La imatge que transmet una marca o empresa, i en conseqüència, el mobilari i la decoració que utilitzen a les seves instal.lacions han passat a ser un dels factors més valorats pels seus clients i inclús pels propis treballadors de l’empresa. Per aquest motiu els arquitectes i dissenyadors d’interiors cada cop més dediquen part dels recursos a escollir una decoració i un mobilairi adient a allò que volen transmetre. D’altre banda les condicions d’ús d’aquest mobilairi no és la mateixa que la de l’entorn domèstic, sent aquestes molt més exigent en durabilitat , resistència , requeriments tècnics i homologacions.
Els fabricants, consients del volum de ventes que acostumen a acompanyar aquest tipus de projectes, cada cop més han adptat no només part dels seus catàlegs , si no part de seva estratègia de ventes per orientar-les al que és conegut com Canal Contract.
L’objectiu final d’aquesta assignatura és dissenyar una peça de mobiliari orientada al canal contract i apropar-se als diferents actors que intervenen en un projecte d’aquest tipus (dissenyador, prescriptor, empresari). Per fer-ho, a més ser capaç de gestionar un projecte de disseny, caldrà entendre bé què vol dir contract, què n’espera cada actor i quines necessitats concretes tenen el mobles per aquest tipus d’ús.
Objectius formatius
Aprendre a organitzar un projecte de disseny de mobiliari en la seva globalitat, definir-ne les fases i saver realitzar un calendari de treball útil per assolir els objectius desitjats.
Adquirir coneixements generals sobre el canal contract. Com és aquest mercat, quins son els factors impresindibles i quins son els actors que hi participen.
Assolir les habilitats analítiques, creatives i de representació pròpies del projectes de disseny de producte.
Saver defensar les propies propostes davant del client que us ha fet l’encàrreg
1 - Introducció al Canal Contract.
Repassarem el conceptes principals que definèixen aquest canal i veurem projectes representatius de les principals tipologies i estils.
Parlarem sobre marques, preus, tendències i materials, així com les necesitats tècniques que han de tenir el productes destinats a aquest sector.
Visites guiades i xerrades amb professionals. Realitzarem visites a botigues com Domesticoshop on podrem parlar amb l’equip de contract, per conèixer de primera mà el punt de vista del prescriptor. També podrem conèixer altres profesinals que ens donarán el seu punt de vista i ens explicarán la seva experiència.
Aquesta fase és informativa, no es demanarà que presenteu ningún document final, però será molt necesària per poder desenvolupar les fases posterior del vostre projecte.
2 - Preparació del Projecte
Analitzarem d’on i com pot arribar un encàrreg de disseny d’un projecte de mobilairi per contract. De manera que alguns dels grups de treball de la classe rebrán un briefing i alguns altres haurán d’autogenerar-lo ells mateixos.
Veurem la importància d’un bona planificació de projecte, repassarem les fases d’un projecte de disseny i aprendrem a valorar el temps estimat per cada una d’elles.
Parlarem sobre donar-li el valor adecuat a la nostre feina, per això serà necesari fer un pressupost dels nostres serveis que haurem de saver defensar.
3 - Desenvolpament del projecte.
Reserca
El disseny final vindrá definit pels límits que en venen donats. Per això és esencial fer-se les preguntes correctes i trovar la informació que ens servirá per definir el nostre disseny correctament.
El camp del contract reclama molta atenció en temes tècnics i normatius, però també en saver entendre què necessita l’usuari final i què necesita per trovar-se confortable. Sense perdre de vista les tendències estétiques i formals que reclama el mercat.
Estudis de mercat, referències, estudi d’usuari, entrevistes i documentació tècnica son algunes de les areas que haurem de treballar per tenir un bon recull d’informació prèvia
Metodologia docent
Classes teòriques e informatives
Tant a la fase d’introducció al contract, com al llarg del desenvolupament del projecte anirem presentant informació rellevant, veurem exemples i parlarem sobre tècniques o habits que ens ajudarán a realitzar millor cadascuna de les fases del projecte.
Visites i entrevistes
És important aprendre de les experiències dels altres. Parlarem amb gent que ha tingut molta relació amb el contract i us podrá donar punts de vista molt interessants.
Tutories
Seguiment del desenvolupament del vostre projecte. Per part del professor i també dels vostres companys que haurán d’apendre a posar-se a la pell i els ulls del client, del prescriptor i del dissenyador.
Taller
Disposareu de temps per utilitzar el taller de l’escola per fer prototips o maquetes.
Sistema d’avaluació
Avaluació continuada
L’objectiu de l’avaluació continuada és que l’estudiant pugui conèixer el seu progrés acadèmic al llarg del seu procés formatiu per tal de permetre-li millorar-lo. A partir de la segona matrícula, l’avaluació de l’assignatura podrà consistir, a decisió del professor, en una prova de síntesi, que permet l’avaluació dels resultats d’aprenentatge previstos en la guia docent de l’assignatura. En aquest cas, la qualificació de l’assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi.
Normativa general d’avaluació
Per considerar superada una assignatura, caldrà que s’obtingui una qualificació mínima de 5,0.
Una vegada superada l’assignatura, aquesta no podran ser objecte d’una nova avaluació.
