El Postgrau en Parametric Design and Spaces d’EINA et permetrà investigar el disseny d’espais i arquitectònic en el context de les tecnologies innovadores.
El principal objectiu del programa és proporcionar el coneixement i la capacitat necessaris per al desenvolupament d'una estratègia de disseny integral que intersecta la computació, el disseny paramètric, l'enginyeria biomimètica i la fabricació digital, per tal de crear objectes, espais, o sistemes arquitectònics complexos i més eficients.
Disseny
En aquest postgrau ens centrarem en la rellevància que tenen aquests nous paradigmes digitals en el procés de projectar. El programa proposa processos de morfogènesi (disseny de formes i espais) experimentant amb softwares de motor genètic, operant amb scripting i parametria. Amb aquestes eines digitals establirem les pròpies gramàtiques per crear sistemes, que esdevindran espais arquitectònics i habitables.
Producció
Les noves tecnologies ens acosten també a nous processos de producció (rapid manufacturing, digital fabrication) que desemboquen en formalitzacions d'arquitectura no estàndard. Els processos de producció en sèrie ja no depenen d’una repetició, sinó d’un sistema mecànic digital de reconfiguració permanent. Estudiarem totes aquestes tècniques de producció i les aplicarem als nostres projectes i dissenys.
Pensament
Ja lluny del moviment modern i del racionalisme arquitectònic més estricte, paraules com post modernisme, deconstructivisme i minimalisme han deixat de sonar contemporànies, i no s’entreveu cap estil dominant en l’horitzó que es pugui prendre com a referència. En canvi assistim dia a dia a una clara revolució en la concepció dels processos de generació de forma i del control de la informació tant en lo material com en lo virtual clarament provocada per la era digital. sembla que si ens endinsem en aquests nous escenaris de disseny i creació en un entorn digital ens conduiran cap a les noves avantguardes.
Per això es compta amb un professorat internacional expert en la matèria i que ha fet rellevants aportacions en el panorama del disseny i l'arquitectura contemporània.
Guia docent 2021-2022 (en castellà)
El programa s'ofereix a dissenyadors, arquitectes graduats i a enginyers graduats que estiguin interessats a investigar en el disseny d’espais i arquitectònic en el context de tecnologies innovadores.
- Dotar l’alumne d’un perfil professional competitiu i innovador que integri els últims criteris, tendències i instruments de projecte.
- Proveir de fonaments teòrics que permetin parlar d’estratègies de disseny, d’espais i d’arquitectures més contemporànies, endinsant-nos en els nous paradigmes de l’entorn digital.
- Destacar el paper preponderant, l’estudi de sistemes de fabricació i producció digital, sistemes menys convencionals i més innovadors, però llargament utilitzats en camps tant desenvolupats com l’automoció o l’aeronàutica.
- Fomentar la recerca, l’exploració i la investigació en el procés de projecte, per tal que produeixi nous resultats projectuals i per tant obrir noves línies de pensament o reflexió.
- Aprofundir en l’estudi de sistemes i software paramètrics, amb els quals desenvoluparem nous processos creatius, d’anàlisi i control.
- Introduir els estudiants en els factors que han permès l'evolució dels nous materials que juguen un paper fonamental en la formalització futura del nostre entorn construït.
El programa s’estructura en els següents mòduls:
Mòdul 1. Design and Computation Seminar – 6 ECTS
Mòdul 2. Integral Envelopes Design Studio – 6 ECTS
Mòdul 3. Digital Fabrication Laboratory – 6 ECTS
Mòdul 4. Parametric Software and Programming – 6 ECTS
Mòdul 5. Final Project. Time based formations through computational process – 6 ECTS
MÒDUL 1. DESIGN AND COMPUTATION SEMINAR
Seminari 1. Genetic vs Generative
Des que el Moviment Modern va començar a esvair-se, el que va passar a el mateix temps que les revisions estilístiques historicistes, la teoria arquitectònica ha mostrat un gran interès per les metodologies de disseny positivistes.
Els estudis sobre la complexitat arquitectònica i els sistemes dinàmics han despertat un renovat interès per les xarxes, els mètodes ascendents, els sistemes adaptatius, la genètica i la creació automàtica de la forma com a fonaments d'una nova generació de tècniques de disseny.
