Objectius
L’assignatura pretén transmetre els coneixements necessaris que la tecnologia pot aportar a l’interiorisme, per entendre l’espai i per tal que el dissenyador pugui realitzar amb èxit el seu projecte.
Parlem de sistemes constructius i criteris tecnològics per tal que l’alumne vagi desenvolupant una comprensió de la tecnologia general, una idea del llenguatge de la tecnologia.
L’objectiu és conèixer quines són les possibilitats i els límits de la construcció, de tal manera que l’alumne pugui utilitzar els seus coneixements en qualsevol projecte o encàrrec.
Objectius formatius
- Entendre l’espai a través dels materials que el conformen i de les tècniques constructives utilitzades per resoldre’l.
- Aprendre quin material o grup de materials utilitzar, en relació a les seves propietats, al seu procés d’us, durabilitat i eficiencia.
- Entendre quina tecnologia comporta la utilització d’uns materials o d’altres.
Bloc 1. Sistemes constructius en l’espai arquitectònic: tècniques i materials
Es mostra una àmplia selecció de sistemes constructius i materials. A partir d’aquí l’alumne ha de ser capaç d’entendre altes tecnologies que es vagi trobant en la seva vida professional.
Es faran exercicis sobre unes situacions donades com poden ser un habitatge i/o un espai de treball.
Es tractaran diferents temes: tancaments, divisòries, trasdossats i revestiments de parets, paviments i sostres (fusteries i vidres).
Blocs 2, 3 i 4. El confort a l’espai interior
Analitzarem i explicarem els criteris i les tècniques per un bon control de tres tipus de confort a l’interior.
- Confort climàtic
- Confort acústic
- Confort lumínic
Tant en el càlcul com en el disseny, l’alumne haurà de ser capaç de resoldre l’adequació d’un local buit a un altre ús. En cada projecte s’hauria de fer una idea aproximada de com aprofitar eficientment la llum natural, el clima… per aconseguir un espai confortable a través dels materials, el disseny i la tècnica.
Es parlarà de conceptes com aïllament tèrmic, aïllament I condicionament acústic, aprofitament I control de la llum natural.
Metodologia docent
- Classes teòriques i visualització d’exemples per il·lustrar els continguts de l’assignatura.
- Classes practiques relacionades amb les tècniques explicades: desenvolupament individual d’exercicis en relació als continguts de les sessions teòriques.
- Controls escrits i entregues pràctiques (resolució de detalls constructius) periòdics dels continguts impartits a les classes
Activitats formatives
- Resolució de detalls constructius – bloc 1
- Resolució de detalls constructius – bloc 2
- Resolució de detalls constructius – bloc 3
- Resolució de detalls constructius –bloc 4
La resolución de detalls constructius suposarà un 50% de la nota en l’avaluació.
- Controls teòrics: bloc 1, bloc 2, bloc 3 i bloc 4
Els controls teòrics suposaran un 40% de la nota en l’avaluació.
- Preparació i participació en correccions, assistència a una visita de obra i a les classes.
Aquestes activitats suposaran un 10% de la nota en l’avaluació.
Sistema d’avaluació
Avaluació continuada
L’objectiu de l’avaluació continuada és que l’estudiant pugui conèixer el seu progrés acadèmic al llarg del seu procés formatiu per tal de permetre-li millorar-lo. A partir de la segona matrícula, l’avaluació de l’assignatura podrà consistir, a decisió del professor, en una prova de síntesi, que permet l’avaluació dels resultats d’aprenentatge previstos en la guia docent de l’assignatura. En aquest cas, la qualificació de l’assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi.
Normativa general d’avaluació
Per considerar superada una assignatura, caldrà que s’obtingui una qualificació mínima de 5,0.
Una vegada superada l’assignatura, aquesta no podran ser objecte d’una nova avaluació.
