Capturem imatges constantment i amb tota mena de dispositius, però la tendència és -cada cop més- que aquestes esdevinguin fluïdes, efímeres i immaterials. Proveir les imatges de materialitat, fer-les tangibles, multiplicar-les, alterar-les i transportar-les a diversos suports pot ser una manera de refermar la seva existència mateixa i la nostra autoria i domini sobre elles.
Els processos fotogràfics han anat lligats, des del seu descobriment, a les diverses tècniques d'estampació. De fet Nicéphore Niépce, que era litògraf, va experimentar sobre pedra abans d'aconseguir fixar les seves primeres imatges sobre metall; l'objectiu era no tan sols fixar les imatges sinó també poder-les reproduir, la qual cosa implica la fabricació d'una matriu que poder transferir d'una o altra forma sobre diversos suports, com succeeix amb la major part de tècniques d'estampació.
Aquest seminari pretén explorar a través de la pràctica les relacions existents entre la fotografia i les tres grans famílies de tècniques d'impressió: les planogràfiques (la litografia i els seus derivats), les permeogràfiques (entre les quals la serigrafia seria la més destacada) i les tipogràfiques i calcogràfiques (aquelles en que intervenen les tècniques del gravat).
Per a inscriure't en aquest curs, en primer lloc, cal que tinguis un número d’identificació universitària (NIU/NIA) i un password. Si encara no disposes d’aquestes dades, les pots aconseguir fent la sol·licitud de registre.
Amb aquestes dades pots fer la inscripció.
Per poder realitzar el curs, és imprescindible haver-se matriculat i realitzat el pagament amb antelació.
- Experimentar els diferents processos d'estampació amb intervenció de materials fotosensibles.
- Reflexionar sobre els principals eixos que regeixen les relacions entre transferència, reproductibilitat i fotografia.
- Conèixer i diferenciar les possibilitats de les principals tècniques d'estampació en relació a la fotografia.
- Especular i descobrir vies d'expressió personals aplicant alhora els avantatges de les vies digitals i analògiques i poder gestionar petites edicions dels resultats obtinguts.
El programa es desenvoluparà en cinc sessions, una per setmana, al llarg dels mesos de març i abril, amb la possibilitat de disposar de taller obert la resta de la setmana.
00_Els principis bàsics: fotosensibilitat i report
Cianotipia i Transfer
01_Fotolit i Matriu: La reproductibilitat
Fotolitografia
Transferència en planxa/pedra
02_ El fotolit i la matriu tramats
Serigrafia amb emulsions i pel·lícules fotosensibles
03_ L'aplicació de trames
Fotogravat (en relleu i en buit). Fotopolímer, pel·lícules i emulsions
Fotogravat de pobre
04_Aplicacions creuades i experimentacions diverses
Enric Mas (Palma de Mallorca, 1967). És llicenciat en Belles arts per la Universitat de Barcelona i doctor per la Universitat de les Illes Balears. Ha exposat regularment de manera individual a Suïssa i Espanya i participat en col·lectives i fires internacionals. És professor a EINA des de 1998, i de la Facultat d'Educació de la UB des de 1999.







