Creativitat ecosistèmica: fomentant la creativitat a través de la relació dinàmica amb l'entorn
Curs dirigit a equips i persones que desitgin potenciar les seves habilitats i confiança creativa mitjançant un enfocament que ressalta la importància de la interacció amb l'entorn per generar, explorar i articular idees. Facilitat per reconeguts agents creatius de diferents disciplines, el curs fomenta el pensament creatiu, la flexibilitat, l'exploració i la receptivitat, prenent com a base la pràctica artística.
El curs està dirigit a equips i individus que vulguin ser més creatius i fer-ho d'una manera més respectuosa amb l'entorn i amb els altres.
El curs consta de 9 tardes de formació, que sumen un total de 27 hores, distribuïdes al llarg de 3 mesos. Reconeguts agents creatius de diverses disciplines es faran càrrec de les sessions. S'utilitza l'art com a vehicle d'aprenentatge i com a mitjà per desenvolupar protocols de percepció que millorin l'atenció, convidant els participants a explorar com observem, ens relacionem i responem davant el nostre entorn humà, no humà, material i discursiu.
L'estructura del curs és modular i progressiva i permet que els participants avancin gradualment des de la comprensió teòrica fins a l'aplicació pràctica. Cada càpsula està dissenyada per facilitar la integració i aplicació dels coneixements adquirits i ofereix una experiència d'aprenentatge dinàmica i eficaç. Durant la setmana, els participants fan feines pràctiques per consolidar el que han après. A més, es fomenta l'aplicació de les habilitats i els coneixements en contextos reals per garantir una transició fluïda de la teoria a la pràctica.
Les càpsules es durant a terme els dimarts, de l'1 d'octubre al 26 de novembre, de 17:30 a 20:30 hores.
Càpsula 1. Creativitat ecològica: situada, distribuïda i relacional
Dimarts, 1 d'octubre, de 17:30 a 20:30 h
Càpsula 2. Ressonar
Dimarts, 8 d'octubre, de 17:30 a 20:30 h
Càpsula 3. Coexistir
Dimarts, 15 d'octubre, de 17:30 a 20:30 h
Càpsula 4. "Contaminar" i deixar-se "contaminar"
Dimarts, 22 d'octubre, de 17:30 a 20:30 h
Càpsula 5. Desaprendre
Dimarts, 29 d'octubre, de 17:30 a 20:30 h
Càpsula 6. Problematitzar
Dimarts, 5 de novembre, de 17:30 a 20:30 h
Càpsula 7. Explorar
Dimarts, 12 de novembre, de 17:30 a 20:30 h
Càpsula 8. Atendre estèticament
Dimarts, 19 de novembre, de 17:30 a 20:30 h
Càpsula 9. Articular
Dimarts, 26 de novembre, de 17:30 a 20:30 h
Paula Bruna, ambientòloga i artista.
Ada Castells, escriptora i periodista.
Claudia Claremi, artista visual i cineasta.
Pilar Cortada, investigadora en creativitat i directora d'Eina Obra.
Rebecca Espasa, psicòloga clínica i coordinadora de la unitat de psicologia especialitzada en EMDR.
Mariona Moncunill, artista, investigadora i docent, i també coordinadora de la revista Inmaterial. Diseño, Arte y Sociedad.
Estampa, colectiu artístic.
María Ptqk, curadora i doctora en recerca artística, especialitzada en la intersecció entre l'art i la cultura científica i tecnològica.
Benedetta Tagliabue, arquitecta i cofundadora amb Enric Miralles (1955-2000) de l'estudi internacional EMBT Architects.
Laura Vilar, intèrpret, creadora, docent i investigadora en dansa contemporània.
El cost del programa és de 700 € (15% de descompte per a la comunitat Eina).
Pilar Cortada, doctora en Filosofia, es farà càrrec de les sessions juntament amb reconeguts agents creatius de diverses disciplines. La seva investigació aborda una concepció situada, distribuïda i relacional de la creativitat, centrada en el que denomina “atenció estètica”.
