El curs persegueix un apropament a la imatge en un sentit ampli des de diferents sistemes de generació, captura i manipulació de la mateixa, amb un émfasi especial en la fotografia.
L’estudiant hauria de ser capaç d’entendre la manera en que es genera una imatge fotogràfica i les variables que es poden derivar de la manipulació de l’entorn i dels dispositius, així com dels procediments i de l’actitud des d’on ens enfrontem al fet fotogràfic.
Objectius formatius
Es pretén dotar l’estudiant de la capacitació suficient per a elaborar fotografies que li permetin expressar-se i presentar els seus treballs de manera adequada. En aquest sentit els coneixements esdevenen doblement instrumentals: D’una banda es tracta d’iniciar-se en el coneixement dels medis i els referents per a disparar i manipular imatges de manera creativa i expressiva; i de l’altra d’adquirir les suficients destreses en la utilització dels materials del plató, dels aparells fotogràfics analògics i digitals, dels objectius i de la resta de materials auxiliars així com en la gestió dels arxius resultants de tot el procés, per tal de tirar endavant treballs de disseny que incloguin imatge fotogràfica i ser capaç de presentar-los adequadament.
Aquesta assignatura s’imparteix en: Català / Castellà
Les tutories es podran realitzar en: Català / Castellà
Es recomana tenir accés a un aparell fotogràfic amb possiblitat de manipulació manual.
- La llum i la generació de la imatge. El principi de la càmara estenopeica.
- L’aparell fotogràfic. Objectiu, fotómetre i sensitometria, enfoc, obturació, diafragma i profunditat de camp.
- Format, enqüadrament, punt de vista i composició.
- El plató i els exteriors. Els temes fotogràfics
- La il·luminació.
- Fotografia analògica i digital.
- Gestió de l’arxiu fotogràfic digital. Formats d’arxiu. Resolució. Gestió del color. Retoc.
- Seqüència i narrativa. (es treballarà de manera conjunta en els dos blocs)
- Manipulació i intervenció de la imatge fotogràfica.
Metodologia docent
En principi, es duran a terme dues sessions setmanals on es treballaran de manera alterna continguts de caràcter més tècnic amb altres orientats a oferir una visió contextual del medi i a la generació de projectes orientats al desenvolupament de les competències expressives. Aquesta alternància, així com -en general- tots els aspectes metodològics són susceptibles de veure’s afectats i -en conseqüència- modificats per la dinàmica dels grups i la seva evolució competencial, així com per altres circumstàncies externes com col·laboracions amb altres assignatures, esdeveniments puntuals o demandes dels propis estudiants.
El coneixement de referents i fonaments conceptuals servirà de marc per a la realització d’exercicis pràctics en que es vagin exercitant els diferents punts a tractar fins a l’assoliment d’una competència general suficient en la matèria.
Activitats formatives
- Sessions de contextualització històrica i referencial.
- Sessions d’explicació de procediments i de demostracions pràctiques.
- Comentaris a les lectures, consultes i visites a exposicions programades.
- Pràctiques supervisades a l’aula, al plató (ocasionalment també a l’exterior) i al taller de barra de ferro.
- El treball autònom es centrarà fonamentalment en la captura de imatge, seguint les indicacions que corresponguin en cada cas a l’objectiu de cadascun dels exercicis plantejats. Posteriorment es realitzaran a l’aula sessions col·lectives de visionat, comentari i correcció de les imatges.
Sistema d’avaluació
Avaluació continuada
L’objectiu de l’avaluació continuada és que l’estudiant pugui conèixer el seu progrés acadèmic al llarg del seu procés formatiu per tal de permetre-li millorar-lo.
A partir de la segona matrícula, l’avaluació de l’assignatura podrà consistir, a decisió del professor, en una prova de síntesi, que permet l’avaluació dels resultats d’aprenentatge previstos en la guia docent de l’assignatura. En aquest cas, la qualificació de l’assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi.
Normativa general d’avaluació
- Per considerar superada una assignatura, caldrà que s’obtingui una qualificació mínima de 5,0.
- Una vegada superada l’assignatura, aquesta no podran ser objecte d’una nova avaluació.
- Es considerarà “No Avaluable” (NA) l’estudiant que no hagi lliurat totes les evidències d’aprenentatge o no hagi assistit al 80% de les classes sense haver justificat les absències. En cas d’absència justificada, l’estudiant s’ha de posar en contacte amb el professor en el moment de la reincorporació per determinar la recuperació de les activitats a les quals no hagi assistit.
- En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.
Criteris d’avaluació
Es lliuraran un mínim de sis sèries fotogràfiques on s’evidenciaran els diferents continguts, separadament o en conjunt. L’avaluació serà sumativa i formativa i aquests treballs pràctics suposaran un 80% d’aquesta part.
El 20% restant correspondrà a un treball autònom i/o un examen (encara per determinar, i que es realitzarà en funció de l’evolució dels grups). L’actitud i assistència ponderarà fins a un 10% de la nota final per tal de compensar la tendència negativa en la qualificació resultant de l’avaluació continuada i la multiplicitat de tasques.
Procés de revisió
La revisió es pot sol·licitar al professorat corresponent i es realitzarà durant la setmana indicada al calendari lectiu.
Normativa específica de l’assignatura
Els treballs susceptibles de ser reavaluats es pactaran amb el professor al llarg del curs i/o en la data acordada de revisió.
- Fontcuberta, Joan. La furia de las imágenes. Barcelona: Galaxia Gutenberg. 2016
- Sontag, Susan. Sobre la Fotografia.Barcelona: De Bolsillo. 2010
- Schotte, H. Diccionario de la Fotografia. Barcelona: Blume. 1982
- Weston, Chris. Domina la Exposición Digital. Barcelona: IndexBox. 2008
- Langford, M., Fox A. i Sawdon, R. Fotografia Basica. Barcelona: Omega. 2011
Competències específiques
Competència
- CE3. Sintetitzar aquells coneixements i habilitats d’expressió plàstica, de tècniques de representació i de materials i tecnologies productives que permetin plantejar i desenvolupar projectes de disseny.
Resultats d’aprenentatge
- CE3.5. Utilitzar el llenguatge dels materials, la seva significació i les seves propietats expressives.
- CE3.7. Demostrar criteris raonats en l’elecció de formats, mesures i proporcions.
Competència
- CE22. Dominar els llenguatges plàstics per adequar les intencions comunicatives i expressives a l’ús dels mitjans i tècniques artístiques.
Resultats d’aprenentatge
- CE22.2. Distingir els potencials comunicatius i expressius dels diferents codis artístics i les seves formes d’articulació per a assolir resultats que corresponguin a intencions preestablertes.
Competències transversals
- CT10. Motivació per la qualitat, tant en els plantejaments conceptuals i argumentals, com en la resolució formal i en els detalls de l’acabat final d’un projecte de disseny.
- CT15. Valorar i preservar el patrimoni cultural, artístic i paisatgístic.
- CT19. Demostrar una disposició afectiva positiva envers els valors estètics i les qualitats formals de l’entorn material i visual.