Aquest curs planteja investigar les interferències entre el món del disseny i les arts plàstiques a través del múltiple. Té l'objectiu de reflexionar sobre la utilització en les arts plàstiques de les estratègies més típiques del disseny i la dissolució de les fronteres entre aquests dos mons. L'assignatura es planteja com a taller a partir de projectes dirigits on els estudiants disposaran d'un marge ampli d'acció. Dividit en dues parts, en Múltiples 2D s'enfoca primer en l'estampació sobre paper i el llibre d’artista i en Múltiples 3D s'experimenta amb les possibilitats dels diferents aspectes del múltiple emprant altres suports, com a la tela, amb l’enfocament posat al múltiple com a objecte o intervenció artística.
Objectius formatius
Té l'objectiu de reflexionar sobre la utilització de diferents tècniques d'estampació emprades per artistes i dissenyadors per crear obra seriada i múltiples. L'objectiu del curs és familiaritzar-se amb algunes particularitats processuals de les tècniques gràfiques i llur utilització sobre suports tres dimensionals, amb una introducció a la serigrafia, la cianotípia i l'estampació en relleu, i llur combinació amb altres sistemes emprats per generar múltiples com l'estampació en 3D o la creació de motlles. El taller proposa desenvolupar una sèrie de múltiples més enllà de l'estampació sobre paper amb la creació de productes en tela i altres suports reciclats per fomentar usos alternatius de la creació gràfica. La intenció és que l'alumnat especula amb els processos però també els suports i els usos dels múltiples com a mitjans de comunicació.
Aquesta assignatura s’imparteix en: Català
Les tutories es podran realitzar en: Català, castellà, anglès, francès
L'assignatura es planteja com a taller a partir de projectes dirigits on els i les estudiants disposaran d'un marge ampli d'acció. Els Laboratoris de Creació de Múltiples estan impartits en dues branques. En Múltiples 3D l'enfocament és sobre l'estampació damunt altres suports i sistemes de multiplicació com la utilització de motlles o sistemes d'impressió en 3D. Múltiples 3D està dirigida a la consideració del múltiple com a objecte o intervenció artística. Mentrestant, en Múltiples 2D s'enfoca, específicament sobre la creació de publicacions singulars amb una consideració de l'estampació sobre paper i a posteriori del llibre d'artista com a mitja d'expressió.
El múltiple - El múltiple i l'edició "limitada".
Introducció al món del múltiple, des de l'estampa tradicional fins a la utilització actual en les arts plàstiques com a producte de màrqueting, com a eina de crítica social o com a objecte artístic. El múltiple s'engloba a tota obra artística d'edició limitada, que sense importar el material o procediment, està produïda gràcies a la intervenció de matrius, motlles, patrons constructius, memòries digitals, suports fotoquímics o qualsevol altra forma de multiplicació.
Introducció a sistemes d’estampació adaptables a suports de tres dimensions i la consideració de com es poden compaginar sistemes antics amb sistemes digitals (serigrafia, cianotípia, segell...).
Adaptació de sistemes d’estampació antics i processos d’impressió i motlle per crear múltiples en materials com el bioplàstic, guix, tèxtil, fusta, vidre, etc.
Metodologia docent
Entès com un espai de creació i d’especulació es combinaran sessions teòriques, de visionat d’imatges i de debat sobre lectures, amb sessions pràctiques on es desenvoluparan exercicis fora i dins del taller de Barra de Ferro.
Activitats Dirigides
- Activitat: Classes sincronitzats presencials/online. Classes teòriques: classes magistrals i debat en gran grup
- Resultats d’aprenentatge: CE3, CE 22
- Activitat: Classes sincronitzats presencials (Espai Barra de Ferro). Taller de tecnologia: introducció a diferents processos d’estampació i assistència en la resolució de les dificultats tecnològiques i constructives.
- Resultats d’aprenentatge: CE4, CE9.
- Activitat: Classes sincronitzats presencials/online. Taller de representació: assistència en la resolució de les dificultats de representació gràfica.
- Resultats d’aprenentatge: CE3, CE4, CE 9
- Activitat: Classes sincronitzats presencials/online. Presentació de treballs: presentació de resultats, parcials i finals i ronda de valoracions.
- Resultats d’aprenentatge: CE 3,2, CE 9,3, CE22,1.
Activitats supervisades
- Activitat: Presencial sincronitzat (Espai Barra de Ferro/online Tutories: tutories de seguiment i correcció del projecte.
