Maquetes i prototips és una assignatura de caràcter principalment pràctic on l’exploració i l’experimentació, tant amb els materials com els conceptes derivats de la pròpia pràctica, duran a l’alumne a repensar els límits de l’art i del disseny contemporanis. Es convida a l’alumne a transitar, desenvolupar, projectar i executar idees on la transversalitat i l’ambigüitat permetin a cadascú, anar trobant la seva pròpia singularitat.
Objectius formatius
L’assignatura està dividida en dos àmbits de coneixement. Una part teòrica que defineix conceptes bàsics sobre els materials i tecnologies que es poden utilitzar, i una part pràctica on es desenvolupen les tècniques de producció i postproducció.
L’objectiu principal és desenvolupar l’hàbit creatiu mitjançant l’experimentació, ser capaç de projectar idees, descriure-les materialment a diferents escales, i afavorir la reflexió accentuant una mirada reflexiva sobre el nostre entorn immediat.
El contingut de l’assignatura és un recorregut teòric i pràctic dels materials i de les idees, amb els que l’alumne pot establir-hi un diàleg. Al llarg del curs, l’alumne haurà de desenvolupar la capacitat de fer tangibles les seves idees tot projectant-les a través de la maqueta i el prototip.
Dins la programació s’han inclòs pautes per realitzar els projectes sense la necessitat d’un taller específic, (en referència a seva possible viabilitat i atenent els possibles canvis que puguin esdevenir aquest curs) es podrà utilitzar el taller de maquetes en horari de tarda.
L’alumne haurà de participar d’una manera activa: cultivar el debat, l ’autoanàlisi, assumir riscos, reflexionar conjuntament, així com també conèixer dins del marc teòric i pràctic, els processos emprats.
El procés d’aprenentatge es basarà en la pràctica del punts específics del temari, i en el seguiment de la assimilació, buscada i experimentació fins ha arribar a al resultat desitjat.
El curs s’organitzarà en 3 blocs. Cada un d’ells, anirà acompanyat d’una sessió teòrica a càrrec de la professora on s’exposaran les característiques principals de cada tema i activitats proposades.
Els materials proposats per cada sessió, es presentaran tant en la seva vessant més pràctica, com en el context històric i cultural. Es referenciaran amb suport audiovisual a través d’una mirada ample de la cultura, els objectes i la matèria.
Durant les sessions de treball a l’aula, la professora farà un seguiment individual i continuat dels processos creatius de cada alumne.
L’alumne haurà d’exposar oralment i amb claredat, el desenvolupament dels projectes. Durant la presentació es podrà acompanyar de suport gràfic, maquetes i/o estructures volumètriques, utilitzant els materials més adients d’acord amb el projecte.
Les diferents tècniques de representació seran avaluades de forma paral·lela.
L’alumne haurà de pensar i analitzar els referents afins a cada projecte, desgranar els processos, les decisions preses, i ser capaç d’explicar-ho mitjançant el text i les imatges.
Aquest treball d’anàlisi contrastat, s’haurà de recollir en el dossier de l’assignatura, l’estructura del qual s’especificarà durant el curs.
L’assignatura és principalment pràctica, però poden haver-hi tutories i seminaris que es realitzin online.
BLOC 1 - IDEAR I FER TANGIBLE
En altres moments històrics allò que interessava era l’aparició de l’objecte sense importar el com apareixia. En aquesta assignatura atendrem les qüestions identificables des de l’inici del projecte-investigació, com a generador de contingut. Observarem com aquesta tensió, genera tot un seguit de possibilitats: imatges, textos, objectes, matèria (etc.) que ens permetran desenvolupar tots els passos fins arribar a fer tangible una idea.
Pensar en les relacions entre els objectes, imatges, i idees que esdevenen d’un procés creatiu, ens demostra que allò que finalment esdevé d’un projecte, és tan sols una possibilitat de tota la cadena.
