EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Treballs de Fi de Grau

Investigació i creació d’un mètode per organitzar els equips de treball i formalització d’aquest en el disseny d’una aplicació per al sector de la vela transoceànica.

Lena Macau Sanz
lmacau@eina.cat

Els equips de treball són òrgans dels quals molta gent forma part. Treballem en equip constantment i, lluny d’entendre un equip com un sistema aliè a la societat, molts cops són la manera que tenim de relacionar-nos entre nosaltres. Per a saber-ne més i extreure’n noves conclusions, s’ha dut a terme una recerca sobre equips de treball que es creen per desenvolupar projectes. Treballar per projectes és viure la vida com si fos un seguit d’episodis. Cada projecte en què estem implicats es converteix en el més important que tenim durant un període de temps i després desapareix fins que queda en el record i és reemplaçat per un projecte nou.

Aquest és un treball desenvolupat des de l’Escola EINA de Disseny i la FNOB (Fundació de Navegació Oceànica de Barcelona). Són dues entitats que creuen en el futur del disseny i prenen nous camins. El sector de la vela transoceànica vol obrir-se al món i començar a ser més conegut i familiar a Catalunya i, alhora, el disseny intenta obrir-se pas en diferents sectors per veure com pot aportar solucions carregades de creativitat a terrenys encara llunyans.

Per poder investigar sobre el treball en equip s’han dut a terme quinze entrevistes a una mostra de professionals i s’han analitzat contextos actuals relacionats amb aquesta temàtica. Els entrevistats provenen de diferents sectors: la vela transoceànica, l’esport d’elit en què es treballa en equip i, per últim, altres sectors en què el treball en equip és l’eix de la professió.

La formalització de la recerca es manifesta de tres maneres. Dues formen teamworks, un decàleg en format postal que conté un model per a la formació d’un equip i una publicació en què es poden llegir els punts del decàleg degudament descrits. Es tracta d’un llibre de format butxaca que inclou textos breus sobre els deu punts més rellevants resultat de les entrevistes contrastats amb citacions i exemples.

Un cop duta a terme la recerca, el paper del disseny es concentra a millorar la situació actual. Per això, aplicant les conclusions de la recerca al sector en què s’ha centrat aquest projecte, que és la vela transoceànica, la tercera de les formalitzacions és Wesail, el disseny d’una aplicació mòbil basat en els continguts del model creat per formar equips específicament en aquest sector.

Els aspectes que es fan palesos en aquest projecte per crear un equip giren al voltant de la quantitat de membres que ha de tenir, la cohesió entre les parts, la comunicació, la relació amb els partners, les funcions que cal desenvolupar i el postprojecte, entre altres.

Text complet

Especialitat
Cultura del Disseny
Tribunal

E I N A