Càpsula 1. Creativitat ecològica: situada, distribuïda i relacional
Data: dimarts, 1 d'octubre, de 17:30 a 20:30 h
Lloc: Eina Bosc (Aula B0)
Convidada: María Ptqk. Curadora i doctora en recerca artística, especialitzada en la intersecció entre l'art i la cultura científica i tecnològica. Comissària del festival Getxophoto i encarregada del desenvolupament hispanoparlant del journal able (Càtedra Art&Ciencia, Fundació Daniel i Nina Carasso). Ha comissariat exposicions al CCCB, Azkuna Zentroa, Espace Virtuel Jeu de Paume, LABoral o Centre de Cultura Contemporània El Carme.
L'objectiu de la primera càpsula és establir el fonament conceptual del curs introduint les teories clau que el sustenten. Explorarem el concepte de creativitat ecosistèmica i ens allunyarem de les explicacions convencionals que se solen centrar en la ment humana i els seus processos cognitius. Definirem la creativitat com un procés ecològic, situat i distribuït, que emergeix no tant de la manipulació de representacions descontextualitzades, com a través de la interacció d'un organisme amb el seu entorn performatiu i de com aquest reacciona i s'hi relaciona.
Data: dimarts, 8 d'octubre, de 17:30 a 20:30 h
Lloc: Eina Bosc (Aula B0)
Convidada: Laura Vilar, doctora en Investigació Artística, és intèrpret, creadora, docent i investigadora en dansa contemporània.
La segona càpsula se centra a entendre que la creativitat sorgeix de l'atenció sensorial, afectiva i intel·lectual que l'organisme presta durant la seva interacció amb el món, a la recerca d'oportunitats d'acció. S'explorarà com les experiències sensorials i corporals influeixen en la compressió i relació amb el món que ens envolta.
Data: dimarts, 15 d'octubre, de 17:30 a 20:30 h
Lloc: Bosc de Collserola
Convidada: Paula Bruna. Doctora en Belles Arts i ambientòloga. Des de la seva doble perspectiva, utilitza la recerca artística com una forma de coneixement en la qual es hibriden diferents disciplines. Investiga aproximacions a realitats no humanes mitjançant una combinació de base científica, ficció especulativa i pràctica artística.
Coexistir vol dir existir alhora que una altra o unes altres coses, conviure, cohabitar, simultaneïtat... Aquesta càpsula s'enfoca a explorar de quina manera la creativitat sorgeix de la interacció dinàmica entre l'individu i el seu entorn. L'objectiu principal és desenvolupar una consciència sobre la performativitat de l'entorn o camp en què actuem, així com de les oportunitats d'acció que aquest ofereix. S'encoratja els participants a explorar, manipular i experimentar amb diversos materials per ampliar els seus horitzons creatius.
Data: dimarts, 22 d'octubre, de 17:30 a 20:30 h
Lloc: Eina Bosc (Aula B0)
Convidada: Mariona Moncunill, artista, investigadora i docent a BAU, Centre Universitari d'Arts i Disseny de Barcelona, i també coordinadora de la revista Inmaterial. Diseño, Arte y Sociedad.
Els processos creatius no segueixen una progressió lineal i estructurada; estan subjectes a avenços, ajustaments, retrocessos, salts i canvis perquè s'alimenten de les interferències, les diferències, els suports i les oportunitats que sorgeixen en explorar, experimentar, crear i col·laborar. Els actors involucrats, tant humans com no humans, són diversos i heterogenis, provenen de diferents contextos i tenen la capacitat d'afectar i ser afectats. Tal com indica Anna Tsing, cada trobada i cada relació en què ens involucrem ens "contamina", i alhora, nosaltres també "contaminem" (Tsing, 2015: 29).
Data: dimarts, 29 d'octubre, de 17:30 a 20:30 h
Lloc: Eina Bosc (Aula B0)
Convidada: Rebecca Espasa. Doctora en Psicologia, psicòloga clínica i directora de l'Institut Espasa, un centre de psicoteràpia especialitzat en EMDR i neurofeedback, tècniques que compten amb evidència científica per promoure el canvi a través de la potenciació de la neuroplasticitat cerebral.