És necessari observar aquesta cadena -tant el que es veu, com el que no- ser capaç de desenvolupar i relacionar idees, materialitzar-les, i efectuar els canvis necessaris perquè la informació ens sigui útil alhora de prendre decisions.
ACTIVITAT 1 - ABOUT TREES
En primer lloc es dedicarà una jornada a l’anàlisi d’intervencions artístiques i arquitectòniques contemporànies al voltant de l’ arbre. Es visualitzaran i explicaran projectes on s’ha pensat l’arbre com a objecte, subjecte i territori d’experimentaci
Durant les sessions següents, l’alumne haurà de desenvolupar un projecte que s’acosti als arbres per intervenir-los d’alguna de les maneres analitzades prèviament. Aquest projecte haurà d’esdevenir tangible mitjançant una maqueta.
Si una vegada acabada l’activitat, es considera que alguns dels treballs es poden transformar a escala 1:1, es desenvoluparia el projecte per instal·lar-lo a l’exterior del centre.
Consistiria en intervenir un arbre a l’espai natural, tenint en compte el lloc específic de l’emplaçament, i que el muntatge i desmuntatge es pugui desenvolupar en una sola sessió. Caldrà doncs treballar la planificació i organització prèvies per dur-la a terme.
La intervenció haurà de ser efímera i tenir en compte de no causar cap d’any ni a l’entorn ni als arbres.
Continguts:
1. Retenir mitjançant apunts de dibuix, el que hagi interessat dels projectes visualitzats.
2. Dissenyar i plantejar un projecte individual.
2.1. Presentació d’esbossos previs i finals acompanyats d’un text descriptiu clar.
Dedicarem una part de la segona classe a originar idees cada minut durant 30 minuts. S’escollirà la que tingui més potencial per ser materialitzada. Un cop identificat el tema, cada alumne haurà d’investigar, seleccionar materials i plantificar l’execució de la maqueta.
2.2. Introducció als materials:
2.2.1. Materials plans: cartró, cartró ploma, paper, polímers, fusta
2.2.2. Materials volumètrics: guix, ceràmica, polímers, silicones
2.2.3. Motlles i modelatges
2.2.4. Coles especifiques i pintures
2.2.5. Eines analògiques
2.2.6. Material de protecció personal
3. Realització d´una maqueta que contingui tota la informació necessària per un correcte desenvolupament. La versió reduïda del projecte es podrà executar amb total llibertat de materials i tècniques.
S’hauran de pensar els materials emprats tenint en compte la possible intervenció a escala 1:1.
4. Presentació en públic del projecte descrit, la maqueta i els treballs preparatoris.
5. Muntatge a l’exterior del centre d’alguns projectes.
BLOC 2 - FUNCIONALITAT QÜESTIONADA: ALTERACIÓ DE LA PRÀCTICA DE LA QÜOTIDIANITAT
«El caminar al que me refiero nada tiene en común con lo que suele decirse hacer ejercicio, al modo en que el enfermo toma su medicina a unas horas fijas o como el subir y bajar de las pesas o los columpios, sino que es en sí mismo la empresa y la aventura del día». (Thoreau, Henry David)
La vida quotidiana es presenta dins un marc institucional construït al llarg del temps, que regula i ordena els comportaments socials dins del grup. Moltes són compartides entre els individus, perquè responen a rutines que fem sense pensar.
En aquest bloc ens preguntarem sobre la quotidianitat. A partir de la manipulació plàstica, veurem com podem alterar l’entorn i els objectes immergits en ell, a través de l’ especulació i experiments materials.
L’any 1974, l’equilibrista Philippe Petit, recorre la distància de les torres World Trade Center, caminant sobre una corda fluixa. Si la fantasia pot donar un caràcter poètic a allò real, podrien ser les pràctiques rutinàries, punts de partida per la transgressió?
