Després de la introducció al desenvolupament d’un projecte de disseny que s’ha realitzat al primer semestre, els estudiants poden optar a realitzar projectes dels sectors específics. A Projectes 2 els estudiants adquiriran les habilitats necessàries per portar a terme un procés de disseny de producte amb confiança.
Objectius formatius
L’objectiu formatiu principal de l’assignatura és fomentar el desenvolupament d’un esquema cognitiu especialitzat que permeti a l’estudiant adaptar-se a diferents situacions, característiques de la pràctica professional, connectant gran quantitat d’informacions heterogènies (fruit de l’anàlisi de realitats complexes) i estructurant-les per donar solucions plausibles des del disseny.
Els tres projectes que es plantegen durant el curs estan organitzats de tal manera que els alumnes coneixeran les diferents etapes d’un procés de disseny de producte de forma general i alguns aspectes del procés de forma més específica, així com el seu impacte en quant a producció, ús i residu.
En el primer projecte es posa èmfasi en les estratègies de formalització, en el segon es posa l’accent en l’anàlisis de contextos, usuaris i interacció entre els productes i usuaris i el tercer es tractarà des d’un punt de vista especulatiu.
En tots tres projectes es farà servir el Design Thinking per desenvolupar la idea, el dibuix i les maquetes com a eines per desenvolupar el projecte i processos més técnics per la materialització de prototips. La recerca es planteja des d’un punt de vist molt experiencial.
- Projecte 1: Es buscarà una situació quotidiana on es trobi una mancança, una necessitat molt específica o un error de disseny i es proposarà una solució. L’objectiu és veure l’impacte del disseny d’una manera propera experimentant en primera persona els canvis que el nostre disseny provoca en l’usuari i els hàbits.
- Projecte 2: Agafant la temàtica del menjar i l’alimentació s’analitzaran les eines que s’hi relacionen tan per la producció, per la manipulació, per l’acció de menjar, el packaging, els residus... i es desenvoluparà un projecte relacionat amb algun d’aquests aspectes. L’objectiu és produïr una o veries peces i posar-la a proba durant el dia de portes obertes (24 abril).
- Projecte 3: Es reasignarà el briefing del projecte 1 i s’haurà de desenvolupar un projecte nou pensant en la viabilitat i en com escalar el projecte a més usuaris i a conextos futurs. L’objectiu és desenvolupar una actitud crítica i experimentar al voltant de l’especulació i les noves realitats que ofereix el disseny, tant en materials com en processos.
Entregues: Les entregues finals exigiran prototip (el més real possible), explicació dels aspectes més rellevants del projecte en un format tangible (dossier, tríptic, poster, vídeo...) i presentació. Tot per poder treballar la comunicació dels projectes per diferents canals. (Què diu l’objecte? Què diu la documentació? Què diu el discurs?)
Metodologia docent
Tot i que hi ha classes de contingut teòric, l’assignatura de projectes és bàsicament pràctica. El treball dels alumnes es desenvolupà a partir de propostes guiades per la professora amb la intensió d’arribar a assolir aspectes concrets del projecte.
Hi haurà propostes que obliguen als alumnes a treballar amb maquetes per construir la volumetria del projecte i altres que ensenyen estratègies d’anàlisis de context, usuaris i usabilitat dels productes.
Activitats formatives
Activitats Dirigides
Activitat: Classes teòriques: classes magistrals i debat en gran grup
ECTS: 5%
Resultats d’aprenentatge: CE1, CE2.
Activitat: Taller de tecnologia: assistència en la resolució de les dificultats tecnològiques i constructives.
ECTS: 10%
Resultats d’aprenentatge: CE7.
Activitat: Taller de representació: assistència en la resolució de les dificultats de representació gràfica o en tres dimensions.
ECTS: 10%
Resultats d’aprenentatge: CE5, CE6.
Activitat: Presentació de treballs: presentació de resultats, parcials i finals i ronda de valoracions.
ECTS: 10%
Resultats d’aprenentatge: CE2, CE6,CE17.
