratius per sol·licitar plaça, requisits de titulació, informació sobre beques o tramitació de visats consultar l’apartat Informació general postgrau.Descarrega't la publicació "TYPO EINA 01" en format digital

E I N A