Es considerarà “No Avaluable” (NA) l’estudiant que no hagi lliurat totes les evidències d’aprenentatge o no hagi assistit al 80% de les classes sense haver justificat les absències. En cas d’absència justificada, l’estudiant s’ha de posar en contacte amb el professor en el moment de la reincorporació per determinar la recuperació de les activitats a les quals no hagi assistit.
En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.
A partir de la segona matrícula, l'avaluació de l'assignatura podrà consistir, a decisió del professorat, en una prova de síntesi que permeti l'avaluació de resultats d'aprenentatge previstos en la guia docent de l'assignatura. En aquest cas, la qualificació de l'assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi.
Procés de revisió
La revisió es pot sol·licitar al professorat corresponent i es realitzarà durant la setmana indicada al calendari lectiu.
Procés de reavaluació
No es contemplen sistemes de reavaluació en els casos de les pràctiques externes, els TFG, i les assignatures / activitats formatives que, pel seu caràcter eminentment pràctic, no ho permeten.
Per participar a la reavaluació l'alumnat ha d'haver estat prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul.
Revistes
Tectònica
Constructiva
Detail
Detail Praxis (monogràfics, fusta, pedra, formigó...)
Llibres
“Manual de construcción detalles de interiorismo”. W.Nutsch. Ed. GG
“Aislamiento térmico y acústico”. Miguel Payà – Monografías Ceac de la Construcción.
“La construcció de l’arquitectura”. Ignacio Paricio. ITEC
- vol.1- Les tècniques
- vol.2- Els elements
- vol.3 La composició
“Guía bàsica de la sostenibilidad”. Brian Edwards. Ed. GG
“La arquitectura como técnica 1. Superficies” R.Araujo. ATC Ediciones. Madrid 2007
“Arquitectura ecológica”. D.Gauzin-Müller. Ed. Gustavo Gili, Bcn 2002
“Arquitectura bioclimàtica en un entorno sostenible”. F.Javier Neila González. Ed. Munillalería
“Técnicas arquitectónicas constructivas de acondicionamiento ambiental” Cesar Bedoya Frutos, Fco.Javier Neila González. Ed. Munillalería.
Recursos
“Diccionari visual de la Construcció”:
“Código técnico de la Edificación” (CTE).
Audiovisuals de la web www.csostenible.net
Competències especifiques
Competència
CE1 Analitzar els objectes, comunicacions i espais habitables per a detectar-hi problemes de disseny, aportar solucions alternatives i avaluar la viabilitat social, tecnològica i econòmica.
Resultat d’aprenentatge
CE1.5. Avaluar objectes, comunicacions gràfiques i espais habitables amb la finalitat de detectar problemes de disseny en relació a les característiques i prestacions dels materials o els processos de fabricació.
CE1.6. Aportar solucions de disseny alternatives en l’ús de materials i en els processos de fabricació.
CE1.7. Avaluar les viabilitats tecnològiques de les solucions de disseny alternatives en l’ús de materials i en els processos de fabricació.
Competència
CE3 Sintetitzar aquells coneixements i habilitats d’expressió plàstica, de tècniques de representació i de materials i tecnologies productives que permetin plantejar i desenvolupar projectes de disseny.
Resultat d’aprenentatge
CE3.1 Relacionar solucions formals i expressives de disseny amb els materials, les seves característiques i comportaments i sobre els seus processos de transformació i el tractament dels acabats per a plantejar versemblantment avantprojectes de disseny
Competència
CE7 Demostrar comprendre els coneixements bàsics sobre els materials i els seves qualitats, i sobre processos i costos de fabricació.
Resultat d’aprenentage
CE7.3 Descriure les característiques, comportaments, prestacions i aplicacions de materials
CE7.5 Definir les tecnologies de construcció i instal·lacions necessàries per donar viabilitat a projectes de disseny d'interiors
Competències transversals
CT13. Orientar l’acció del disseny a partir de valors de respecte a l’entorn ambiental i amb criteris de sostenibilitat.