A més, la universalització de les tecnologies digitals en l'última dècada ha permès, d'una vegada per totes, fer les comprovacions necessàries i produir resultats clars de tota aquesta investigació.
El seminari se centrarà en les noves metodologies que ofereixen un major ventall de possibilitats per a l'arquitectura i estableixen sòlids ponts entre la teoria i la praxi, aportant noves formes de dissenyar.
Seminari 2. Contemporary Paradigms in computational design
Una anàlisi de diversos edificis, o construccions contemporànies, realitzats a partir d'estratègies i eines similars a les que s’aprendran en aquest postgrau.
S'haurà de realitzar un estudi de cas d'un dels exemples estudiats durant el seminari i una posterior valoració crítica dels resultats arquitectònics, comparant-lo amb edificis conceptualitzats i construïts de forma totalment diferent.
Seminari 3. Talks
Tres convidats parlaran amb exemples reals, i amb la seva pròpia experiència en sistemes de producció, fabricació i construcció, amb eines de disseny per ordinador.
MÒDUL 2. INTEGRAL ENVELOPES DESIGN STUDIO
Aquest és el primer taller de disseny del curs. Aquí desenvoluparem un sistema que podrà proliferar (créixer i propagar-se) i crear formes, amb capacitats estructurals i amb porositat diferenciada, que més endavant serà utilitzat com a evolvent i estructura per al projecte del curs.
Fase 1. System Interrelations
El punt de partida de l'experiment del taller és la investigació d'una situació biològica en la qual es dissol la distinció entre estructura i pell. Aquest exemple biològic que haurem escollit permetrà extreure i formular relacions específiques entre les lògiques estructurals, els principis geomètrics i els aspectes performatius de sistema investigat.
A continuació, es descriuran les variables paramètriques i les regles de creixement operatives que creiem que regeixen el sistema.
Fase 2. System Capacity
Un cop establertes les variables paramètriques del sistema material, es definirà i desenvoluparà un procés de creixement al·lomètric que permeti la proliferació d’aquest. El creixement dona lloc a diferents espècies de sistema o a un sistema global més ampli amb subseus diferenciades. Tot el que haurem après, entès, o descrit del sistema es descriurà en paràmetres i desenvoluparan una sèrie de proves i models 3d en grasshopper.
Fase 3. System Performance
Ens centrarem en els aspectes performatius de el sistema desenvolupat. L'objectiu principal és veure com a través de manipulacions paramètriques (estímuls) el sistema donarà diferents respostes formals.
MÒDUL 3. DIGITAL FABRICATION LABORATORY
Digital Fabrication Lab
L'objectiu del taller CADCAM i Rapid Tools és proporcionar als alumnes els coneixements necessaris per poder fabricar part del material produït durant el curs amb eines de fabricació digital. Amb aquestes eines volem explorar les propietats i resultats del CADCAM, tant visuals com tectònics.
Sabem que el que es produeix avui dia amb CADCAM és certament impressionant, però no volem perdre cert enfocament crític sobre algunes d'aquestes produccions, que de vegades són, des del nostre punt de vista, massa parcials i superficials. No es tracta de produir objectes definitius, sinó que l'eina CADCAM ens informe constantment durant el procés de disseny.
La fabricació amb CADCAM ens ha d'ajudar a repensar el procés de disseny. Com a resultat, veurem el que significa la producció en massa d'objectes diferenciats no estàndard. El curs, teòric i pràctic, consisteix a introduir els estudiants en la producció digital i les possibilitats que ofereix als dissenyadors, tant com a plataforma d'assaig d'idees com de producció d'objectes finals.
Metodologia
Quan pensem en el model que hem de construir; si les formes dels objectes creats són corbes, hauríem d’escollir una estratègia de construir d’acord amb aquestes geometries més corbes i suaus, per exemple, mecanitzat en la CNC o en la 3d printing. Si l’objecte dibuixat es defineix per formes poligonals, a força de rectes, plans, triangles, potser hauríem de plantejar una construcció per seccions, plans, triangulacions, ensamblatges, unions, etc. a la màquina de tall làser.
No es tracta de fer un disseny i al final decidir els seus acabats, es tracta que el propi procés ens vagi informant de quines són les opcions més favorables, constructiva, material, formal, etc. del nostre disseny.
MÒDUL 4. PARAMETRIC SOFTWARE AND PROGRAMMING
Parametric software and programming
Per mitjà de tutories i diversos exercicis aprendrem a utilitzar els software que seran l’eina central del curs: Rhinoceros, Grasshopper.
El programa permet la creació de morfologies complexes mitjançant la manipulació de paràmetres. Utilitzant aquestes eines digitals, establirem el nostre propi llenguatge per crear sistemes de formes que es converteixin en espais arquitectònics i habitables.
Per als dissenyadors que exploren noves formes utilitzant algoritmes generatius, Grasshopper és un editor gràfic d'algoritmes estretament integrat amb les eines de modelatge tridimensional de Rhino. A diferència de Rhino Script, Grasshopper no requereix coneixements de programació o scripting, però permet als dissenyadors construir generadors de formes, des dels més senzills fins als més sorprenents.
MÒDUL 5. FINAL PROJECT. TIME BASED FORMATIONS THROUGH COMPUTATIONAL PROCESS
Final Project
Durant el curs, explorarem tant la investigació abstracta (treball amb lògiques intrínseques) com la resposta a necessitats de programa (fricció amb lògiques extrínseques).
Assumint que en aquesta part del curs ja tenim un bon domini del software, i havent finalitzat i aprofundit en Mòdul 2 (Integral Envelopes Design Studio), on haurem desenvolupat un sistema de creixement, amb propietats estructurals, i amb una tectònica pròpia. Anirem un pas enllà i incorporarem al projecte informació extrínseca (per exemple, les condicions de el lloc, l'ús, incorporarem certes necessitats programàtiques simples) a les nostres lògiques de disseny processual per generar fricció entre la recerca abstracta i les lògiques extrínseques, forçant així un diàleg entre narratives dispars.
El repte és aplicar aquest coneixement en una situació real, amb un programa real, aconseguint una proposta arquitectònica en un entorn determinat. Es proposen dos línies de treball segons els interessos de l’estudiant on es podrà escollir entre una escala arquitectònica o una escala d’espai interior.
_ Opció 1: Aplicar el sistema i volumetria creats a la definició i desenvolupament d’un edifici, (museu, centre cultural, centre d’activitats varies)
_ Opció 2: Aplicar el sistema creat en el curs a la definició dels espais divisions, volums, i textures d’un interior (espai comercial, retail, espai expositiu)
Els projectes es desenvoluparan a través de models 3d, maquetes produïdes amb estratègies de fabricació digital i, plànols i infografies renderitzades.
Per inscriure’t a aquest estudi, cal passar un procés de selecció i complir amb els requeriments acadèmics i administratius.
En primer lloc, cal que tinguis un número d’identificació universitària (NIU/NIA) i un password. Si encara no disposes d’aquestes dades, les pots aconseguir fent la sol·licitud de registre.
Després has d’accedir a la plataforma d’inscripció i adjuntar la documentació d’accés (màxim 2MB per arxiu):
- Currículum
- Book/Portfoli
- Títol universitari(*)
- Certificat acadèmic
- DNI/Passaport
- Foto carnet
(*) Per Diplomatures de Postgrau, si no disposes de la titulació universitària requerida o s’està tramitant, pots adjuntar degudament complimentada la següent Declaració de no disponibilitat de titulació.
Per més informació sobre el procediment d’acceptació, requeriments de titulació i altres dades d’interès, pots consultar l’apartat d’accés a màsters i postgraus de la nostra web o escriure’ns a postgraus(a)eina.cat.
Opció pagament únic:
- 100% en el moment de l'acceptació (per tal de garantir la reserva de plaça cal fer el pagament durant els 10 dies després de ser acceptat/da).
Opció de pagament fraccionat:
- 50%: en el moment de l'acceptació (per tal de garantir la reserva de plaça cal fer el pagament durant els 10 dies després de ser acceptat/da)
- 50%: dos mesos després de l'inici del curs
Més detall a l’apartat de secretaria.










