El Màster en Creació Tipogràfica et proporciona eines i coneixements avançats necessaris per aprofundir en la representació del llenguatge i la naturalesa plàstica de la lletra. El programa proposa l’aprenentatge de tècniques tant analògiques com digitals, amb les que s'experimentarà amb la tipografia com a sistema de escriptura, utilitzant metodologies no convencionals i especulatives.
→ Del 3 d'octubre de 2022 al 14 de juliol de 2023.
→ Presencial - 60 ECTS
→ 8.880 €
→ INSCRIPCIONS
El curs s’aproxima a la forma, el dibuix d’alfabets i el tractament de la tipografia des d’una doble vessant complementària. Per un costat, es treballa la tipografia digital, el codi i la programació per a la formalització d’idees i conceptes. Alhora, també es treballa amb la tipografia com un element físic i matèric, en la seva dimensió més analògica.
Sovint s’ha vist el digital i l’analògic com dos conceptes de naturalesa antagònica. El Màster en Creació Tipogràfica trenca amb aquesta dialèctica i genera un marc de treball que permet el trànsit entre aquests dos mons, entenent el codi i la matèria en la tipografia, com dues cares d’una mateixa realitat.
El programa ofereix també una aproximació a la dimensió multicultural pròpia de la tipografia i el llenguatge. Es treballen els diferents sistemes d’escriptura existents i com aquests han modelat, i segueixen modelant, el nostre paisatge visual.
A partir dels coneixements en escriptura cal·ligràfica, dibuix vectorial, fins arribar al llenguatge de programació, s’obté una comprensió del concepte de tipografia més enllà de les convencions, aprenent a barrejar coneixements, llenguatges i tècniques visuals de manera creativa i innovadora en el desenvolupament de projectes tipogràfics.
Aquest màster conté una diplomatura de postgrau que també es pot cursar de manera independent:
Dissenyadors i dissenyadores de l’àmbit gràfic i la creació editorial.
Professionals del món de la Publicitat i la Comunicació Audiovisual.
Persones vinculades a l’art, la il·lustració tipogràfica i la creació visual.
- Direcció de projectes professionals i artístics en l’àmbit tipogràfic.
- Direcció d'art en àmbits com la publicitat o la comunicació, on la tipografia és rellevant.
- Disseny editorial experimental (llibre d’autor, llibre d’artista…).
- Disseny de tipografies.
- Disseny d’interacció aplicada.
- Disseny d’animació tipogràfica.
- Creació artística en l’àmbit de la tipografia.
- Assessoria per a projectes de disseny gràfic i publicacions.
BLOC 1: ESCRIPTURA I DIBUIX (15 ECTS)
Es tracta d’un bloc majoritàriament pràctic, on es treballa l’escriptura cal·ligràfica i la retolació (lettering). La pràctica cal·ligràfica s’orienta cap a la comprensió de la construcció de la lletra com a codi visual escrit, no només com a formació de cal·lígrafs especialitzats. El dibuix de la lletra o retolació (lettering) aporta coneixements de les tècniques d’esbossar i dibuixar les lletres per al seu ús comercial i com a pas previ per a la digitalització i el disseny de tipografia. S’introdueixen les tècniques de vectorització en programes de dibuix digital i d’edició de fonts.
- Cal·ligrafia bàsica. Introducció a l'escriptura cal·ligràfica en els estils que configuren les nostres actuals lletres majúscula i minúscula, a partir de l'estudi i la pràctica de la lletra Romana i la lletra Carolina.
- Cal·ligrafia avançada: Aprofundiment en la cal·ligrafia a partir de l’aprenentatge de nous estils de lletra, com ara la lletra gòtica, la lletra itàlica i Neuland, amb l’objectiu d’aplicar els resultats a diferents tipus de composicions professionals.
- Lettering bàsic. Aplicació de diferents tècniques de dibuix, retolació, així com una introducció al dibuix vectorial.
- Lettering avançat. Tècniques avançades en retolació a pinzell, així com en la digitalització posterior de les lletres dibuixades i l'aplicació del moviment.
BLOC 2: TIPOGRAFIA I MULTICULTURALITAT (6 ECTS)
Aquest segon bloc aporta continguts de caràcter més teòric que profunditzen sobre el coneixement de la lletra com a signe i com a representació del llenguatge. Es fa un estudi i anàlisi dels contextos en els quals la lletra s'utilitza com a eina de comunicació. Entendre els alfabets com a sistemes de representació en un món multicultural i divers.
- Morfologia tipogràfica. Anatomia i estudi de la lletra. Classificacions i conceptes tipogràfics avançats.
- Tipografia, llenguatge i multiculturalitat. El concepte Cross-cultural type design. Lletra i llenguatge. Introducció a d’altres sistemes i codis visuals de representació del llenguatge, com ara el xinès o l’àrab amb les seves corresponents tradicions escrites.
- Evolució de la lletra. Escriptura manuscrita i tipogràfica. L’evolució de les formes de les lletres: De Gutenberg a les fonts variables i webfonts.