Activitats Supervisades
Activitat: Tutories: tutories de seguiment i correcció del projecte.
ECTS: 10%
Resultats d’aprenentatge: CE2, CE10, CE19, CT9, CT10, CT12, CT19.
Activitats Autònomes
Activitat: Informació i documentació: treball autònom de recerca de fonts, recollida d’informació, anàlisi i elaboració documental d'aquesta.
ECTS: 10%
Resultats d’aprenentatge: CE19.
Activitat: Elaboració de projectes: treball autònom de formulació de programes de disseny i el seu desenvolupament a partir de situacions simulades i pautes per al desenvolupament del projecte.
ECTS: 45%
Resultats d’aprenentatge: CE1, CE2, CE10, CT9, CT10, CT12, CT19.
Sistema d’avaluació
Avaluació continuada
L’objectiu de l’avaluació continuada és que l’estudiant pugui conèixer el seu progrés acadèmic al llarg del seu procés formatiu per tal de permetre-li millorar-lo. A partir de la segona matrícula, l’avaluació de l’assignatura podrà consistir, a decisió del professor, en una prova de síntesi, que permet l’avaluació dels resultats d’aprenentatge previstos en la guia docent de l’assignatura. En aquest cas, la qualificació de l’assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi.
Normativa general d’avaluació
Per considerar superada una assignatura, caldrà que s’obtingui una qualificació mínima de 5,0.
Una vegada superada l’assignatura, aquesta no podran ser objecte d’una nova avaluació.
Es considerarà “No Avaluable” (NA) l’estudiant que no hagi lliurat totes les evidències d’aprenentatge o no hagi assistit al 80% de les classes sense haver justificat les absències. En cas d’absència justificada, l’estudiant s’ha de posar en contacte amb el professor en el moment de la reincorporació per determinar la recuperació de les activitats a les quals no hagi assistit.
En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.
Criteris d’avaluació
L’assistència a classe és obligatòria. A partir de dues faltes d’assistència sense justificació se suspèn l’assignatura. Cada projecte s’ha de tenir aprovat amb un 5 per poder fer la mitjana del curs. Els projectes que no arriben a aquesta nota s’han de reevaluar.
Procés de revisió
La revisió es pot sol·licitar al professorat corresponent i es realitzarà durant la setmana indicada al calendari lectiu.
Procés de reavaluació
No es contemplen sistemes de reavaluació en els casos de les pràctiques externes, els TFG, i les assignatures / activitats formatives que, pel seu caràcter eminentment pràctic, no ho permeten.
Per participar en la reavaluació l'alumnat ha d'haver estat prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul.
Normativa específica de l’assignatura
La qualificació final del curs es basarà en una avaluació continuada del treball de l’estudiant. Els professors faran un seguiment de l’evolució i dels progressos de l’alumne de manera individualitzada. Els criteris de valoració es corresponen amb l’adquisició de les competències corresponents a aquesta assignatura, descrites detalladament en l’apartat número 5 d’aquesta guia docent.
Les competències d’aquesta assignatura seran avaluades mitjançant la presentació de projectes per mitjà d’una memòria escrita, una maqueta i la seva defensa oral. Cada projecte que es presenta ha de tenir una nota mínima de 5 per poder fer mitja amb la resta de projectes.
Bürdek, Bernhard. Diseño : historia, teoría y práctica del diseño industrial. Barcelona: Gustavo Gili, 1994
Munari, Bruno (1993). ¿Cómo nacen los objetos? Apuntes para una metodología proyectual. Barcelona: Gustavo Gili, 2013
Milton, Alex; Rodgers, Paul. Métodos de investigación para el diseño de producto. Blume, 2013
Recursos
Competències específiques
Competència
CE1 Analitzar els objectes, comunicacions i espais habitables per a detectar-hi problemes de disseny, aportar solucions alternatives i avaluar la viabilitat social, tecnològica i econòmica.
