Lolo & Sosaku i Alex Posada aborden la tecnologia, tant digital com analògica, des de la perspectiva del hacker, treballant amb el so i la llum com a materials. Alhora, Sabrina Bonini ens introdueix al món dels NFT, i Arnau Horta ens invita a debatre col·lectivament un glossari sonor.
Professors: Lolo & Sosaku
Dates 18, 19, 20 i 21 de juliol
Horari previst: de 15h a 20h
Durada: 20h
En aquest taller cadascun dels participants construirà un instrument-màquina, experimentant amb la sonoritat dels diferents materials, la relació entre forma i so i la potencialitat del ritme i la repetició. El taller acabarà amb un concert col·lectiu, elaborant entre tots un paisatge sonor compartit.
Programa
Dilluns 18.07 de 15h a 20h
Introducció a l'univers sonor i maquínic, amb vídeos i exemples de projectes realitzats.
Presentació diverses màquines sonores que poden servir com a inspiració. Es farà una demostració del funcionament i roda de preguntes amb els participants al taller.
Construcció de micròfons de contacte: cada alumne farà el seu propi micròfon en aquesta primera classe.
Realització de les primeres idees per a la construcció de l'instrument, a través d'esquemes.
Dimarts 19.07 de 15h a 20h
Treball de taller a partir de les idees d'instruments.
Prova i error, test sonor, aprenem a treballar amb el mixer.
Provem materials, sons.
Dimecres 20.07 de 15h a 20h
Donem forma final a l'instrument.
Triem i decidim tots els detalls.
El deixem preparat per a fase final.
Dijous 21.07 de 15h a 20h
Classe sonora. Polim detalls.
Finalitzem l'instrument.
Divendres 22.07 de 15h a 20h
Concert d'improvisació col·lectiva i roda de conclusions, panell de discussió i anàlisi final diferents preguntes que puguin sorgir: L'art sonor és música? Podríem portar a partitura aquests sons? Ara som músics?
Professor: Alex Posada
Dates: 18, 19 i 22 de juliol
Horari previst: de 10h a 14h
Durada: 12h
En aquest taller s'explicaran les metodologies i tècniques bàsiques de la interacció física per a explorar les possibilitats creatives del treball amb microcontroladors i sistemes interactius.
El curs constarà d'una primera part teòrica on s'explicaran de manera senzilla conceptes bàsics d'electrònica i interacció aplicat al desenvolupament de projectes basats en microcontroladors. La segona part s'enfoca de manera pràctica i es proposa la creació d'una lluminària RGB interactiva, on es posaran en pràctica les tècniques bàsiques de prototipat electrònic i programació vistes.
Cada estudiant dissenyarà un projecte individual de prototipat que podrà continuar desenvolupant de forma autònoma una vegada finalitzat el taller.
S'utilitzarà el sistema basat en Arduino/ESP32 i Leds adreçables píxel a píxel. Es proveiran els components i elements bàsics per al taller.
Materials
• Arduino ESP32
• Tires de LED adreçables
• Font d'alimentació
• Kits de components electrònics bàsics
Programa
Dilluns 18.07 de 10h a 14h
Introducció i conceptes bàsics electricitat (voltatge, intensitat, corrent, ...)
Components electrònics, microcontroladors, sensors, actuadors.
Dimarts 19.07 de 10h a 14h
Programant Arduino. Configuració i instal·lació.
Exemples d'ús amb sensors i actuadors simples.
Sistemes de comunicació bàsics entre dispositius
Divendres 22.07 de 10h a 14h
Pràctica guiada. Construeix la teva lluminària RGB.
Materials
Es proporcionaran els materials necessaris per al taller. Es posarà a la disposició dels participants totes les eines i infraestructura dels tallers d'EINA Bosc.
