L’assignatura busca fomentar una actitud davant el disseny basada en la curiositat, el pensament crític i la valentia per tal trobar nous camins trencant amb els cànons preestablerts del disseny.
Això s'aconseguirà a partir d'una metodologia que pretén trencar amb la dinàmica pragmàtico-funcional de solucionar projectes cap a un tipus de solucions basades en la investigació i l'experimentació gràfica. Sempre des de la pràctica, partint d'una idea i donant més importància al procés que al resultat final.
Els briefings buscaran fugir d'un objectiu convencional de comunicació comercial i funcionar més com un punt de partida per tal de generar un context fèrtil on poder desenvolupar projectes basats en l'experimentació.
Aquesta actitud és aplicable per a qualsevol tipologia de projecte i qualsevol disciplina de disseny, tot i que aquesta assignatura està centrada en la comunicació visual.
Objectius formatius
L'objectiu de l'assignatura consisteix a inculcar una actitud davant el disseny basada en la curiositat, el pensament crític i la valentia per tal trobar nous camins trencant amb els cànons preestablerts del disseny gràfic.
- Desenvolupament de la capacitat d’analisis i conceptualització de projectes gràfics.
- Desenvolupament d’una actitud basada en la curiositat en front al disseny. Curiositat com a motor de l’evolució i l’aprenentatge.
- Desenvolupament d’una actitud basada en el pensament crític en front al disseny. Qüestionar-se tot.
- Desenvolupament d’una actitud basada en la valentia en front al disseny. No tenir por a arriscar-se.
- Desenvolupament de la capacitat de experimentar front a un projecte de disseny gràfic.
- Sortir del cànons preestablerts del disseny.
- Aguditzar l’enginy.
És una assignatura de caràcter pràctic on es realitzaran tant encàrrecs de ràpida execució com projectes més complexos i extensos. Malgrat que tots els projectes tenen en comú l'objectiu de l'assignatura, cada exercici, des de el brífing, tindrà la seva pròpia naturalesa per tal de poder abordar tots els continguts de l'assignatura. Per tal de poder arribar aquest objectiu des de punts diferents...
- Introducció a l'experimentació en el món de la comunicació visual.
- Visualització, anàlisis i crítica a partir de referents.
- Recerca i investigació.
- El procés com a escènica del projecte. El procés com a clau del projecte.
- Recursos de formalització de la idea.
- Tècniques de comunicació visual. Analògiques i digitals.
- Alterar tècniques de comunicació visual.
- L'error, un encert fora de context.
- Les limitacions com a fortaleses.
- Apropiació de recursos existents fora de l'àmbit del disseny.
- Fugir de les eines habituals en el mon del disseny.
- Jugar amb el context.
- Dominar l'actualitat per utilitzar-la a favor nostre.
- Tipografia com a imatge.
La metodologia d'aquesta assignatura pretén trencar amb la dinàmica pragmàtic-funcional de solucionar projectes cap a un tipus de solucions basades en la investigació i l'experimentació gràfica. Sempre des de la pràctica, partint d'una idea i donant més importància al procés que al resultat final.
Els brífings buscaran fugir d'un objectiu convencional de comunicació comercial i funcionar més com un punt de partida per tal de generar un context fèrtil on poder desenvolupar projectes basats en l'experimentació.
Les activitats formatives están composades per:
Activitats dirigides
- Classes teòriques: classes magistrals i debat en grups combinats.
- Visualització de referències de projectes actuals i històrics per il·lustrar els continguts de l'assignatura.
- Avaluació: presentacions individuals i col·lectives dels resultats parcials i finals dels exercicis i projectes, defensa oral dels mateixos i ronda de valoracions.
Activitats supervisades
- Tutories: tutories de seguiment i correcció dels exercicis i projectes plantejats.
- Workshops: Sessions de treball dirigides i supervisades tant pels professors de l'assignatura com per altres professionals.
Activitats autònomes
- Recerca i investigació: Treball autònom de recerca, documentació, recollida d'informació i anàlisi d'aquesta.
- Desenvolupament de projectes: Treball autònom posant en pràctica els camins o decisions preses en les fases de recerca i investigació a partir de prova/error i proposta final.
