Objectius
Durant el confinament simultani de pràcticament totes les zones urbanes del planeta, en absència de persones a l’espai públic a nivells mai vistos, la fauna i la flora han anat poc a poc envaint carrers, places i parcs, revelant la fragilitat de la condició de límit imposada per la ciutat sobre el seu entorn, el desequilibri entre dos sistemes virtualment incomunicats.
Plantegem l’assignatura com una reacció poètica a aquesta constatació. Apropant-nos al disseny des de la seva capacitat de ser un medi actiu d’interacció entre diferents agents, el curs proposa explorar el funcionament de petits models de relació simbiòtica entre l’esser humà, el medi construït i la natura.
Objectius formatius
Entrenar l’estudiant en l’anàlisi i la comprensió de les propietats de l’espai a partir d’una sèrie d’exercicis experimentals pensats amb l’objectiu de despertar la seva capacitat de relació projectual d’un grup de vectors de diferent naturalesa.
El curs consta d’un sol exercici que consisteix en projectar, com equipament d’aquest llindar, un espai mínim per una persona, relacionat amb una activitat específica i pensat com un dispositiu que fomenti la interacció del seu usuari amb un conjunt d’espècies animals i vegetals en una situació d’equilibri, on tots els ‘usuaris’ d’aquest espai compartit puguin desenvolupar, en condició d’igualtat, un cicle relacional.
Metodologia docent
L’assignatura s’organitza com un taller eminentment pràctic, on els alumnes desenvolupan i corregeixen periòdicament els seus projectes. El taller està acompanyat per una sèrie de classes teòriques i/o instrumentals. Cada exercici proposat culmina en una sessió crítica. El curs culmina en una sessió crítica final. Els exercicis es realitzen de forma individual.
Activitats formatives
- Correccions periòdiques i personals dels alumnes durant les sessions de taller
- Classes magistrals relacionades amb els exercicis que es duen a terme
- Lliuraments d’exercicis amb format de sessió crítica
- Cicle de conferències de la menció amb diferents convidats
Sistema d’avaluació
Avaluació continuada
L’objectiu de l’avaluació continuada és que l’estudiant pugui conèixer el seu progrés acadèmic al llarg del seu procés formatiu per tal de permetre-li millorar-lo. A partir de la segona matrícula, l’avaluació de l’assignatura podrà consistir, a decisió del professor, en una prova de síntesi, que permet l’avaluació dels resultats d’aprenentatge previstos en la guia docent de l’assignatura. En aquest cas, la qualificació de l’assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi.
Normativa general d’avaluació
Per considerar superada una assignatura, caldrà que s’obtingui una qualificació mínima de 5,0.
Una vegada superada l’assignatura, aquesta no podran ser objecte d’una nova avaluació.
Es considerarà “No Avaluable” (NA) l’estudiant que no hagi lliurat totes les evidències d’aprenentatge o no hagi assistit al 80% de les classes sense haver justificat les absències. En cas d’absència justificada, l’estudiant s’ha de posar en contacte amb el professor en el moment de la reincorporació per determinar la recuperació de les activitats a les quals no hagi assistit.
En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.
Criteris d’avaluació
- Qualitat del projecte (30%)
- Qualitat dels documents presentats (30%)
- Evolució de l’alumne (20%)
- Implicació i participació (10%)
- Puntualitat i assistència (10%)
Procés de revisió
La revisió es pot sol·licitar al professorat corresponent i es realitzarà durant la setmana indicada al calendari lectiu.
Procés de reavaluació
No es contemplen sistemes de reavaluació en els casos de les pràctiques externes, els TFG, i les assignatures / activitats formatives que, pel seu caràcter eminentment pràctic, no ho permeten.
Per participar en la reavaluació l'alumnat ha d'haver estat prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul.
Normativa específica de l’assignatura
Cal haver presentat tots els exercicis per poder ser avaluat.
Llevat que l’alumne pugui justificar la seva absència, és precís que l’entrega de cada exercici es faci el dia establert al calendari, obtenint una nota parcial.
Una vegada presentat l’exercici, l’alumne pot millorar-lo d’acord amb les indicacions que hagi rebut el dia de l’entrega durant la sessió crítica, havent de ser presentat el dia de l’entrega del següent exercici.
Els alumnes que tinguin justificant per la seva absència, també hauran de lliurar l’exercici en la següent entrega. Els alumnes que no puguin justificar la seva absència podran presentar també a la següent entrega, però tindran una penalització del 20% en la nota de l’exercici presentat.
Per aprovar, cal haver assistit com a mínim al 80% de les classes.
L’assistència a les conferències periòdiques proposades per la menció és obligatòria, i es demanarà un treball curt relatiu a cadascuna.
Eissenman, Peter. Antología de ensayos. Puente editores (2017)
Soriano, Federico. Sin_tesis. GG (2004)
Monteys, Xavier. Casa collage. Un ensayo sobre la arquitectura de la casa. GG (2001)
Monteys, Xavier. La habitación. Más allá de la sala de estar. GG (2014)
Torres Nadal, José María. Arquitectura in-dependiente. Universitat d’Alacant (2019)
Wentworth Thompson, D’Ardy. On Grouth and Form. Cambridge University Press (1961).
Competències bàsiques
CB2 - Que els i les estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements al seu treball o vocació d'una forma professional i posseeixin les competències que solen demostrar-se per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins la seva àrea d'estudi.
CB4 - Que els i les estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
CB5 - Que els i les estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
Competències específiques
Competència
CE1 Analitzar els objectes, comunicacions i espais habitables per a detectar-hi problemes de disseny, aportar scomunicacoluconclusionscions alternatives i avaluar la viabilitat social, tecnològica i econòmica.
Resultats d'aprenentatge
CE1.8. Observar i valorar críticament els problemes d’ús d'un element de l’entorn immediat per a realitzar una anàlisi previ al desenvolupament d'un projecte de disseny.
Competència
Dominar les tècniques de representació gràfica d’espais i volums, plans i superfícies característiques del disseny.
Resultats d'aprenentatge
CE5.2. Representar mitjançant el sistema més apropiat en funció de cada projecte les característiques d'aquest.
Competència
Demostrar comprendre els coneixements bàsics sobre els materials i la seva qualitat, i sobre processos i costos de fabricació.
Resultats d'aprenentatge
CE7.9. Escollir els materials i els processos de transformació que s’adaptin a les necessitats funcionals i expressives de cada disseny.
Competència
Demostrar comprendre els coneixements bàsics de les ciències i disciplines auxiliars del projecte de disseny, com ara l’antropometria i la fisiologia de la percepció visual, l’ergonomia, els mètodes d’avaluació de l’ús, la mercadotècnia, les tècniques de prospecció, etc.
Resultats d'aprenentatge
CE8.5. Aplicar en el projecte paràmetres antropomètrics i perceptius, i criteris ergonòmics d’acord amb les característiques d’ús d'aquest.
Competència
Estructurar i jerarquitzar gràficament la informació verbal.
Resultats d'aprenentatge
CE10.5. Emprar intencionadament els recursos gràfics per a sintetitzar i millorar la comunicació.
Competència
Aplicar amb eficàcia els principis físics elementals i les eines matemàtiques bàsiques, per a la conceptualització i la formalització de projectes de disseny.
Resultats d'aprenentatge
CE20.2. Verificar durant el procés de disseny i demostrar a la presentació, com actuen els principis físics elementals en objectes i espais projectats.
Competències transversals
CT9. Capacitat resolutiva i de presa de decisions.
CT12. Capacitat per a la integració i síntesi de coneixements adquirits en contextos i situacions diferents, amb flexibilitat i creativitat.