EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Màsters i postgraus

Diplomatura de postgrau en Curadoria, pràctiques creatives i espais temporals

Anna Alcubierre - Espai e

Sol·licita una entrevista a postgraus@eina.cat

La diplomatura de postgrau en Curadoria, pràctiques creatives i espais temporals d’EINA està pensat per afrontar el repte de la curadoria contemporània. D’aquesta manera, aquesta diplomatura de postgrau aprofundeix en la creació d’experiències expositives de caràcter temporal, així com en els àmbits de creació que interactuen, transformen i configuren nous espais.

Pensar, crear i innovar en l'àmbit de les exposicions esdevé cada vegada més en una tasca de col·laboració transdiciplinària. Avui, les xarxes de relació i les pràctiques d'acció col·laborativa, transformen la producció de significació cultural.

Des d'aquesta perspectiva el programa es proposa com un espai d'acció fonamentat en la recerca, el diàleg, l'experimentació i el pensament crític. Una plataforma que es nodreix de l'aprenentatge generat a partir de la convergència transversal entre professionals de la curadoria, les pràctiques de l'art, les del disseny i l'arquitectura, així com altres àmbits de les humanitats o les ciències.

El programa de la diplomatura de postgrau en Curadoria, pràctiques creatives i espais temporals d’EINA esdevé un trajecte de creació i experimentació entre espais temporals, experiències expositives i configuració de continguts crítics. Es divideix en quatre apartats: seminaris de recerca, estudi de casos, converses i projecte final.

En aquesta primera edició, la diplomatura de postgrau en Curadoria, pràctiques creatives i espais temporals d’EINA compta amb la col·laboració del Museu del Disseny de Barcelona i Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Objectius

Preinscripcions obertes!

Títol
Diplomatura de postgrau en Curadoria, pràctiques creatives i espais temporals per la UAB (Titulació en tràmit)
Edició i curs

1a, curs 2020-2021

Crèdits

30 ECTS

Preu

3.600€ (10% dte. exalumnes i Alumni UAB Premium)

Coordinador

Anna Alcubierre, Uli Marchsteiner

Dates

Del 2 d’octubre de 2020 al 3 d'abril de 2021

Horari

Divendres, de 16h a 20h, i dissabte de 9h a 13h

Durada

190h presencials i 590h treball autònom de l’estudiant

Idioma

Castellà, català i anglès (10%)

Places

mínim 15 - màxim 26

Lloc

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Preinscripció

Oberta, fins a ocupació total de places

Professorat
Professors convidats
  • Manuel Cirauqui
  • Àlex Dobaño
  • Mireia Mayolas Créixams
  • Ernest Montllor
  • Conxa Rodà
  • Pilar Vélez

A qui va dirigit

El postgrau va dirigit a les persones amb formació universitària o experiència professional en àmbits creatius i culturals com ara el disseny, l’arquitectura, l’art, la història de l’art, les humanitats, l’antropologia, la sociologia, la comunicació i els mitjans o la gestió cultural. També hi poden optar, totes aquelles persones amb sensibilitat i interès que desitgin complementar els seus coneixements en la concepció d’espais, la creació de continguts o el disseny d'experiències i exposicions.

Accés

Per inscriure’t a aquest estudi, cal passar un procés de selecció i complir amb els requeriments acadèmics i administratius.

Per fer-ho, cal disposar d’un número d'identificació universitària (NIU/NIA) i una paraula de pas. Si encara no ets estudiant d’EINA, per obtenir-los has de realitzar la sol·licitud de registre.

Després has d’accedir a la plataforma d’inscripció i adjuntar la documentació d’accés (màxim 2MB per arxiu):

Per més informació sobre el procediment d’acceptació, requeriments de titulació i altres dades d’interès, pots consultar l’apartat d’accés a màsters i postgraus de la nostra web o escriure’ns a postgraus@eina.cat.

Programa

El postgrau es divideix en quatre apartats: Seminaris de recerca, Estudis de cas, Converses i Projecte.

Tant en els Estudis de cas com en les Converses, el postgrau aborda els continguts des d’un conjunt de temàtiques centrals que es determinen en col·laboració i amb la participació de diferents institucions col·laboradores. L’objectiu és poder relacionar el postgrau amb línies de treball que estan actives.

Mòdul 1. Seminaris de recerca - (9 ECTS)

El mòdul de Seminaris de recerca investiga i construeix les bases per concebre i organitzar exposicions. Es treballa la conceptualització i el desenvolupament del projecte expositiu, les metodologies de recerca i creació d’estructures narratives; s’analitzen els aspectes relacionats amb l’espai expositiu i la seva dinàmica interactiva amb el públic, així com altres formats per a l’organització d’activitats paral·leles i de programes educatius.

Està constituït per les seccions:

Mòdul 2. Estudis de cas – (9 ECTS)

El mòdul d’Estudis de cas consisteix en involucrar l’estudiant en casos concrets, en els que s’ofereixen situacions que cal resoldre en el marc de la complexitat d'elements que hi intervenen. Pel desenvolupament d’aquest mòdul es compta amb la col·laboració d’institucions de Barcelona que programen, des de diferents plantejaments, exposicions i activitats culturals. Concretament per aquesta edició es compta amb la col·laboració del Museu Nacional d'Art de Catalunya i el Museu del Disseny de Barcelona.

Mitjançant una sèrie de casos d'estudi, vinculats a aquestes institucions col·laboradores, permeten analitzar en profunditat el diferents àmbits i agents que hi intervenen. Les sessions prenen com a punt de partida exposicions ja realitzades o en procés, i compta amb la participació de rols com: el/la comissària, els/les artistes (entesos com a creadors-productors...), el/la dissenyador/a, la mediació, i persones vinculades al context institucional.

A partir dels estudis de cas les persones participants han d’obtenir experiència i pràctica en el comissariat, la reflexió crítica i el disseny d'espais. Aquest mòdul incorpora visites guiades, conferències, taules rodones i entrevistes fora de l’aula.

S’estructura en:

Mòdul 3. Converses (Talks) – (6 ECTS)

El mòdul de Converses tracta les diferents professions vinculades a la pràctica curatorial i de disseny d’exposicions des de dins. Hi participen comissaris, conservadors, documentalistes, dissenyadors, gestors culturals, mediadors o altres especialistes al voltant de temes vinculats a la professió com ara: la ideació i la creació artística, la recerca, el disseny d’espais, la comunicació i l’educació i la gestió i producció.

Aquest mòdul s’estructura a partir de sessions de diàleg i debat amb especialistes convidats, i posteriors sessions de taller en les que es treballen els conceptes tractats amb els convidats. Les persones participants en cada edició varien en funció de les línies de treball plantejades. Aquestes línies de treball es configuren a partir de les col·laboracions institucionals.

Les sessions de taller posteriors a les converses estan vinculades a les mateixes temàtiques i es desenvoluparan amb dinàmiques de grup.

Mòdul 4. Projecte – (6 ECTS)

El mòdul que consisteix en el desenvolupament d’un projecte de curadoria, disseny d’exposició o projecte de mediació que respongui a una motivació i a un treball autònom de l’estudiant. L’objectiu és realitzar un treball de fi de postgrau que l’estudiant haurà de portar a terme a partir de la segona part del curs amb l’acompanyament tutoritzat d’algun dels professors que hi participa. La presentació d’aquest treball es farà pública un cop finalitzat el postgrau.

Dades de contacte

E I N A