La dinàmica dels projectes i exercicis pràctics:
- Brífings. Recerca i investigació. Desenvolupament de projectes. Presentació final.
- A l'inici de cada encàrrec s'analitzaran referents concrets relacionats amb el context del projecte per inspirar i per tal que l'alumne aporti propostes diferenciades i/o innovadores.
- Hi haurà projectes que es treballaran en grup i d'altres de forma individual per tal de trencar dinàmiques.
- Alguns dels projectes es faran a classe i d'altres de forma autònoma i utilitzaran les sessions com a tutoria.
- Algunes de les correccions i comentaris es realitzaran de forma grupal a classe projectant les propostes, generant opinió i debat per tal de enriquir els projectes.
- L'entrega contemplarà la documentació gràfica del procés y presentació de la proposta final y sempre que es pugui, por la naturalesa de la proposta, es tindrà que entregar la "peça" final ja sigui analògica o digital.
- Al tractar-se d'una assignatura pràctica és important l'assistència activa a classe.
Sistema d’avaluació
Avaluació continuada
L’objectiu de l’avaluació continuada és que l’estudiant pugui conèixer el seu progrés acadèmic al llarg del seu procés formatiu per tal de permetre-li millorar-lo. A partir de la segona matrícula, l’avaluació de l’assignatura podrà consistir, a decisió del professor, en una prova de síntesi, que permet l’avaluació dels resultats d’aprenentatge previstos en la guia docent de l’assignatura. En aquest cas, la qualificació de l’assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi.
Normativa general d’avaluació
Per considerar superada una assignatura, caldrà que s’obtingui una qualificació mínima de 5,0.
Una vegada superada l’assignatura, aquesta no podran ser objecte d’una nova avaluació.
Es considerarà “No Avaluable” (NA) l’estudiant que no hagi lliurat totes les evidències d’aprenentatge o no hagi assistit al 80% de les classes sense haver justificat les absències. En cas d’absència justificada, l’estudiant s’ha de posar en contacte amb el professor en el moment de la reincorporació per determinar la recuperació de les activitats a les quals no hagi assistit.
En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.
Criteris d’avaluació
Cada projecte s’avaluarà sota els seguents criteris:
- 20% Idea (Plantejament conceptual sota el context del briefing)
- 50% Procés (Recerca, investigació, proves/error i selecció de la proposta)
- 30% Formalització final (Proposta final, documentació i presentació)
Es tindran en compte l'actituid de curiositat, el pensament crític i la valentia que hi hagi davant de cada projecte.
La nota final de l’assignatura vindrá donada per la suma de les notes de cada projecte. La nota de cada projecte equivaldrá a un percentantge diferent de la nota final depenent de la seva extensió y complexitat.
L'actitud i l'assistència a classe no es valorarà amb un percentatge concret però es tindrà en compte, ja que aquesta es veurà repercutida directament a la nota del projecte.
Procés de revisió
La revisió es pot sol·licitar al professorat corresponent i es realitzarà durant la setmana indicada al calendari lectiu.
Procés de reavaluació
No es contemplen sistemes de reavaluació en els casos de les pràctiques externes, els TFG, i les assignatures / activitats formatives que, pel seu caràcter eminentment pràctic, no ho permeten.
Per participar a la reavaluació l'alumnat ha d'haver estat prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul.
Failed It!. Erik Kessels (Phaidon)
Daniel Eatock: Imprint
Politics of design: a (not so) global manual for visual communication, de Ruben Pater
A Touch of Code – Interactive Installations and Experiences, Gestalten
Thinking with Type, Ellen Lupton
Competències específiques
Competència
CE2. Avaluar usos i programar funcions orientats a la concepció i formalització de projectes de disseny.
Resultats d'aprenentatge
CE2.1. Realitzar un programa d'usos i funcions conduent al desenvolupament d'un projecte a partir de les característiques pròpies d'un sector professional del disseny.
Competència
CE5. Dominar les tècniques de representació gràfica d’espais i volums, plans i superfícies característiques del disseny.
Resultats d'aprenentatge
CE5.1. Utilitzar les convencions i les formes de representació habituals en el sector professional del disseny al qual va dirigit el projecte.
Competència
CE6. Demostrar conèixer i utilitzar amb criteris especialitzats l’arquitectura de la lletra i els diferents famílies tipogràfiques dels alfabets llatins.