Resultats d’aprenentatge
CE1.8. Observar i valorar críticament els problemes d’ús de un element de l’entorn immediat per a realitzar un anàlisis previ al desenvolupament de un projecte de disseny.
Competència
CE2 Avaluar usos i programar funcions orientats a la concepció i formalització de projectes de disseny.
Resultats d’aprenentatge
CE2.2. Dissenyar un programa d’usos i funcions conduent al desenvolupament de un projecte de disseny.
Competència
CE5 Dominar les tècniques de representació gràfica d’espais i volums, plans i superfícies característiques del disseny.
Resultats d’aprenentatge
CE5.2. Representar mitjançant el sistema més apropiat en funció de cada projecte les característiques del mateix.
Competència
CE6 Demostrar conèixer i utilitzar amb criteris especialitzats l’arquitectura de la lletra i els diferents famílies tipogràfiques dels alfabets llatins.
Resultats d’aprenentatge
CE6.3. Discernir entre les diferents famílies tipogràfiques en funció de les necessitats de lectura, de comunicació i d’expressió de cada projecte de disseny.
Competència
CE7 Demostrar comprendre els coneixements bàsics sobre els materials i les seves qualitats, i sobre processos i costos de fabricació.
Resultats d’aprenentatge
CE7.8. Realitzar un pressupost raonat i plausible d'un projecte de disseny.
CE7.9. Escollir els materials i els processos de transformació que s’adaptin a les necessitats funcionals i expressives de cada disseny.
Competència
CE8. Demostrar comprendre els coneixements bàsics de les ciències i disciplines auxiliars del projecte de disseny, com ara l’antropometria i la fisiologia de la percepció visual, l’ergonomia, els mètodes d’avaluació de l’ús, la mercadotècnia, les tècniques de prospecció, etc.
Resultats d’aprenentatge
CE8.5. Aplicar en el projecte paràmetres antropomètrics i perceptius, i criteris ergonòmics d’acord amb les característiques d’ús d'aquest.
Competència
CE10 Estructurar i jerarquitzar gràficament la informació verbal.
Resultats d’aprenentatge
CE10.5. Emprar intencionadament els recursos gràfics per a sintetitzar i millorar la comunicació.
Competència
CE17 Exposar i raonar, de forma oral i escrita, els resultats i els processos de treball dels objectes de disseny propis.
Resultats d’aprenentatge
CE17.2. Realitzar una memòria escrita del projecte i defensar-la oralment
Competència
CE19 Demostrar i conèixer els mètodes d’investigació rellevants per a la projecció i la teoria, l’anàlisi i la crítica del disseny i de l’art.
Resultats d’aprenentatge
CE19.6. Formular un anàlisi de disseny que condueixi a un programa d’actuació a partir de la recollida de dades quantitatives i qualitatives, tests experimentals, entrevistes i interpretació de dades preexistents.
CE19.7. Avaluar críticament els resultats i l'eficiència del projecte a partir dels objectius definits pel programa utilitzant l’anàlisi comparatiu amb la realitat preexistent.
Competències transversals.
CT9 Capacitat resolutiva i de presa de decisions.
CT10 Motivació per la qualitat, tant en els plantejaments conceptuals i argumentals, com en la resolució formal i en els detalls de l’acabat final d’un projecte de disseny.
CT12 Capacitat per a la integració i síntesi de coneixements adquirits en contextos i situacions diferents, amb flexibilitat i creativitat.
CT13. Orientar l’acció del disseny a partir de valors de respecte a l’entorn ambiental i amb criteris de sostenibilitat.
CT14. Valorar i fomentar l’ús social de l’entorn i de la comunicació amb atenció especial a l’accessibilitat per a grups d’usuaris i receptors diferents.
CT15. Valorar i preservar el patrimoni cultural, artístic i paisatgístic.
CT16. Demostrar que es posseeixen valors i principis deontològics propis de la professió.
CT19 Demostrar una disposició afectiva positiva envers els valors estètics i les qualitats formals de l’entorn material i visual.