Què és la Il·lustració? Segons el diccionari RAE deriva del llatií: illustrare
Donar llum, il·luminar (a l'enteniment) / instruit, civilizer / Aclarir (un punt o matèria) / Adornar. Il·lustrar és comunicar visualment: idees, conceptes, actituds, ambients. Comunicar en aquest cas és ajudar a explicar històries dirgidas a públics concrets i específics. La gran diferència de la il·lustració i les belles arts: en la majoria dels casos el/la il·lustrador/a està treballant per resoldre problemes aliens com a respostes a encàrrecs formulats per clients.
La Il·lustració ajuda a entendre un text, producte o acte/esdeveniment. Ajuda a atreure l'atenció d'un públic. Pot ser també una imatge que ajuda a considerar un altre punt de vista sobre un tema concret.
Aquesta assignatura té una orientació professional i pràctica, enfocada a ajudar a cada estudiant a entendre com enfrontar i respondre visualment a projectes professionals (la majoria basats en encàrrecs reals) i al mateix temps fomentar la recerca de la seva veu visual personal.
Pel que fa a la presencialitat de les classes: en principi totes les classes seran presencials amb les mesures de seguretat i protocol establertes. Es faran els canvis necessaris en cas de necessitar adaptar-se a una situació de pandèmia com la que hem viscut de març a juny 2020.
Objectius formatius
Els objectius de l'assignatura són:/p>
- Desenvolupar projectes concrets en un temps de lliurament determinat aportant resolucions conceptuals, tècniques, formals, etc. a partir d'una demanda i d'uns requeriments de client simulats o reals.
- Aprendre sobre la col·laboració entre disciplines. Com i quan encarregar un projecte a un il·lustrador, com escollir-lo i com preparar un briefing. Desenvolupar capacitats d'anàlisi, detectar els problemes d'aplicació d'il·lustració i aportar solucions alternatives. Treballar de manera individual i ocasionalment en equips de 2 o més persones.
- Fer un repàs general de la història de la il·lustració i algunes de les seves grans figures.
- Fomentar l'esperit de síntesi de continguts escrits (en el cas dels projectes per a premsa), considerant els seus requeriments conceptuals dins el context d'uns mitjans de comunicació concrets. L'estudiant haurà de aconseguir capacitats d'exposició i raonament (de forma oral i / o escrita) dels resultats i conclusions projectuals del seu procés de treball.
- Fer un repàs de la història de la il·lustració i algunes de les seves grans figures.
En aquesta assignatura es desenvoluparan projectes que combinen elements de disseny gràfic i tipografia amb imatge il·lustrada, per tant uns coneixements bàsics d'aquestes 2 disciplines són necessaris per poder aprofitar el curs de manera òptima. També és molt recomanable saber les funcions i opcions més importants del programa Adobe Photoshop, com ara l'escaneig amb el programa, la creació i manipulació de capes múltiples, utilització d'eines i filtres etc.
L'assignatura consistirà en la realització de diversos encàrrecs que caldrà desenvolupar de forma autònoma sobre la base del treball realitzat a classe, que consistirà en: Diversos exercicis a realitzar en cada classe, anàlisi conjunt amb el grup i correccions individuals amb el professor sobre l'encàrrec en procés.
El pla de treball farà un recorregut per les aplicacions d'il·lustració en alguns d'aquests sectors:
- Editorial: Diaris
- Disseny gràfic: cartells, fullets, packaging o altres
- Publicitat: anuncis de premsa, tanques o altres
- Multimèdia: Televisió i Internet
- Ambiental: aplicació de la il·lustració de gran format en espais físics
El tipus i quantitat d'encàrrecs presentats durant el curs varien segons el grup d'alumnes i la possibilitat de treballar en concursos o projectes reals.
Metodologia docent
En cada un d'aquests blocs treballarem exercicis a classe i encàrrecs externs per treballar de manera autònoma. Els exercicis a classe seran directament relacionades amb els encàrrecs externs, per la qual cosa és molt important l'assistència a classe i la participació en els exercicis.