Resultats d'aprenentatge
CE6.1. Usar els recursos tipogràfics i de maquetació de pàgina adaptats a funcions de lectura, comunicació i expressió del projecte.
CE6.2. Dominar l'arquitectura de la lletra i dissenyar alfabets.
Competència
CE7. Demostrar comprendre els coneixements bàsics sobre els materials i els seves qualitats, i sobre processos i costos de fabricació.
Resultats d'aprenentatge
CE7.1. Identificar els materials i els processos de transformació més habituals en cada sector professional del disseny.
Competència
CE9. Demostrar conèixer i estar familiaritzat amb l’ús del mitjà audiovisual, l’entorn digital i les seves eines de creació i producció.
Resultats d'aprenentatge
CE9.1. Desenvolupar projectes específicament dirigits a la seva recepció en pantalla.
CE9.2. Aplicar els criteris i els recursos gràfics i tipogràfics propis del mitjà audiovisual i digital.
Competència
CE10. Estructurar i jerarquitzar gràficament la informació verbal.
Resultats d'aprenentatge
CE10.1. Dominar recursos infogràfics bàsics per presentar sectors i marcs d'actuació en els quals s'inscriu el projecte.
Competència
CE17. Exposar i raonar, de forma oral i escrita, els resultats i els processos de treball dels objectes de disseny propis.
Resultats d'aprenentatge
CE17.1. Elaborar una memòria escrita del projecte i defensar-la oralment d'acord amb les convencions i les característiques específiques del sector del disseny al qual va dirigit.
Competència
CE19. Demostrar conèixer els mètodes d’investigació rellevants per a la projectació i la teoria, l’anàlisi i la crítica del disseny i de l’art.
Resultats d'aprenentatge
CE19.1. Aplicar les metodologies de recerca i d'avaluació pròpies del sector professional del disseny al qual s'adreça el projecte.
Competència
CE21. Disposar de recursos i capacitats per a relacionar conceptes i llenguatges de diferents especialitats de disseny.
Resultats d'aprenentatge
CE21.1. Desenvolupar projectes de disseny integral que relacionin conceptes i procediments de diferents sectors professionals del disseny.
CE21.2. Treballar en equips interdisciplinaris dins de les diferents especialitats del disseny distribuint funcions a partir de les habilitats i interessos dels seus membres.
Competències transversals
CT2. Elaborar informes professionals i treballs acadèmics.
CT3. Demostrar conèixer i utilitzar correctament les fonts documentals i la bibliografía necessària tant per a la projectació com per a l’anàlisi i crítica raonada del disseny.
CT4. Demostrar interès per l’estudi de llengües estrangeres tant per facilitar la comunicació com per accedir a contextos culturals diferents.
CT6. Capacitat per treballar en equip i aptituds per al diàleg amb els diferents agents i disciplines que poden intervenir en el desenvolupament d’un projecte de disseny.
CT7. Capacitat per a coordinar, dirigir i liderar grups de treball al voltant d’un projecte de disseny, o bé on el disseny ocupi un lloc rellevant.
CT9. Capacitat resolutiva i de presa de decisions.
CT10. Motivació per la qualitat, tant en els plantejaments conceptuals i argumentals, com en la resolució formal i en els detalls de l’acabat final d’un projecte de disseny.
CT11. Capacitat d’adaptació a l’entorn professional nacional i internacional i, en particular, als canvis tecnològics, socials i econòmics que es van produint.
CT12. Capacitat per a la integració i síntesi de coneixements adquirits en contextos i situacions diferents, amb flexibilitat i creativitat.
CT13. Orientar l’acció del disseny a partir de valors de respecte a l’entorn ambiental i amb criteris de sostenibilitat.
CT14. Valorar i fomentar l’ús social de l’entorn i de la comunicació amb atenció especial a l’accessibilitat per a grups d’usuaris i receptors diferents.
CT15. Valorar i preservar el patrimoni cultural, artístic i paisatgístic.
CT16. Demostrar que es posseeixen valors i principis deontològics propis de la professió.
CT19. Demostrar una disposició afectiva positiva envers els valors estètics i les qualitats formals de l’entorn material i visual.