Objectius
Aquesta assignatura guia als i les estudiants de disseny a través dels conceptes i les eines fonamentals de la gestió de projectes. Bàsicament consisteix a gestionar els tres eixos crítics d'un projecte: abast, temps i cost. També treballarem sobre el paper i les motivacions dels diferents grups d'interès (principalment l'equip, els clients, i els usuaris i proveïdors). I finalment, es revisaran els motius de fracàs d'un projecte i les possibilitats de controlar-ho a través de la gestió dels riscos.
Objectius formatius
Determinar l’abast dels projectes
Utilitzar eines de planificació
Comprendre les implicacions, els reptes i les oportunitats que ofereixen els grups d'interès del projecte
Comprendre com identificar i gestionar el cost del projecte
Compondre i dirigir l’equip més efectiu per a cada projecte
Millorar les habilitats de comunicació
Identificar i utilitzar mètriques de rendiment clau per al seguiment del projecte
Identificar els riscos del projecte i elaborar un pla de contingència
- Introducció a la gestió de projectes • Què és un projecte?
- Planificació: mètodes de camí crític
- Metodologies àgils
- Clients i grups d'interès
- Gestió del talent i de l’equip
- Gestió de la qualitat. Polítiques de contractació.
- Drets de propietat industrial i intel·lectual
- El paper de comunicació en un projecte
- El preu del projecte
- Tipus de costos en projectes
- Monitoratge del projecte. Gestió del valor meritat
- Gestió dels riscos del projecte.
Metodologia docent
La metodologia del curs combina de manera equilibrada els continguts teòrics amb el desenvolupament d'estudis de cas i exercicis a classe que permeten posar en pràctica els conceptes adquirits i les diferents eines de gestió de projectes.
Activitats formatives
Classes Teòriques
ECTS: 20%
Metodologia d'ensenyament /aprenentatge: Classes magistrals i debat en gran grup.
Competències: C11, C13, C15
Seminaris de discussió de casos
ECTS: 20%
Metodologia d'ensenyament /aprenentatge: Presentació de casos, discussió crítica col·lectiva
Competències: C11, C13, C15, CT6, CT1, CT3
Lectura de textos per la preparació dels casos
ECTS: 15%
Metodologia d'ensenyament /aprenentatge: Treball autònom de lectura i preparació dels casos
Competències: C11, C13, C15, CT11, CT3
Estudi
ECTS: 15%
Metodologia d'ensenyament /aprenentatge: Treball autònom de realització d'esquemes i resums
Competències: C11, C13
Recerca de documentació
ECTS: 5%
Metodologia d'ensenyament /aprenentatge: Ús de les bases de dades bibliogràfiques, consulta de fons documentals. Competències: C15, CT1, CT11
Elaboració i redacció de treballs en equip
ECTS: 20%
Metodologia d'ensenyament /aprenentatge: Redacció d'un treball on es planifica la gestió de un projecte
Competències: CT1, C13, CT11
Avaluació
ECTS: 5%
Metodologia d'ensenyament /aprenentatge: Proves escrites i presentacions orals
Competències: CT1, C13
Sistema d’avaluació
Avaluació continuada
L’objectiu de l’avaluació continuada és que l’estudiant pugui conèixer el seu progrés acadèmic al llarg del seu procés formatiu per tal de permetre-li millorar-lo. A partir de la segona matrícula, l’avaluació de l’assignatura podrà consistir, a decisió del professor, en una prova de síntesi, que permet l’avaluació dels resultats d’aprenentatge previstos en la guia docent de l’assignatura. En aquest cas, la qualificació de l’assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi.
Normativa general d’avaluació
Per considerar superada una assignatura, caldrà que s’obtingui una qualificació mínima de 5,0.
Una vegada superada l’assignatura, aquesta no podran ser objecte d’una nova avaluació.
Es considerarà “No Avaluable” (NA) l’estudiant que no hagi lliurat totes les evidències d’aprenentatge o no hagi assistit al 80% de les classes sense haver justificat les absències. En cas d’absència justificada, l’estudiant s’ha de posar en contacte amb el professor en el moment de la reincorporació per determinar la recuperació de les activitats a les quals no hagi assistit.
