El curs estudia la interrelació de el disseny gràfic amb el disseny d'interiors, el disseny industrial i l'arquitectura per tractar l'espai interior, exterior o urbà al voltant de tres enfocaments:
- L'ambientació d'espais, la disciplina de el disseny que fa ús de recursos i estratègies visuals per dotar l'espai d'una atmosfera o un missatge concrets que complementa o modifica l'arquitectura.
- La identitat visual aplicada a espais, la implicació de l'entorn en una idea o un missatge més ampli que s'estén més enllà de l'espai físic.
- La informació en l'espai, la manera en què aquest actua com a suport per a la comprensió d'un discurs (exposicions) o de si mateix (senyalització).
Els continguts es desenvoluparan en format projecte pràctic.
Objectius
Objectius formatius
- Desenvolupament de la capacitat d'anàlisi i conceptualització de projectes gràfics.
- Desenvolupament de la capacitat de dirigir l'aplicació d'un projecte gràfic complex.
- Desenvolupament de la capacitat de planificar la producció d'un projecte gràfic.
- Desenvolupament de la capacitat de comunicar una proposta per a un projecte gràfic.
- Desenvolupament de la capacitat de comprensió d'espais per a l'aplicació de projectes gràfics.
- Treball amb diferents escales.
- Treball amb tipografia en l'espai.
- Coneixement dels mitjans de representació propis de la gràfica en volum.
- Coneixement dels processos de manipulat i reproducció gràfica sobre diferents tipus de suport.
- Introducció, context històric i estat actual de la gràfica aplicada a espais.
- Criteris de relació gràfica-espai (escala, distància, punt de vista, recorregut, etc.).
- Recursos de materialització de la idea.
- Recursos de reproducció gràfica sobre diferents suports.
- Senyalització: procediments estratègics, elements gràfics i solucions materials.
- Visualització i anàlisi de case-studies de projectes professionals.
- Identitat visual en volum i identitat d'espais.
Actividats dirigides
Classes teòriques: classes magistrals i debat en grups combinats.
Visualització de referències de projectes professionals actuals i històrics per il·lustrar els continguts de l'assignatura.
Avaluació: presentacions individuals i col·lectives dels resultats parcials i finals dels exercicis i projectes, defensa oral dels mateixos i ronda de valoracions.
Actividats supervisades
Tutories: tutories de seguiment i correcció dels exercicis i projectes plantejats.
Activitats autònomes
Informació i documentació: treball autònom de recerca de fonts, recollida d'informació, anàlisi i elaboració documental de la mateixa.
Elaboració de projectes: treball autònom de formulació de programes de disseny i el seu desenvolupament a partir de situacions simulades i pautes per al desenvolupament de el projecte.
Avaluació continuada
L’objectiu de l’avaluació continuada és que l’estudiant pugui conèixer el seu progrés acadèmic al llarg del seu procés formatiu per tal de permetre-li millorar-lo. A partir de la segona matrícula, l’avaluació de l’assignatura podrà consistir, a decisió del professor, en una prova de síntesi, que permet l’avaluació dels resultats d’aprenentatge previstos en la guia docent de l’assignatura. En aquest cas, la qualificació de l’assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi.
Normativa general d’avaluació
Per considerar superada una assignatura, caldrà que s’obtingui una qualificació mínima de 5,0.
Una vegada superada l’assignatura, aquesta no podran ser objecte d’una nova avaluació.
Es considerarà “No Avaluable” (NA) l’estudiant que no hagi lliurat totes les evidències d’aprenentatge o no hagi assistit al 80% de les classes sense haver justificat les absències. En cas d’absència justificada, l’estudiant s’ha de posar en contacte amb el professor en el moment de la reincorporació per determinar la recuperació de les activitats a les quals no hagi assistit.
En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.
Procés de revisió
La revisió es pot sol·licitar al professorat corresponent i es realitzarà durant la setmana indicada al calendari lectiu.
Procés de reavaluació
No es contemplen sistemes de reavaluació en els casos de les pràctiques externes, els TFG, i les assignatures / activitats formatives que, pel seu caràcter eminentment pràctic, no ho permeten.
Per participar a la reavaluació l'alumnat ha d'haver estat prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul.