EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Treballs de Fi de Grau

Sala en espera

Ona Harster

Com afecta l'espai a la nostra percepció del temps? És possible donar un altre sentit a l'espera perquè sigui un espai positivament transformador? Quines vies ofereix la cultura del disseny a la preservació de l’interiorisme?

La sala d'espera

L'any 1975 l'arquitecte Carlos Ferrater va dissenyar la sala d'espera de la Clínica Dental Bonanova. Tot i les fortes modificacions que ha patit l'entorn on està situada, la sala d'espera manté la seva forma pràcticament intacta. En aquest lloc la dualitat Espai-Temps es posa en tensió: la sala genera, o més ben dit, allibera, temps i et situa en una temporalitat distesa. La complexitat formal del projecte de Carlos Ferrater respon a l'objectiu de crear un espai preservat que enriqueixi l'experiència de l'espera de les persones que l’ocupen. L'arquitecte proposava un espai en el qual experimentar el pas del temps. Aquesta sala d'espera és capaç de treballar en un altre pla més enllà del funcionalisme, aportant un canvi real en la nostra experiència. El projecte que realitzo consisteix en una aproximació a aquesta realitat.

Camp d'entrenament en la pèrdua de temps

L'apropament a l'espai parteix de la meva pròpia experiència, em proposo viure l'espera. Aques tprocés és també el resultat de la meva circumstància personal. L'any 2017 arribo a Barcelona després d'un període de quatre anys a Amsterdam, on vaig dur a terme diverses obres d’arquitectura d’interiors. La retitulació és l'oportunitat per aturar-me i buscar noves eines per tal de captar el pla transformador de l’arquitectura. Així doncs, arribo a la sala d'espera, un espai que em convida a aturar-me, a sortir de la immediatesa i a crear temps propi. Amb aquest projecte vull recuperar aquest lloc i així ressignificar l'espera. Mitjançant l'autoimposició d'un entrenament per combatre la por a la pèrdua de temps, el rebuig a la inutilitat i l'angoixa provocada per la indeterminació, aprenc a viure l'espera i des d'aquí, m'aproximo a l'espai. Els exercicis que realitzo es materialitzen en traduccions gràfiques relatives a l’espai que no són una col·lecció d'interpretacions sinó que pretenen cobrir altres vies. La sala d'espera es desplega en més de cinquanta noves construccions que s'escampen i, d'aquesta manera, insuflen vida a la sala d'espera original. El conjunt d’exercicis conforma la revista Sala en espera, una actualització de la sala d’espera d’un dentista.

Web

cargocollective.com

Especialitat
Cultura del Disseny
Tutors
Octavi Rofes
Tribunal
, Josep Aregall, Anna Bach, Elena Bartomeu, Guillem Cassassús, Judit Colomer, Albert Corbeto, Georgina Curto, Vivian Fernández, Carlos Ferrater, Jordi Fulla, José Luis Merino, Mariona Moncunill, Octavi Rofes, Dolors Soriano, Oriol Ventura, Santi Vilanova

E I N A