Aquest curs explora a través de nocions teòriques i aplicacions pràctiques, les relacions existents entre la fotografia i les tres grans famílies de tècniques d'impressió: les planogràfiques (la litografia i els seus derivats), les permeogràfiques (entre les quals la serigrafia seria la més destacada) i les tipogràfiques i calcogràfiques (aquelles en que intervenen les tècniques del gravat).
Capturem imatges constantment i amb tota mena de dispositius, però la tendència és -cada cop més- que aquestes esdevinguin fluïdes, efímeres i immaterials. Proveir les imatges de materialitat, fer-les tangibles, multiplicar-les, alterar-les i transportar-les a diversos suports pot ser una manera de refermar la seva existència mateixa i la nostra autoria i domini sobre elles.
Els processos fotogràfics han anat lligats, des del seu descobriment, a les diverses tècniques d'estampació. De fet Nicéphore Niépce, que era litògraf, va experimentar sobre pedra abans d'aconseguir fixar les seves primeres imatges sobre metall; l'objectiu era no tan sols fixar les imatges sinó també poder-les reproduir, la qual cosa implica la fabricació d'una matriu que poder transferir d'una o altra forma sobre diversos suports, com succeeix amb la major part de tècniques d'estampació.
Aquest és un curs intensiu d'una setmana que ofereix la possibilitat d'utilitzar el taller EINA Barra de Ferro, completament equipat, durant un mes amb assessorament tècnic. Això et permetrà aprofundir en l'exploració de les tècniques d'estampació a partir de la imatge fotogràfica.
- Experimentar els diferents processos d'estampació amb intervenció de materials fotosensibles.
- Reflexionar sobre els principals eixos que regeixen les relacions entre transferència, reproductibilitat i fotografia.
- Conèixer i diferenciar les possibilitats de les principals tècniques d'estampació en relació a la fotografia.
- Especular i descobrir vies d'expressió personals aplicant alhora els avantatges de les vies digitals i analògiques i poder gestionar petites edicions dels resultats obtinguts.
El programa es desenvoluparà en cinc sessions, una per setmana, al llarg dels mesos de març i abril, amb la possibilitat de disposar de taller obert la resta de la setmana.
00_Els principis bàsics: fotosensibilitat i report
Cianotipia i Transfer
01_Fotolit i Matriu: La reproductibilitat
Fotolitografia
Transferència en planxa/pedra
02_ El fotolit i la matriu tramats
Serigrafia amb emulsions i pel·lícules fotosensibles
03_ L'aplicació de trames
Fotogravat (en relleu i en buit). Fotopolímer, pel·lícules i emulsions
Fotogravat de pobre
04_Aplicacions creuades i experimentacions diverses
Per a inscriure't en aquest curs, en primer lloc, cal que tinguis un número d’identificació universitària (NIU/NIA) i un password. Si encara no disposes d’aquestes dades, les pots aconseguir fent la sol·licitud de registre.
Amb aquestes dades pots fer la inscripció.
Per poder realitzar el curs, és imprescindible haver-se matriculat i realitzat el pagament amb antelació.
El pagament del curs es fa amb targeta a través de la plataforma d’inscripció online, dins del procés de matrícula. Un cop t’hagis matriculat, també hi pots accedir des de l’apartat de “pagaments pendents” de la mateixa plataforma.
Per poder realitzar el curs és imprescindible haver-se matriculat i realitzat el pagament amb antelació.
L’import pagat només podrà ser retornat per causes atribuïbles al centre.
- Email: cursos(a)eina.cat
- Telèfon: 93 203 09 23







