Rubén Alcaraz

Rubén Alcaraz

Tècnic Superior en Desenvolupament d’Aplicacions Web, Diplomat en Biblioteconomia i Documentació (UB), Màster de Gestió de Continguts Digitals (UB-UPF). Actualment, és doctorant del programa de doctorat d’Enginyeria i Tecnologia de la Informació de la Universitat de Lleida.

Docència

Des del 2013, és professor col·laborador al Máster Universitario en Documentación Digital i al Máster Universitario en Buscadores, de la Universitat Pompeu Fabra. Des del 2014, al Máster en UX: Usabilidad, Diseño de Interacción y Experiencia de Usuario de la mateixa universitat on imparteix docència relacionada amb el disseny, programació i avaluació de continguts web.

Des del 2015, és professor associat al Departament de Biblioteconomia, Documentació i Comunicació Audiovisual de la Universitat de Barcelona on imparteix les assignatures Posicionament web (SEO) i Informació i Formats Digitals al Grau de Gestió d'Informació i Documentació Digital, i Aplicacions i Dispositius Mòbils, Concepció i Disseny de Llocs Webs Culturals i Analítica Digital al Màster Universitari de Gestió de Continguts Digitals i al Màster de Gestió i Direcció de Biblioteques i Serveis d’Informació.

És professor de l’assignatura Disseny per a gestors de continguts CMS de la Diplomatura de postgrau de Disseny web i del Mòdul 11: Treball fi de Màster del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny d'EINA.

Ha impartit cursos en el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, El Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de la Comunitat Valenciana, l'Asociación Española de Archiveros, Bibliotecarios, Museólogos y Documentalistas, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Escuela Superior de Diseño de Madrid o la Universidade da Coruña, entre altres.

Activitat professional

Ha treballat en biblioteques especialitzades com la del Centre de Documentació del Museu del Disseny o la de l’Ateneu Barcelonès.

Ha realitzat treballs de consultoria relacionats amb l’accessibilitat web per a l’Administració pública i de consultoria SEO per empreses públiques i privades.

Actualment, és el Responsable de l’Arxiu d’EINA.

Premis

 • Premi 3000 Jr. al millor treball final de màster en l’àmbit de la Biblioteconomia i la Documentació atorgat per la Generalitat de Catalunya.
 • Premi al millor treball final de màster en el Concurs 2015 sobre temàtiques HCI de l’Associació Interacció Persona-Ordinador (AIPO).
 • 3er Premi al projecte universitari més innovador en l’àmbit de la gestió de la informació i la documentació atorgat per la Sociedad Española de Documentación e Información Científica i la Facultad de Ciencias de la Documentación de la Universidad Complutense de Madrid.
 • Premi extraordinari de màster (2014)
 • Premi extraordinari de diplomatura (2011)

Recerca

Membre del Grup de Recerca d’Innovació Docent Consolidat Adaptabit de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de Barcelona. Grup dedicat a la recerca en accessibilitat digital en docència, recerca i innovació docent.

Membre del Grup de Recerca Consolidat Cultura i Continguts Digitals de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, on participa en la línia de recerca “Analitzar l’estat de l’organització i la recuperació d’informació digital i proposar i avaluar noves solucions metodològiques i tècniques”.

Membre del Grup de Recerca en Història i Estudis de Disseny d’EINA.

Ha estat membre i coordinador del Grup de Treball de Programari Lliure per als Professionals de la Informació del Col·legi de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, des del 2012 fins al 2019.

Publicacions

(Només es llisten les més recents)

 • Alcaraz Martínez, Rubén; Ribera Turró, Mireia. "An evaluation of accessibility of COVID-19 statistical charts of governments and health organisations for people with low vision". El profesional de la información. Vol. 29, nº 5 (sept./oct. 2020).
 • Alcaraz Martínez, Rubén; Ribera Turró, Mireia; Granollers Saltiveri, Toni; Pascual, Afra. "Accesibilidad para personas con baja visión de los gráficos estadísticos en la prensa digital: una propuesta metodológica basada en indicadores heurísticos". El profesional de la información. Vol. 29, nº 5 (sept./oct. 2020).
 • Alcaraz Martínez, Rubén; Ribera Turró, Mireia; Granollers Saltiveri, Toni. "Accessible statistical charts guidelines for people with low vision". En: CISTI'2020, 15ª Conferencia Ibérica de Sistemas y Tecnologías de Información (2020).
 • Alcaraz Martínez, Rubén; Ribera Turró, Mireia; Granollers Saltiveri, Toni. "La accesibilidad de los gráficos estadísticos para personas con baja visión y visión cromática deficiente: revisión del estado del arte y perspectivas". Interacción: revista digital de AIPO. Nº 1 (2020).
 • Alcaraz Martínez, Rubén; Ribera Turró, Mireia; Granollers Saltiveri, Toni. "Avaluació de l'accessibilitat per a persones amb baixa visió dels gràfics estadístics dels llocs web de les universitats públiques catalanes". En: II Congrés Internacional sobre Universitat i Inclusió. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament d'Empresa i Coneixement; Xarxa Vives d'Universitats, 2019.
 • Alcaraz Martínez, Rubén; Ribera, Mireia; Granollers, Toni. "Gráficos estadísticos accesibles para personas con baja visión y visión cromática deficiente". En: XX Congreso Internacional de Interacción Persona-Ordenador. Interacción 2019. Donostia-San Sebastián. 
 • Alcaraz Martínez, Rubén. "Les Google Accelerated Mobile Pages: la velocitat de càrrega com a factor de posicionament SEO". Item: revista de biblioteconomia i documentació. Núm. 65. (2018-2019).
 • Alcaraz Martínez, Rubén. "Webs i aplicacions mòbils: una aproximació des del punt de vista de l'experiència d'usuari". Item: revista de biblioteconomia i documentació. Núm. 61 (jul./set. 2016), p. 21-42.
 • Ribera, Mireia; Alcaraz Martínez, Rubén; Sabaté, Andrea. "Avaluació de l'accessibilitat del web dels Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona". En: Jornades Catalanes d'Informació i Documentació (14es: 2016: Barcelona). Barcelona: COBDC, 2016.
 • Alcaraz Martínez, Rubén. "Análisis de requerimientos y prototipado de una aplicación web accesible para personas ciegas basada en la API de Google Maps". En: Congreso Internacional de Interacción Persona-Ordenador (15º: 2015: Vilanova i la Geltrú). Interacción 2015. Vilanova i la Geltrú: Escola Politècnica Superior d’Enginyeria Vilanova i la Geltrú, 2015, p. 496-498.

Llista completa de publicacions