Activitats formatives
Els exercicis a classe seran directament relacionades amb els encàrrecs externs, per la qual cosa és molt important l'assistència a classe i la participació en els exercicis.
Sistema d’avaluació
Avaluació continuada
L’objectiu de l’avaluació continuada és que l’estudiant pugui conèixer el seu progrés acadèmic al llarg del seu procés formatiu per tal de permetre-li millorar-lo. A partir de la segona matrícula, l’avaluació de l’assignatura podrà consistir, a decisió del professor, en una prova de síntesi, que permet l’avaluació dels resultats d’aprenentatge previstos en la guia docent de l’assignatura. En aquest cas, la qualificació de l’assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi.
Normativa general d’avaluació
Per considerar superada una assignatura, caldrà que s’obtingui una qualificació mínima de 5,0. Tanmateix s’ha d’obtenir una qualificació mínima de 5 de cadascun dels treballs realitzats durant el curs.
Una vegada superada l’assignatura, aquesta no podran ser objecte d’una nova avaluació.
Es considerarà “No Avaluable” (NA) l’estudiant que no hagi lliurat totes les evidències d’aprenentatge o no hagi assistit al 80% de les classes sense haver justificat les absències. En cas d’absència justificada, l’estudiant s’ha de posar en contacte amb el professor en el moment de la reincorporació per determinar la recuperació de les activitats a les quals no hagi assistit.
En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.
Criteris d’avaluació
Les competències d'aquesta assignatura seran avaluades mitjançant la presentació de projectes. El 60% de la nota correspon al nivell de resolució, presentació de la documentació que es determini i en la defensa oral dels projectes. El 40% de la nota correspon al seguiment de la participació activa en les tutories, tallers i sessions conjuntes de treball i correcció.
Dins d'aquest 40%, el 10% correspon a l'assistència.
L'assistència a classes és obligatòria; els estudis del Grau de Disseny són presencials. En tractar-se d'una assignatura de projectes, amb un calendari de lliuraments progressiu, és molt difícil adquirir els coneixements i realitzar les pràctiques sense un seguiment presencial de les classes. No s'avaluarà l'estudiant que no hagi lliurat tots els projectes i / o prova final, o no hagi assistit al 80% de les classes sense haver justificat les absències. En cas que es pugui justificar la falta d'assistència l'alumne està obligat a notificar-ho al professor per acordar la forma més adequada de recuperar la temàtica i els exercicis duts a terme durant l'absència.
Els estudiants que no presentin cap treball de curs, hagin o no hagin assistit a classe, tindran la qualificació de "No avaluable".
Procés de revisió
La revisió es pot sol·licitar al professorat corresponent i es realitzarà durant la setmana indicada al calendari lectiu.
En el cas d'il·lustració serà necessari la presentació visual i verbal de tots els projectes no lliurats abans de la data del tancament d'actes.
Normativa específica de l’assignatura
El criteri d'avaluació de l'assignatura inclourà:
L'assistència puntual a les classes, així com el lliurament puntual dels treballs, seran obligatòries.
Mostra d'atenció i curiositat sobre el contingut de classe. Participació en els projectes de classe, així com el lliurament puntual dels encàrrecs principals.
Presentació i correcció d'exercicis a classe. Participació en les sessions de crítica grupals.
L'actitud participativa, el treball en (i per) grup, la iniciativa i les aportacions espontànies, i les presentacions individuals i col·lectives contribuiran a l'avaluació.
La no presentació total o parcial dels treballs així com l'absència reiterada i injustificada a les sessions presencials, conduiran a la qualificació de "no presentat".
Els encàrrecs seran jutjats en una escala de l'1 al 10.
Els encàrrecs tindran dates de lliurament concretes que podran variar entre 1 i 4 setmanes. És possible que segons els resultats del grup alguna data de lliurament es pugui estendre.