Buscant respostes a aquesta pregunta, ens endinsarem en el treball de diferents creadors i veurem diferents propostes d’aproximació al tema.
ACTIVITAT 2 - (NO) TOCAR DE PEUS A TERRA
“(No) tocar de peus a terra” consisteix en treballar l’observació i la pràctica de desplaçar-se/caminar.
Es tracta d’imaginar, idear i realitzar un artefacte, que es pugui utilitzar i que reinventi la pràctica quotidiana del caminar.
Podrien ser punts de partida per aquesta activitat: La incomoditat, l’alçada, el plaer, el record, la poètica (etc.). Es completarà l’activitat amb l’ús d’aquests prototips tot caminant per l’exterior de l’escola.
Com en l’activitat 1, la primera sessió es dedicarà a l’exposició del tema i a la posterior visualització d’algunes obres, en aquest cas del món de la performance, cinema, disseny de moda, arts plàstiques, ciència, teatre i el circ.
Cada alumne treballarà la seva proposta i anirà definint la idea en el procés d’investigació i selecció.
Durant les sessions es detallaran les etapes del prototip des de la identificació del tema, el desenvolupament d’un model, la seva utilització i si cal, la revisió per efectuar els canvis necessaris fins que funcioni en la seva pràctica.
Continguts:
1. Retenir mitjançant apunts de dibuix, el que hagi interessat dels projectes visualitzats.
2. Dissenyar i plantejar un projecte individual. Presentació d’esbossos previs i finals acompanyats d’un text descriptiu clar, on s’expliqui detalladament el procés i les decisions preses.
3. Introducció als materials 2
3.1 Materials i tècniques per acabats
3.2 Aplicacions del paper
3.3 Aplicacions de la roba
3.4 Materials trobats i reciclatge
3.5 Ready-made
4. Realització d´un prototip a escala real, que contingui tota la informació necessària per un correcte funcionament. El projecte es podrà plantejar amb total llibertat de materials i tècniques.
5. Presentació en públic del projecte descrit, el prototip, i els treballs preparatoris.
BLOC 3 - UTOPIES, DISTOPIES: LA CONSIDERACIÓ DE L’ESPAI I DEL LLOC. ESTRUCTURES IMAGINADES I/O IDEALITZADES
Des de la ficció, explorarem aquestes figures literàries que des de Thomas More són font recorrent per pensar i especular sobre el món futur; tant en la recerca de la felicitat d’un món ideal perfecte, com el seu contrari associat a la negativitat, pobresa o opressió.
L’Ecotopia i la Eco-utopia, és un subgènere que reflexiona sobre el canvi climàtic, ja sigui en un món utòpic o distòpic. Observarem les característiques d’aquestes dues hipòtesis i ens dedicarem al seu estudi per especular i respondre a possibles problemes futurs i presents.
ACTIVITAT 3 - LA CÀPSULA
Les càpsules Hoi-Poi, van ser creades per Akira Toriyama (1955) i es van fer populars amb la sèrie de dibuixos animats Dragon Ball. Són aproximadament de la mida d’ una bateria estàndard, i poden contenir qualsevol objecte dins seu. S’hi han vist aparèixer habitatges, motos, plantes, naus (…) qualsevol artefacte a punt per a ser utilitzat.
Si s’acciona el botó que tenen en un extrem, i es llença la càpsula a una certa distància, apareix l’objecte que conté envoltat de fum.
Es pot guardar altre cop l’objecte dins la càpsula, oprimint de nou el botó (integrat en el propi objecte).
Encara no tenim a l’abast aquesta tecnologia, - que de ben segur solucionaria molts del problemes del nostre món- el que sí que podem observar és que cada vegada tenim més propostes especialment dissenyades per a ocupar poc espai, amb la capacitat de transformar-se i desplegar-se per multiplicar els usos. Per exemple les unitats residencials de l’artista Andrea Zittel (1965).
