Objectius
L’estudiant realitzarà exercicis, projectes i encàrrecs reals des de diferents àmbits del disseny gràfic: ús de la tipografia, direcció d’art, tractament visual de dades i processos, sistemes d’identitat i packaging. L’assignatura, amb un enfocament professionalitzat, dóna importància significativa a les idees i la formalització d’aquestes com a eina per a un disseny gràfic efectiu.
Objectius formatius
Aquesta assignatura pretén que l’alumne entengui l’encàrrec en els projectes de disseny gràfic per tal que pugui aportar solucions a les necessitats de comunicació. L’objectiu és desenvolupar un procés de treball efectiu per realitzar projectes de disseny gràfic i treballar amb atenció al detall en els acabats i en els arguments de presentació.
És una assignatura de caràcter pràctic. Es realitzaran encàrrecs de comunicació visual de ràpida execució i projectes més complexos i extensos pel que fa a les seves necessitats de comunicació. Es treballarà amb: l’ús de la tipografia, direcció d’art, tractament visual de dades i processos, sistemes d’identitat i packaging.
Metodologia docent
Durant l’assignatura es treballaran metodologies específiques per entendre i generar propostes gràfiques basades en conceptes. L’objectiu és que l’alumne adquireixi una dinàmica de treball efectiva a l’hora de realitzar projectes de disseny.
A l’inici de cada encàrrec s’analitzaran referents concrets relacionats amb la temàtica del projecte per tal que l’alumne aporti propostes diferenciades i/o innovadores.
Els encàrrecs es treballen des del briefing fins a la presentació. Les correccions i comentaris es realitzaran de forma grupal a classe projectant les propostes, generant opinió i debat.
Activitats formatives
Comunicar sense paraules (10%)
A partir d’una metodologia desenvolupada a classe i un exercici per entendre i generar imatges en base a conceptes, s’encarregarà una imatge il·lustrativa que interpreti els continguts d’un article d’opinió.
Workshop/taller (10%)
Impartit per un dissenyador extern. En aquest taller es treballaran eines i recursos per estimular processos creatius. Es realitzaran exercicis curts, teòrics i pràctics amb temes com: la semàntica dels objectes, conceptes concrets i conceptes abstractes i valors expressius de la imatge.
Col·lecció editorial (10%)
A partir d’una metodologia exposada a classe i centrada en el disseny de portades es proposa dissenyar una col·lecció editorial. Es treballaran dues propostes diferenciades.
Trofeus/diplomes pels premis Time Out (10%)
Disseny dels trofeus/diplomes pels Premis Time Out Barcelona atenent a les pautes corporatives de la publicació. Encàrrec real a partir d’un briefing exposat a classe per un responsable de comunicació de Time Out. Les propostes escollides per votació a classe, es presentaran al client.
Infografia (10%)
Disseny de dues propostes d’infografia diferenciades a partir d’uns continguts concrets.
Packaging (10%)
Encàrrec on es proposa dissenyar la gràfica per a 3 envasos d’una gamma de productes a partir d’un briefing i uns continguts concrets. Es treballaran dues propostes diferenciades.
Imatge gràfica per un esdeveniment cultural 1: Concepte (20%)
Encàrrec a partir d’un briefing real exposat a classe per part d’un membre de l’empresa o institució que gestiona l’esdeveniment. La primera part del projecte es centra en conceptualitzar i dissenyar la imatge gràfica. Es treballaran dues propostes diferenciades.
Imatge gràfica per un esdeveniment cultural 2: Aplicacions (20%)
A partir del concepte i la formalització escollida a la primera part del projecte, es declinarà la imatge a les necessitats del briefing en diferents formats i suports digitals i impresos.
Sistema d’avaluació
Avaluació continuada
L’objectiu de l’avaluació continuada és que l’estudiant pugui conèixer el seu progrés acadèmic al llarg del seu procés formatiu per tal de permetre-li millorar-lo. A partir de la segona matrícula, l’avaluació de l’assignatura podrà consistir, a decisió del professor, en una prova de síntesi, que permet l’avaluació dels resultats d’aprenentatge previstos en la guia docent de l’assignatura. En aquest cas, la qualificació de l’assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi.
Normativa general d’avaluació
Per considerar superada una assignatura, caldrà que s’obtingui una qualificació mínima de 5,0.
Una vegada superada l’assignatura, aquesta no podran ser objecte d’una nova avaluació.