No hi ha una bibliografia específica però durant el curs mirarem llibres, links i referències a creadors com Goya, Masaccio, Saul Steinberg, Robert Weaver, Titoan Lamazou, Cesc, Tomi Ungerer, Glynn Boyd Harte, David Roberts. Joan Miró, Salvador Dalí, Pablo Picasso, Milton Glaser, Craig Fisher, Stefan Sagmeister, David Carson, Lluïsot, Enrique Flors & Steven Heller, entre d'altres.
Competències específiques
Competència
CE3. Sintetitzar aquells coneixements i habilitats d'expressió plàstica, de tècniques de representació i de materials i tecnologies productives que permetin plantejar i desenvolupar projectes d'il·lustració.
Resultats d'aprenentatge
CE3.2. Aplicar les qualitats plàstiques i expressives en la formalització dels projectes de d'il·lustració.
CE3.3. Aplicar els diferents procediments il·lustratius en funció de les necessitats comunicatives i expressives del projecte d'il·lustració.
CE3.4. Utilitzar els diferents procediments i tècniques de dibuix adaptant-los als requeriments del projecte.
Competència
CE4. Utilitzar les tècniques bàsiques d'expressió plàstica (dibuix, color i volum) per a representar i crear formes en dues o tres dimensions capaços de comunicar visualment idees i conceptes aliens.
CE4.3. Desenvolupar projectes artístics en diferents formats: edicions, instal.lacions, peces per a exposició, etc.
Competència
CE9. Demostrar que coneix l'ús del mitjà audiovisual, l'entorn digital i les eines de creació i producció del mateix.
Resultats d'aprenentatge
CE9.3. Combinar les tècniques artístiques tradicionals amb els mitjans digitals de manipulació de la imatge.
Competència
CE22. Dominar els llenguatges plàstics per adequar les intencions comunicatives i expressives a l'ús dels mitjans i tècniques artístiques.
Resultats d'aprenentatge
CE22.1. Relacionar els llenguatges plàstics amb les possibilitats comunicatives i expressives de les diferents tècniques artístiques.
Competència
CE1 Analitzar els objectes, les comunicacions i els espais habitables per detectar problemes d'il·lustració aplicada en gran format, aportar solucions alternatives i avaluar la viabilitat social, tecnològica i econòmica.
Resultats d'aprenentatge
CE1.8 Observar i valorar críticament els problemes d'ús d'un element de l'entorn immediat per a realitzar una anàlisi prèvia al desenvolupament d'un projecte d'il·lustració.
Competència
CE17 Exposar i raonar, de forma oral i / o escrita, els resultats i els processos de treball dels projectes d'ilustracion propis.
Resultats d'aprenentatge
CE17.2 Realitzar una memòria escrita del projecte i defensar-la oralment.
Competències transversals
CT10 Motivació per la qualitat, tant en els plantejaments conceptuals i argumentals, com en la resolució formal i en els detalls de l'acabat final d'un projecte d'il·lustració.
CT15. Valorar i preservar el patrimoni cultural, artístic i paisatgístic.
CT19. Demostrar una disposició afectiva positiva cap als valors estètics i les qualitats formals dels suports impresos, digitals i / o l'entorn material, físic i visual.
CT6 Tenir capacitat per treballar en equip i tenir aptituds per al diàleg amb els diferents agents i les diverses disciplines que poden intervenir en el desenvolupament d'un projecte d'il·lustració.
CT9 Demostrar que té capacitat resolutiva i per prendre decisions.
CT10 Demostrar que té motivació per la qualitat, tant en els plantejaments conceptuals i argumentals, com en la resolució formal i en els detalls de l'acabat final d'un projecte d'il·lustració.
CT12 Demostrar que té capacitat per a integrar i sintetitzar coneixements adquirits en contextos i situacions diferents, amb flexibilitat i creativitat.
CT14 Valorar i fomentar l'ús social de l'entorn i de la comunicació amb una atenció especial a l'accessibilitat per a grups d'usuaris i receptors diferents.
CT19 Demostrar una disposició afectiva positiva cap als valors estètics i les qualitats formals de l'entorn material i visual