- Resultats d’aprenentatge: CE 3,2, CE 4,1, CT 10, CT 15, CT 19
- Activitat: Presencial Espai Barra de Ferro. Desenvolupament dels projectes i aprenentatge dels processos d’estampació. CE 3,2, CE 4,1, CE9,3, CE 22,1, CT 10, CT 15, CT 19
Activitats Autònomes
- Activitat: Informació i documentació: treball autònom de recerca de fonts, recollida d’informació, anàlisi i elaboració documental de la mateixa.
- Resultats d’aprenentatge: CT19.
- Activitat: Elaboració de projectes: treball autònom de formulació de programes de disseny i el seu desenvolupament a partir de situacions simulades i pautes per al desenvolupament del projecte.
-
Resultats d’aprenentatge: CE3, CE 4, CE 9, CT10, CT15, CT19
Activitats Formatives
Introducció al món del múltiple, des de l'estampa tradicional fins a la utilització actual en les arts plàstiques com a producte de màrqueting, eina de crítica social o objecte artístic. S'entén per múltiple a tot obra artística d'edició limitada que sense importar el material o procediment, està produïda gràcies a la intervenció de matrius, motlles, patrons constructius, memòries digitals, suports foto-químics o qualsevol altra forma de multiplicació.
Projecte 1 – Estampació sobre suports 3D (tèxtil, la fusta, el vidre...) Consideració de la utilització de diferents tècniques per crear obres seriades, enfocada particularment en l'estampació tèxtil. Introducció a sistemes d'estampació de serigrafia sobre tèxtil, linogravat i cianotípia.
- Exercicis d'estampació sobre suports 3D amb relleu i cianotípia 15%
- Desenvolupament d'un projecte de fabricació tèxtil aprofitant almenys un dels sistemes d'estampació apresos. 20%
Projecte 2 – Especulació amb el 'múltiple' com a element de comunicació o crítica social o objecte artístic i estètic. Una consideració de la utilització de múltiples per artistes i dissenyadors en el passat i el present. Introducció a diferents sistemes d'estampació més enllà del paper amb una consideració de tècniques d'estampació i/o impressió com el termo conformació, el tall de làser, la impressió en 3D, a més dels sistemes més tradicionals de motlle, gofrat i estampació.
- Avant-projecte amb la conceptualització i pressupost previst 10%
- Maqueta / esbossos – prototip i projecció del múltiple 5%
- Múltiple realitzat i memòria descriptiva, presentació oral del projecte 25%
Participació 25% Assistència mínima per ser avaluat: 80%
Sistema d’avaluació
Avaluació continuada
L’objectiu de l’avaluació continuada és que l’estudiant pugui conèixer el seu progrés acadèmic al llarg del seu procés formatiu per tal de permetre-li millorar-lo.
A partir de la segona matrícula, l’avaluació de l’assignatura podrà consistir, a decisió del professor, en una prova de síntesi, que permet l’avaluació dels resultats d’aprenentatge previstos en la guia docent de l’assignatura. En aquest cas, la qualificació de l’assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi.
Normativa general d’avaluació
- Per considerar superada una assignatura, caldrà que s’obtingui una qualificació mínima de 5,0.
- Una vegada superada l’assignatura, aquesta no podran ser objecte d’una nova avaluació.
- Es considerarà “No Avaluable” (NA) l’estudiant que no hagi lliurat totes les evidències d’aprenentatge o no hagi assistit al 80% de les classes sense haver justificat les absències. En cas d’absència justificada, l’estudiant s’ha de posar en contacte amb el professor en el moment de la reincorporació per determinar la recuperació de les activitats a les quals no hagi assistit.
- En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.
Criteris d’avaluació
Com una gran part del curs es basa en l'experimentació i l'estampació en el taller, s'avaluarà l'assistència i el grau d'implicació de l'alumne en el curs i la seva participació activa en les presentacions i rodes de valoració. La qualificació final es basarà en una avaluació continuada del treball de l'estudiant amb la demostració de les competències assolides mitjançant la presentació dels projectes que respondran als dos projectes de les dues parts separades de l'assignatura. En els 4 projectes s'avaluarà tant la preparació i experimentació com la realització dels projectes.
La comprensió de l'alumne de les diferents tècniques s’avaluará fonamentant-se en l'elaboració de les matrius, la qualitat gràfica de les imatges, l'adequació de la imatge al medi, l'assimilació del procés d'estampació i tot el treball d'investigació que forma el fonament dels treballs finals. (75%)
L'altre 25% de la nota correspon al seguiment de la participació activa en les tutories, tallers i sessions conjuntes de treball i correcció. (Dins aquest 25%, el 10% correspon a l'assistència).