La ciència i la tecnologia encara no poden reduir la massa i el volum dels objectes, tot i que en un futur, podria ser possible. Imaginem que disposem d’aquesta tecnologia, què en faríem? Com es podria aplicar per millorar el nostre entorn? Quines necessitats podria cobrir
L’activitat consisteix a imaginar que disposem d’aquesta tecnologia, identificar un problema i desenvolupar una solució per millorar el futur.
Continguts:
1. Dissenyar i plantejar un projecte individual. Presentació d’esbossos previs i finals acompanyats d’un text descriptiu clar, on s’expliqui detalladament el procés i les decisions preses.
2. Realització d´un prototip a escala real d’una càpsula que contingui tota la informació necessària per un correcte funcionament. S’haurà de tenir en compte el disseny gràfic del producte.
El projecte es podrà plantejar amb total llibertat de materials i tècniques.
3. Realització d’una maqueta a escala de l’artefacte que contingui la càpsula.
La maqueta s’haurà d’acompanyar de dibuixos detallats utilitzant la perspectiva i el color, tenint en compte l’escala.
4.Projecte executiu : amidaments i plànols (es demanarà l’entrega de les tres vistes principals de l’objecte: planta, alçat i perfil).
5. S’hauran de presentar un mínim de 3 imatges impreses sobre paper on s’expliqui a través del dibuix, collage, fotografia, el context de l’artefacte. Aplicar-hi els canvis d’ubicació i escala, i experimentar amb l’ús dels llenguatges.
6. Presentació en públic del projecte descrit, el prototip de la càpsula, la maqueta de l'artefacte que contingui la càpsula, i els treballs preparatoris.
Sistema d’avaluació
Avaluació continuada
L’objectiu de l’avaluació continuada és que l’estudiant pugui conèixer el seu progrés acadèmic al llarg del seu procés formatiu per tal de permetre-li millorar-lo.
A partir de la segona matrícula, l’avaluació de l’assignatura podrà consistir, a decisió del professor, en una prova de síntesi, que permet l’avaluació dels resultats d’aprenentatge previstos en la guia docent de l’assignatura. En aquest cas, la qualificació de l’assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi.
Normativa general d’avaluació
- Per considerar superada una assignatura, caldrà que s’obtingui una qualificació mínima de 5,0.
- Una vegada superada l’assignatura, aquesta no podrà ser objecte d’una nova avaluació.
- Es considerarà “No Avaluable” (NA) l’estudiant que no hagi lliurat totes les evidències d’aprenentatge o no hagi assistit al 80% de les classes sense haver justificat les absències. En cas d’absència justificada, l’estudiant s’ha de posar en contacte amb el professor en el moment de la reincorporació per determinar la recuperació de les activitats a les quals no hagi assistit.
- En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.
Criteris d’avaluació
- Els criteris d’avaluació generals de l’assignatura són la presentació i representació de les idees desenvolupades a partir de les possibilitats de les maquetes i els prototips.
- Es tindrà en compte l’experimentació i els riscos expressius que l’alumne adquireixi, així com l’autonomia i la recerca de referents propis.
- Es tindrà en comte que l’alumne conegui els referents i materials que es proporcionaran a través del campus virtual.
- Serà molt important l’aprenentatge mitjançant el diàleg amb els companys, per compartir inquietuds, dubtes o opinions sobre els projectes propis o aliens.
- L’assistència i el lliurament de les tasques són obligatòries. No s’acceptaran treballs fora de les dates acordades, exceptuant les persones que tinguin un justificant mèdic, o altres situacions importants.
- En cas d’obtenir una nota inferior a 5, però superior a 0 l’alumne podrà millorar-ne el resultat durant la revaluació, essent el 5 la nota màxima que podrà obtenir.
- La suma de 4 o més absències es considerarà un “no presentat” en l’assignatura.
- És obligatori assistir a les classes amb el material necessari per realitzar els projectes.