Es considerarà “No Avaluable” (NA) l’estudiant que no hagi lliurat totes les evidències d’aprenentatge o no hagi assistit al 80% de les classes sense haver justificat les absències. En cas d’absència justificada, l’estudiant s’ha de posar en contacte amb el professor en el moment de la reincorporació per determinar la recuperació de les activitats a les quals no hagi assistit.
En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.
Criteris d'avaluació
Projecte de Recerca i conclusions (25%)
- S’evaluarà la capacitat d’anàlisis de l’encarreg (fer-se les preguntes correctes )
- Quantitat i qualitat de la infromació recollida així com la capacitat d’ordenar-la de manera pràctica i comprensible.
- Es valorará que les conclusions extretes siguin adequades i llògiques amb la reserca feta.
- S’haurà de presentar una memòria de la reserca que contindrá degudament organitzada la informació recollida i finalitzará amb la presentació de les conclusions que n’haureu extret.
Ideació i creativitat (25%)
- Habilitat per donar solucions als requeriments que surgeixin del projecte de recerca.
- La creativitat implica varietat, de manera que es valorará l’esforç i la capacitat per aportar el major nombre de solucions i idees.
- Es presentará un quadern amb esboços, idees, anotacions, retalls, i tot allò que s’hagi generat durant aquest periòde.
Testeig i definició (50%)
- Esboços, maquetes i prototips . Tot allò que sigui necessari per recolzar la presentació final davant del client, vendre la idea i demostrar que els honoraris demanats pel treball son realistes i ajustats al resultat.
- Presentació final del producte.
- No es demanará un contingut en concret, cadascú haurá de valorar què necesita per donar credibilitat a allò que vol vendre. Si el producte requeriex un proto per entendre’l i durant la presentació no es presenta, resta punts.
Procés de revisió
La revisió es pot sol·licitar al professorat corresponent i es realitzarà durant la setmana indicada al calendari lectiu.
Procés de reavaluació
No es contemplen sistemes de reavaluació en els casos de les pràctiques externes, els TFG, i les assignatures / activitats formatives que, pel seu caràcter eminentment pràctic, no ho permeten.
Per participar a la reavaluació l'alumnat ha d'haver estat prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul.
Revistes de referència
On diseño.
Proyecto contract.
AD.
Arquitectura y Diseño.
Wallpaper.
Frame.
Recursos
Competències específiques
Competència
CE1. Analitzar els objectes, comunicacions i espais habitables per a detectar-hi problemes de disseny, aportar solucions alternatives i avaluar la viabilitat social, tecnològica i econòmica.
Resultats d'aprenentatge
CE1.1. Descriure les característiques pròpies d'un sector professional del disseny per a realitzar una anàlisi prèvia al desenvolupament d'un projecte
Competència
CE7. Demostrar comprendre els coneixements bàsics sobre els materials i els seves qualitats, i sobre processos i costos de fabricació.
Resultats d'aprenentatge
CE7.1. Identificar els materials i els processos de transformació més habituals en cada sector professional del disseny.
Competència
CE8. Demostrar comprendre els coneixements bàsics de les ciències i disciplines auxiliars del projecte de disseny, com ara l’antropometria i la fisiologia de la percepció visual, l’ergonomía, els mètodes d’avaluació de l’ús, la mercadotècnia, les tècniques de prospecció, etc.
Resultats d'aprenentatge
CE8.1. Situar el projecte en el context de l'oferta existent al mercat.
Competència
CE10. Estructurar i jerarquitzar gràficament la informació verbal.
Resultats d'aprenentatge
CE10.1. Dominar recursos infogràfics bàsics per presentar sectors i marcs d'actuació en els quals s'inscriu el projecte.
Competència
CE11. Demostrar comprendre el funcionament de l’entorn econòmic, empresarial i institucional en el qual es contracten i desenvolupen professionalment els projectes i les activitats de disseny.
Resultats d'aprenentatge
CE11.1. Detectar i explicar el tipus de contractació, la gestió dels projectes, etc. del disseny més característic del sector en què s'inscriu el projecte.
Competència
CE17. Exposar i raonar, de forma oral i escrita, els resultats i els processos de treball dels objectes de disseny propis.
Resultats d'aprenentatge
CE17.1. Elaborar una memòria escrita del projecte i defensar-la oralment d'acord amb les convencions i les característiques específiques del sector del disseny al qual va dirigit.
CE19. Demostrar conèixer els mètodes d’investigació rellevants per a la projectació i la teoria, l’anàlisi i la crítica del disseny i de l’art.
Resultats d'aprenentatge
CE19.1. Aplicar les metodologies de recerca i d'avaluació pròpies del sector professional del disseny al qual s'adreça el projecte.
Competències transversals
CT3. Demostrar conèixer i utilitzar correctament les fonts documentals i la bibliografía necessària tant per a la projectació com per a l’anàlisi i crítica raonada del disseny.
CT7. Capacitat per a coordinar, dirigir i liderar grups de treball al voltant d’un projecte de disseny, o bé on el disseny ocupi un lloc rellevant.
CT9. Capacitat resolutiva i de presa de decisions.
CT10. Motivació per la qualitat, tant en els plantejaments conceptuals i argumentals, com en la resolució formal i en els detalls de l’acabat final d’un projecte de disseny.
CT12. Capacitat per a la integració i síntesi de coneixements adquirits en contextos i situacions diferents, amb flexibilitat i creativitat.