Es considerarà “No Avaluable” (NA) l’estudiant que no hagi lliurat totes les evidències d’aprenentatge o no hagi assistit al 80% de les classes sense haver justificat les absències. En cas d’absència justificada, l’estudiant s’ha de posar en contacte amb el professor en el moment de la reincorporació per determinar la recuperació de les activitats a les quals no hagi assistit.
En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.
Criteris d’avaluació
Cada encàrrec s’avaluarà amb una nota numèrica a partir de 10. Idea (40%), formalització (30%) i presentació (30%).
Procés de revisió
La revisió es pot sol·licitar al professorat corresponent i es realitzarà durant la setmana indicada al calendari lectiu.
Procés de reavaluació
No es contemplen sistemes de reavaluació en els casos de les pràctiques externes, els TFG, i les assignatures / activitats formatives que, pel seu caràcter eminentment pràctic, no ho permeten.
Per participar en la reavaluació l'alumnat ha d'haver estat prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul.
Normativa específica de l’assignatura
Les entregues estan previstes en fases i és necessari realitzar-les en el temps marcat en el programa per poder superar l’assignatura.
L’alumne coneixerà la qualificació de cada entrega final transcorreguts 3 / 5 dies de la data de lliurament prevista en el programa.
Els treballs lliurats fora de termini es penalitzen amb un 6 de nota màxima.
Gill, Bob. Unspecial Effects for Graphic Designers. Graphis, 2001.
Jardí, Enric. Pensar con imágenes. Gustavo Gili, 2012.
Johnson, Michael. Problem Solved. Phaidon, 2012.
Thomas, Patrick. Black & White. LaVista, 2005.
Brownjohn, Robert. Sex and Typography. Laurence King Publishing, 2005.
Mendelsund, Peter. Cover. PowerHouse Books, 2014.
Llop, Rosa. Un sistema gráfico para las cubiertas de libros. Hacia un lenguaje de parámetros. Gustavo Gili, 2014.
Baines, Phil. Penguin by design. A cover story 1935-2005. Penguin, 2006.
Hochuli, Jost. Designing books. Hyphen, 2004.
Birdshall, Derek. Notes on book design by Derek Birdsall. Yale University Press, 2004.
Klanten, Robert. Fully Booked: Cover Art & Design for Books. Gestalten, 2008.
Klanten, Robert. Serialize. Family Faces and Variety in Graphic Design. Gestalten, 2006.
Küsters, Christian. Restart: New Systems in Graphic Design. Thames & Hudson, 2001.
Bateman, Steaven. Símbolos. Gustavo Gili, 2011.
Competències bàsiques
CB2 - Que els i les estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements al seu treball o vocació d'una forma professional i posseeixin les competències que solen demostrar-se per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins la seva àrea d'estudi.
CB4 - Que els i les estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
CB5 - Que els i les estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
Competències específiques
Competència
CE6. Demostrar conèixer i utilitzar amb criteris especialitzats l’arquitectura de la lletra i els diferents famílies tipogràfiques dels alfabets llatins.
Resultats d’aprenentatge
CE6.3. Discernir entre les diferents famílies tipogràfiques en funció de les necessitats de lectura, de comunicació i d’expressió de cada projecte de disseny.
Competència
CE10. Estructurar i jerarquitzar gràficament la informació verbal.
Resultats d’aprenentatge
CE10.5. Emprar intencionadament els recursos gràfics per a sintetitzar i millorar la comunicació.
Competència
CE17. Exposar i raonar, de forma oral i escrita, els resultats i els processos de treball dels objectes de disseny propis.
Resultats d’aprenentatge
CE17.2. Realitzar una memòria escrita del projecte i defensar-la oralment
Competències transversals
CT9. Capacitat resolutiva i de presa de decisions.
CT10. Motivació per la qualitat, tant en els plantejaments conceptuals i argumentals, com en la resolució formal i en els detalls de l’acabat final d’un projecte de disseny.
CT12. Capacitat per a la integració i síntesi de coneixements adquirits en contextos i situacions diferents, amb flexibilitat i creativitat.
CT13. Orientar l’acció del disseny a partir de valors de respecte a l’entorn ambiental i amb criteris de sostenibilitat.
CT14. Valorar i fomentar l’ús social de l’entorn i de la comunicació amb atenció especial a l’accessibilitat per a grups d’usuaris i receptors diferents.
CT16. Demostrar que es posseeixen valors i principis deontològics propis de la professió.
CT19. Demostrar una disposició afectiva positiva envers els valors estètics i les qualitats formals de l’entorn material i visual.