En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.
A partir de la segona matrícula, l'avaluació de l'assignatura podrà consistir, a decisió del professorat, en una prova de síntesi que permeti l'avaluació de resultats d'aprenentatge previstos en la guia docent de l'assignatura. En aquest cas, la qualificació de l'assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi.
Procés de revisió
La revisió es pot sol·licitar al professorat corresponent i es realitzarà durant la setmana indicada al calendari lectiu.
Procés de reavaluació
No es contemplen sistemes de reavaluació en els casos de les pràctiques externes, els TFG, i les assignatures / activitats formatives que, pel seu caràcter eminentment pràctic, no ho permeten.
Per participar a la reavaluació l'alumnat ha d'haver estat prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul.
Normativa específica de l’assignatura
Lliuraments. La data límit per lliurar un exercici pràctic serà justament una setmana després de la data de lliurament establerta i, en aquest cas, s'aplicarà una penalització d'un 50% sobre la nota obtinguda en l'avaluació del mateix. Els exercicis lliurats posteriorment a la data límit es qualificaran amb una nota de 0 punts.
Anderson, D. J., & Carmichael, A. (2016). Essential Kanban condensed(First). Seattle, Washington: Lean Kanban University Press. Retrieved from leankanban.com/guide
Echeverría Jadraque, D. autor. (2018). Manual para project managers : cómo gestionar proyectos con éxito / Daniel Echeverría Jadraque, Carlos José Conejo Sánchez. Madrid : Wolters Kluwer,. Retrieved from https://cataleg.uab.cat/iii/encore/record/C__Rb2034387?lang=cat
Kerzner, H. (2017). Project management : a systems approach to planning, scheduling, and controlling. Hoboken, New Jersey : Wiley,. Retrieved from https://cataleg.uab.cat/iii/encore/record/C__Rb2033998__Sproject management__Orightresult__U__X7?lang=spi
Project Management Institute. (2017). Project Management Body of Knowledge: A Guide to the Project Management Body of Knowledge. Newtown Square, Pennsylvania: Project Management Institute.
Sutherland, J. V., & Gordo del Rey, V. (2018). Scrum : el revolucionario método para trabajar el doble en la mitad de tiempo. Barcelona : Ariel.
Recursos
Competències específiques
Competència
CE11. Demostrar comprendre el funcionament de l’entorn econòmic, empresarial i institucional en el qual es contracten i desenvolupen professionalment els projectes i les activitats de disseny.
Resultats d'aprenentatge
CE11.2. Analitzar les condicions i sistemes de funcionament habituals per a la contractació externa de serveis de disseny.
Competència
CE13. Planificar, organitzar, gestionar i administrar el desenvolupament de projectes de disseny, tant en el marc del treball professional autònom com en les organitzacions empresarials o institucionals.
Resultats d'aprenentatge
CE13.1. Planificar i organitzar un projecte de disseny establint objectius, cronograma de fases i entregues i definint els agents participants o col·laboradors en el procés.
Competència
CE15. Demostrar que es disposa de coneixements sobre el marc legal en el qual es desenvolupen les activitats de disseny: models de contractació, registre de patents, marques, drets d’autor, etc.
Resultats d'aprenentatge
CE15.1. Discernir tipologies de contractació dels serveis de disseny, descriure les seves característiques i identificar en quins sectors són més freqüents cada tipologia.
CE15.2. Analitzar el marc legal dels drets d’autoria que assisteixen al dissenyador i la protecció dels dissenys.
Competències transversals
CT1. Capacitat de comunicació oral i escrita en la llengua nativa i en altres llengües com ara l’anglès que permeti treballar en un context internacional.
CT6. Capacitat per treballar en equip i aptituds per al diàleg amb els diferents agents i disciplines que poden intervenir en el desenvolupament d’un projecte de disseny.
CT7. Capacitat per a coordinar, dirigir i liderar grups de treball al voltant d’un projecte de disseny, o bé on el disseny ocupi un lloc rellevant.
CT11. Capacitat d’adaptació a l’entorn professional nacional i internacional i, en particular, als canvis tecnològics, socials i econòmics que es van produint.