Professora: Sabrina Bonini
Dates: 20 de juliol
Horari: de 10h a 14h
Durada: 4h
Expliquem les característiques i usos de la tecnologia blockchain, profunditzant en la creació i la seva utilitat, per entendre el món "crypto" i les divises més importants, com el bitcoin i la creació de la fundació Ethereum. Dins aquest marc, s'explicarà el funcionament dels NFTs a través d'exemples i projectes aplicats al món creatiu.
Professor: Arnau Horta
Dates: 21 de juliol
Horari previst: de 10h a 14h
Durada: 4h
Aquest seminari proposa un recorregut a través d'una vintena de conceptes relacionats amb la sonoritat i l'escolta. Organitzat alfabèticament, aquest "glossari sonor" pretén abordar la dimensió estètica, material, política i humanística del so. "Acustemologia", "art sonor", "cos", "disseny sonor", "espai", "ressonància", "silenci", "soroll" o "paisatge sonor" són alguns dels conceptes que s'examinaran a partir d'exemples pertanyents a diversos camps: de la música a l'arquitectura passant pel disseny o l'audiovisual. Deconstruint algunes de les certeses que es deriven de la centralitat que la mirada i les imatges ocupen en la nostra comprensió de la realitat, l'objectiu del seminari és convidar a la reflexió al voltant del so i de l'escolta i oferir recursos teòrics i eines de caràcter multidisciplinari que permetin aplicar les múltiples possibilitats del so en el camp de les arts, el disseny i les pràctiques creatives en general.
Informació pràctica
Inscripció tancada.
Inscripció tancada.
On es faran els tallers? Com hi puc arribar?
Tots els tallers d’estiu es faran de forma presencial a EINA Bosc. Hi pots arribar fàcilment amb transport públic, ja que l’edifici està just al costat de l’estació de Peu del Funicular.
Necessito materials pel taller?
La majoria de materials i eines es proporcionaran directament durant les sessions, però si cal que portis algun material específic ho pots consultar al programa del taller.
Necessito coneixements previs per seguir els tallers?
No cal que tinguis formació prèvia, només interès en la temàtica del taller. Els diferents cursos s’adaptaran al nivell de cada participant.
Com m’he d’inscriure?
Per inscriure’t només cal que emplenis el formulari d’inscripció i seleccionis la opció que t’interessa. A continuació ens posarem en contacte amb tu per finalitzar el procés de matrícula i el pagament.
Com he de fer el pagament?
Si ja has emplenat el formulari d’inscripció, aviat ens posarem en contacte amb tu per enviar-te un enllaç a través del qual podràs fer el pagament de la matrícula al curs. Tingues en compte que la reserva de plaça serà efectiva quan hagis completat aquest procés. Si tens problemes per fer el pagament o el teu enllaç ha caducat, posa’t en contacte amb nosaltres a través de cursos@eina.cat.
Puc inscriure’m a dos tallers si es fan en setmanes diferents?
Sí, però tingues en compte que no s’aplica descompte per tallers que estiguin programats en diferents setmanes.
Puc inscriure’m només a un dels tallers?
Sí, et pots inscriure al taller que prefereixis sense necessitat de matricular-te a la setmana completa.
Doneu algun tipus de certificat?
Si, un cop finalitzats els tallers pots sol·licitar un certificat d’assistència. Ho pots fer enviant un mail a cursos@eina.cat.
Si sóc estudiant tinc descompte?
Sí, tots els alumnes i exalumnes d’EINA teniu un 10% de descompte addicional en els tallers. Si és el teu cas, cal que ho especifiquis en el formulari d’inscripció.
Puc inscriure’m si vull cursar el grau de disseny a EINA el proper curs?
Si tens previst començar uns estudis a EINA per al proper curs, incloent el grau en disseny, tens un 10% de descompte addicional. Per poder aplicar aquest descompte, ens pots fer arribar el full de prematrícula universitària.
Podré dinar a EINA?
Sí. Entre les 14 i les 15h es farà una pausa. Si t’emportes el menjar pots dinar tranquil·lament al pati de l’edifici. Si ho prefereixes, també pots anar a una de les cafeteries que tenim a prop.