Assistència mínima per ser avaluat: 80%
En cas d’absència s’haurà de lliurar el certificat corresponent i pactar el lliurament dels treballs pendents. L’avaluació dels exercicis es farà al llarg del curs. En cas de un exercici suspès o amb nota baixa l’estudiant es podrà representar el treball en el portafoli final.
La no presentació total o parcial dels treballs així com l’absència reiterada i injustificada a les sessions presencials, conduiran a la qualificació de “no presentat”.
Procés de revisió
La revisió es pot sol·licitar al professorat corresponent i es realitzarà durant la setmana indicada al calendari lectiu.
L'estudiant que vol presentar un treball per una reavaluació donat a un suspès o per una absència justificada és podrà presentar els treballs pendents al final de la primera setmana de recuperacions seguint els mateixos requisits com el primer lliurament.
Procés de reavaluació
Normativa general
- No es contemplen sistemes de reavaluació en els casos de les pràctiques externes, els TFG, i les assignatures / activitats formatives que, pel seu caràcter eminentment pràctic, no ho permeten.
- Per participar a la reavaluació l'alumnat ha d'haver estat prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul.
Normativa específica de l’assignatura
L’estudiant ha de seguir els mateixos requisits que el lliurament original de l’exercici.
AAVV, 2009, Cildo Mireiles, Barcelona. MACBA/Tate.
Dos Anjos, Moacir, Cildo Meireles, Inserciones en Circuitos Ideológicos
Humphreys, A. (2017) Katagami, The Craft of the Japanese Stencil, Leeds University of Leeds.
Wye, D, Weitman, W. (2006) Eye on Europe: Prints, Books & Multiples, 1960 to Now, Museum of Modern Art, New York
Webs
Grey Area, Artist Multiples, Paris
Fuse Works, Multiples & Editions, EEUU
Klarenbeek & Dros – Designers of the VNVSVAL
Textilfy, Estampació textil plataforma online.
Visionat
Morton, B & Adams, A. Introduction to Ise-Katagami, Alberta College of Art & Design
Competències específiques
Competència
CE3. Sintetitzar aquells coneixements i habilitats d’expressió plàstica, de tècniques de representació i de materials i tecnologies productives que permetin plantejar i desenvolupar projectes de disseny.
Resultats d’aprenentatge
CE3.2. Aplicar les qualitats plàstiques i expressives en la formalització dels projectes de disseny.
CE3.3. Aplicar els diferents procediments fotogràfics en funció de les necessitats comunicatives i expressives del projecte de disseny.
CE3.4. Utilitzar els diferents procediments i tècniques fotogràfiques adaptant-les als requeriments del projecte.
Competència
CE4. Utilitzar les tècniques bàsiques d’expressió plàstica (dibuix, color i volum) per a representar i crear formes en dues o tres dimensions.
Resultats d’aprenentatge
CE4.1. Descriure els condicionants tècnics i els potencials expressius de les diferents tècniques de creació gràfica (gravat, litografia, serigrafia, impressió digital, etc.).
CE4.2. Utilitzar els recursos expressius de la fotografia per a la generació d'imatges.
CE4.3. Desenvolupar projectes artístics en diferents formats: edicions, instal·lacions, peces per a exposició, etc.
Competència
CE9. Demostrar conèixer i estar familiaritzat amb l’ús del mitjà audiovisual, l’entorn digital i les seves eines de creació i producció.
Resultats d’aprenentatge
CE9.3. Combinar les tècniques artístiques tradicionals amb els mitjans digitals de manipulació de la imatge.
Competència
CE22. Dominar els llenguatges plàstics per adequar les intencions comunicatives i expressives a l’ús dels mitjans i tècniques artístiques.
Resultats d’aprenentatge
CE22.1. Relacionar els llenguatges plàstics amb les possibilitats comunicatives i expressives de les diferents tècniques artístiques.
Competències transversals
CT10. Motivació per la qualitat, tant en els plantejaments conceptuals i argumentals, com en la resolució formal i en els detalls de l’acabat final d’un projecte de disseny.
CT15. Valorar i preservar el patrimoni cultural, artístic i paisatgístic.
CT19. Demostrar una disposició afectiva positiva envers els valors estètics i les qualitats formals de l’entorn material i visual.