- Anàlisi crítica de tendències. Recorregut i aproximació crítica als diferents usos de la lletra des de l'època de les avantguardes fins a la realitat augmentada (Moholy-Nagy, Brossa, Plensa, Kruger, Punk, David Carson, Emigre...).
BLOC 3: TECNOLOGIA ANALÒGICA (12 ECTS)
Aquest bloc desplega les diferents tècniques aplicades a la creació tipogràfica analògica, a partir de l’experimentació amb tècniques analògiques i manuals. S’aprofundeix en la lletra com a recurs expressiu, artístic i comunicatiu, aplicant la tipografia a l'espai i al volum. S’utilitza la metodologia d’aprenentatge per projectes, on l’estudiant treballa les diferents eines a partir del desenvolupament de projectes propis.
- Experimentació tipogràfica amb tècniques analògiques. La lletra com a recurs expressiu. La lletra com a imatge. Tipografia expressiva per mitjà de tècniques analògiques i manuals: letterpress, risografia, serigrafia…
- Tipografisme. La lletra com a imatge i matèria. Aplicació de la lletra a l'espai, l'escriptura artística, aplicació de volum i matèria a la lletra com a expressió artística i comunicativa.
BLOC 4: TECNOLOGIA DIGITAL (12 ECTS)
Aquest bloc desplega les diferents tècniques aplicades a la creació tipogràfica digital, com els llenguatges de programació, software de representació visual i animació. S’utilitza la metodologia d’aprenentatge per projectes, on l’estudiant treballa les diferents eines a partir del desenvolupament de projectes propis.
- Disseny de fonts digitals. Introducció a les eines digitals d’edició i producció de fonts. Producció de fonts digitals. Fonts OpenType i fonts variables. Introducció a la programació en OpenType, Python i Drawbot per tal de crear eines per l'aplicació tipogràfica.
- Programació aplicada: 2D, 3D i processing. Tipografia cinètica. La lletra en moviment. Tipografia generativa i experimentació. Llenguatges de programació i representació 2D, 3D.
BLOC 5: ESTUDIS DE CAS (6 ECTS)
El programa es complementa amb la presentació de diferents estudis de cas a partir de professors i professionals convidats d’alt nivel i reconeixement. A partir d’aquests estudis es plantejarà una aproximació a la praxis professional desde diferents metodologies.
TREBALL FINAL DE MÀSTER (9 ECTS)
El treball final de màster ofereix els recursos necessaris per a un treball de disseny autònom que partirà d'inquietuds i voluntats independents vinculades a cada estudiant. Amb això es culmina el procés d'aprenentatge desenvolupat al llarg de el curs, l'objectiu és l'aplicació dels coneixements adquirits. Permet a l'estudiant fer una síntesi i desplegar les interrelacions entre les àrees de coneixement. Autosuficiència, capacitat d'investigació, selecció de temàtiques específiques i desenvolupament de metodologies adequades, són els aspectes a valorar entenent que l'àmbit d'acció és la pràctica projectual.
El TFM es realitza combinant classes grupals, amb l'objectiu de compartir continguts aportats pels diferents tutors i les investigacions pròpies realitzades pels alumnes; amb tutories individuals realitzades amb tutors experts en la temàtica escollida. Cada alumne té un tutor propi que li fa el seguiment del seu projecte de recerca. La combinació d'ambdues metodologies, permet que la redacció del TFM avanci a partir de les múltiples aportacions realitzades en les sessions en grup i seminaris.
Si vols inscriure't a aquest programa, és necessari que ens facilitis les teves dades emplenant aquest formulari. A continuació ens posarem en contacte amb tu per a explicar-te els passos a seguir.
La documentació que hauràs de presentar per a poder sol·licitar plaça és la següent:
- Títol universitari
- Certificat acadèmic
- Currículum acadèmic i professional
- Book o dossier que contingui una selecció de treballs realitzats pel candidat/a i relacionats amb l'àmbit acadèmic del postgrau
- DNI/Passaport
- Foto carnet
Tingues en compte que per a tramitar la teva admissió hauràs d'abonar 380 € a compte de la matrícula del màster. Si no resultessis admesa o admès en el programa se't retornarà aquest import.
Per més informació sobre el procediment d’acceptació, requeriments de titulació i altres dades d’interès, pots consultar l’apartat d’accés a màsters i postgraus de la nostra web o escriure’ns a postgraus(a)eina.cat.
- Consulta les taxes de tots els Estudis Propis (Màsters, Postgraus i cursos UAB)
Opció pagament únic:
- 100% en el moment de l'acceptació (per tal de garantir la reserva de plaça cal fer el pagament durant els 10 dies després de ser acceptat/da).
Opció de pagament fraccionat:
- 50%: en el moment de l'acceptació (per tal de garantir la reserva de plaça cal fer el pagament durant els 10 dies després de ser acceptat/da)
- 50%: dos mesos després de l'inici del curs
Més detall a l’apartat de secretaria.