Procés de revisió
La revisió es pot sol·licitar al professorat corresponent i es realitzarà durant la setmana indicada al calendari lectiu.
Procés de revaluació
Normativa general
- No es contemplen sistemes de revaluació en els casos de les pràctiques externes, els TFG, i les assignatures / activitats formatives que, pel seu caràcter eminentment pràctic, no ho permeten.
- Per participar a la reavaluació l'alumnat ha d'haver estat prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul.
A banda d’aquesta bibliografia, es facilitaran textos per treballar durant les sessions i també bibliografia específica segons les necessitats de cada alumne.
AHMED, S. Happy Objects. GREGG, M., SEIGWORTH, G. (comp.). The Affect Theory Reader. Durham, NC: Duke UP, 2010.
BAUDRILLARD, J. El sistema de los objetos. Madrid: S. XXI, 2010.
CRUELLS, Montserrat, et al. Ciència dels materials. Barcelona. UB. 2007.
DEBRAY, R. Vida y muerte de la imagen. Historia de la mirada en Occidente. Barcelona: Paidós, 1994. COCA REBOLLERO, Pedro. Ciencia de materiales: teoría, ensayos, tratamientos. Madrid. P DALLEY, Terence. Guía completa de ilustración y diseño: técnicas y materiales. Madrid: Blume, 1981.
DE SAJA SÁEZ, José Antonio. Materiales: estructura, propiedades y aplicaciones. Madrid. Thomson. 2005.
DELACHET, André. La Resistencia de los materiales. Barcelona: Oikos-Tau, 1971.
FRANCALANCI, E. Estética de los objetos. Madrid: Machado, 2010.
HALLGRIMSSON, Bjarki. Diseo de producto. Maquetas y prototipos. Ed. Promopress, 2013.
LEFEBVRE, H. La producción del espacio. Madrid, Capitán Swing, 2013.
SILVERMAN, K. El umbral del mundo visible. Madrid: Akal, 2009.
MANGONON, Pat L. Ciencia de materiales: selección y diseño. Prentice Hall, 2001.
MAYER, Ralph. Materiales y técnicas de arte. Tursen: Herman Blume, 1993.
MIDGLEY, Barry. Guía completa de escultura, modelado y cerámica: técnicas y materiales. Hermann Blume, Madrid, 1982.
NAVARRO LIZANDRA, José Luís. Maquetas, modelos y moldes: materiales y técnicas para dar forma a las ideas. Castelló de la Plana: Publicacions de la Universitat Jaume I, 2002.
PEDROLA, Antoni. Materiales, procedimientos y técnicas pictóricas. Barcelona: Ariel, 2004.
SENNETT, Richard. El Artesano. Ed. Anagrama: Barcelona, 2009.
WILHIDE, Liz & HODGE, Susie. Cerámica, Un recorrido por la historia, las técnicas y los ceramistas más destacados. Ed. Gustavo Gili, Barcelona, 2018.
CE3. Sintetitzar aquells coneixements i habilitats d’expressió plàstica, de tècniques de representació i de materials i tecnologies productives que permetin plantejar i desenvolupar projectes de disseny.
CE7. Demostrar comprendre els coneixements bàsics sobre els materials i els seves qualitats, i sobre processos i costos de fabricació.
CE17. Exposar i raonar, de forma oral i escrita, els resultats i els processos de treball dels objectes de disseny propis.
CE18. Interpretar i valorar críticament productes finals i projectes de disseny tant propis com aliens.
CE19. Demostrar conèixer els mètodes d’investigació rellevants per a la projectació i la teoria, l’anàlisi i la crítica del disseny i de l’art.
CE21. Disposar de recursos i capacitats per a relacionar conceptes i llenguatges de diferents especialitats de disseny.
CE 22. Dominar els llenguatges plàstics per adequar les intencions comunicatives i expressives a l’ús dels mitjans i tècniques artístiques.