Portem les nostres pròpies categories i conceptes a un món que creiem observar directament (Sagan a Uexküll, 1934/2010: 11)*. Aquestes categories actuen com a filtres que inclouen o exclouen el que considerem significatiu. Com a resultat, cadascun de nosaltres viu al seu propi umwelt o entorn significatiu, que no només influeix en la nostra percepció, sinó també en la nostra creativitat. L'objecte d'aquesta càpsula és descobrir la importància d'alliberar-se de preconcepcions i fer servir biaixos per desenvolupar noves estructures de pensament.
* Uexküll, Jakob von. A Foray Into the Worlds of Animals and Humans: With a Theory of Meaning. New York, NY: University of Minessota Press, 1934. https://b-ok.cc/book/1250205/533732.
Data: dimarts, 5 de novembre, de 17:30 a 20:30 h
Lloc: Eina Bosc (aula B0)
Convidat: Estampa. Colectiu artístic amb seu a Barcelona. La seva pràctica es basa en una aproximació crítica i arqueològica a les tecnologies audiovisuals i digitals. Des de 2017, han centrat el seu treball en els usos i ideologies de la IA. Les seves obres s'han projectat en diversos festivals i museus, com el MACBA, la Laboral, el CCCB o Caixaforum.
Problematitzar és un procés de desfamiliarització que qüestiona suposicions o creences que donem per fetes. Problematitzar requereix una disposició inquisitiva, més que responsiva, i comporta treballar l'ambigüitat, els matisos i l'habilitat de percebre les coses des de diferents punts de vista. Parlarem i experienciarem com mirem, què vol dir inquirir i (re)definirem problemàtiques.
Data: dimarts, 12 de novembre, de 17:30 a 20:30 h
Lloc: EMBT Architects
Convidada: Benedetta Tagliabue. Arquitecta de renom internacional i cofundadora amb Enric Miralles (1955-2000) de l'estudi internacional EMBT Architects, amb oficines a Barcelona (seu central), Shanghai i París.
Els principis adoptat per EMBT, centrats en un enfocament obert, emfatitzen la importància de l'exploració i la sensibilitat cap al context com a mètode perquè la innovació pugui florir. Analitzarem la importància d'explorar activament el camp perceptiu i d'orientar i ajustar els sistemes sensorials cap a allò que es considera digne d'atenció, fomentant la formulació de preguntes en lloc de formar-se opinions o oferir respostes.
Data: dimarts, 19 de novembre, de 17:30 a 20:30 h
Lloc: PLANTA, Fundació Sorigué
Convidada: Claudia Claremi. Fa pel·lícules i explora el llenguatge sensorial que fan possible la imatge i el so utilitzant diferents mitjans com ara el vídeo, el cine analògic, la fotografia, l'arxiu i la performance.
L'objectiu d'aquesta càpsula és difondre la percepció per incrementar així la capacitat de sintonitzar estèticament amb l'entorn, percebre el que és possible i acollir-ho. Ens centrarem a desenvolupar el que anomenem "estat de disponibilitat", suspenent temporalment el raonament, la memòria, l'avaluació i les expectatives per prestar atenció equitativa a tot el que és observable.
Data: dimarts, 26 de novembre, de 17:30 a 20:30 h
Lloc: Eina Bosc (Aula B0)
Convidada: Ada Castells. Escriptora i periodista catalana. Ha estat redactora i columnista al diari Avui i col·laboradora del suplement de cultura de La Vanguardia. Actualment, imparteix classes i diferents cursos de redacció i periodisme. Les seves últimes novel·les són La primavera pendent (Comanegra, 2018), Mare/Madre (La Campana i Navona, 2020) i Solastàlgia (L'Altra, 2023), que ha transformat en una conferència teatral.
La càpsula s'enfoca a descobrir com comunicar pensaments i experiències complexes de manera clara i efectiva, organitzant i presentant la informació de manera atractiva per facilitar-ne la comprensió i la connexió emocional amb l'audiència.