L'assignatura Pràctiques externes consisteix en la realització de pràctiques professionals per part de l'estudiant com a activitat formativa curricular i té per objectiu aplicar i complementar els coneixements adquirits en la formació universitària, així com millorar les competències vinculades a l'exercici de l'activitat professional, l'ocupabilitat i el foment de la capacitat emprenedora.
Les pràctiques tenen una durada de 150 hores (corresponents a 6 crèdits) i es basen en un projecte formatiu acordat a tres bandes per: entitat col·laboradora, el o la estudiant i la universitat, que en fa el seguiment a través d'un tutor o tutora acadèmica.
Requisits d'accés: Per a cursar l'assignatura cal haver superat un mínim de 120 crèdits.
L'assignatura de Pràctiques externes es pot cursar en el 1r o 2n semestre.
Objectius formatius
Amb la realització de les pràctiques acadèmiques externes es pretenen assolir els fins següents:
- Contribuir a la formació integral dels estudiants complementant el seu aprenentatge teòric i pràctic.
- Facilitar el coneixement de la metodologia de treball adequada a la realitat professional en què els estudiants han d’operar, contrastant i aplicant els coneixements adquirits.
- Afavorir el desenvolupament de competències tècniques, metodològiques, personals i participatives. d. Obtenir una experiència pràctica que faciliti la inserció al mercat de treball i millori la seva ocupabilitat futura. e. Afavorir els valors de la innovació, la creativitat i l’emprenedoria.
Coneixement de l'entorn professional i ponderació de les diferents capacitats i perfils professionals.
Treball de pràctiques de disseny realitzades en estudis professionals, empreses i institucions.
Descripció i memòria de l'experiència realitzada.
Les pràctiques externes curriculars tenen una durada de 150 hores (corresponents a 6 crèdits). Per a la seva realització els i les estudiants comptaran amb un tutor o tutora de l’entitat col·laboradora i un tutor o tutora acadèmica per part de la universitat. Els horaris de realització de les pràctiques s'etabliran d’acord amb l'activitat acadèmica i formativa de l'estudiant i de les característiques i disponibilitat de l’entitat col·laboradora. Actualment es disposa de més de 300 entitats col·laboradores en práctiques de disseny en empreses, institucions, estudis i agències professionals. L'estudiant, però, pot proposar nous contactes en cas d'interessos particulars.
Per a la seva realització la universitat subscriurà un conveni de cooperació educativa amb l'entitat col·laboradora, que establirà el marc regulador de les relacions entre l’estudiant, l’entitat i la universitat. La universitat procurarà la disposició de recursos humans, materials i tecnològics necessaris per a l'accés d'estudiants amb discapacitat assegurant la igualtat d'orportunitat.
El conveni constarà, en les seves estipulacions bàsiques o en els annexos que les despleguin, de com a mínim els següents punts: a) el projecte formatiu ; b) el règim de permisos a què tingui dret d’acord amb la normativa vigent; c) les condicions de rescissió anticipada de la pràctica en cas d’incompliment dels seus termes; d) el règim de subscripció i pagament d’assegurances tant d’accidents com de responsabilitat civil.
L'aquisició de les competències d'aquesta matèria s'avaluarà mitjançant tres activitats: la valoració de les sessions d'orientació [30%], l'informe avaluatiu de l'entitat[30%] i la memòria final presentada per l'estudiant [40%].
1. La valoració de les sessions d'orientació es basarà en: una entrevista on es definirà el perfil i interessos de l’estudiant, i proposta de tipologia d'entitat on realitzar les pràctiques per part de l'estudiant, la preparació i adaptació del portfoli de presentació i la documentació complementària (com ara cartes de motivació), així com el seguiment de les tutories.
2. L'informe avaluatiu de l'empresa el realitzarà el tutor o tutora de l’entitat col·laboradora un cop es concloguin les pràctiques, a través d'un formulari facilitat per la universitat que recull les capacitats i apernentatges vinculats amb les competències genèriques i específiques, com ara:
a. Capacitat tècnica.
b. Capacitat d’aprenentatge.
c. Administració de treballs.
d. Habilitats de comunicació oral i escrita. En el cas d’estudiants amb discapacitat que tinguin dificultats en l’expressió oral, s’ha d’indicar el grau d’autonomia per a aquesta habilitat i si requereix algun tipus de recurs tècnic i/o humà per a aquesta habilitat.
e. Sentit de la responsabilitat.
f. Facilitat d’adaptació.
g. Creativitat i iniciativa.
h. Implicació personal.
i. Motivació.
j. Receptivitat a les crítiques.
k. Puntualitat.
l. Relacions amb el seu entorn laboral.
m. Capacitat de treball en equip.
n. Aquells altres aspectes que es considerin oportuns.
3. La memòria final consisteix en l'elaboració d'un informe de valoració per part del o la estudiant, a partir d'un guió facilitat, i en el que hi hauran de constar:
- Dades personals de l’estudiant
- Dades de l'entitat col·laboradora on ha realitzat les pràctiques
- Descripció de les tasques, treballs desenvolupats i departaments de l’entitat als quals ha estat assignat.
- Valoració de les tasques desenvolupades amb els coneixements i les competències adquirits en relació amb els estudis universitaris
- Relació dels problemes plantejats i el procediment seguit per a la seva resolució.
- Identificació de les aportacions que, en matèria d’aprenentatge, han suposat les pràctiques.
- Avaluació de les pràctiques i suggeriments de millora.
Competències específiques
Competència
CE11 Demostrar comprendre el funcionament de l’entorn econòmic, empresarial i institucional en el qual es contracten i desenvolupen professionalment els projectes i les activitats de disseny.
Resultats d’aprenentatge
CE11.9 Reconèixer les qualitats i habilitats personals desenvolupades al llarg de la carrera i relacionar, mitjançant un text d'intencions, les aspiracions laborals amb l'entorn econòmic, empresarial i institucional.
CE11.10 Descriure el paper assignat al disseny i el seu lloc i funcionament dins de l'estructura on es realitza la pràctica
Competència
CE13 Planificar, organitzar, gestionar i administrar el desenvolupament de projectes de disseny, tant en el marc del treball professional autònom com en les organitzacions empresarials o institucionals.
Resultats d’aprenentatge
CE13.4 Adaptar-se a les condicions de treball i executar tasques en el marc del treball professional autònom o en les organitzacions empresarials i institucionals externes.
Competència
CE15 Demostrar que es disposa de coneixements sobre el marc legal en el qual es desenvolupen les activitats de disseny: models de contractació, registre de patents, marques, drets d’autor, etc.
Resultats d’aprenentatge
CE15.4 Distingir els mecanismes contractuals, legals i jurídics utilitzats per l'estudi, empresa o institució on es realitza la pràctica
Competències transversals
CT1 Capacitat de comunicació oral i escrita en la llengua nativa i en altres llengües com ara l’anglès que permeti treballar en un context internacional.
CT2 Elaborar informes professionals i treballs acadèmics.
CT6 Capacitat per treballar en equip i aptituds per al diàleg amb els diferents agents i disciplines que poden intervenir en el desenvolupament d’un projecte de disseny.
CT16 Demostrar que es posseeixen valors i principis deontològics propis de la professió.