Rubén Alcaraz

Rubén Alcaraz

Doctor acreditat en Enginyeria Informàtica i Tecnologies de la Informació (UdL), Màster de Gestió de Continguts Digitals (UB-UPF) i Diplomat en Biblioteconomia i Documentació (UB).

Docència

Des del 2013, és professor col·laborador al Máster Universitario en Documentación Digital i al Máster Universitario en Buscadores, de la Universitat Pompeu Fabra. Des del 2014, al Máster en UX: Usabilidad, Diseño de Interacción y Experiencia de Usuario de la mateixa universitat on imparteix docència relacionada amb el disseny, programació i avaluació de continguts web.

Des del 2015, és professor associat al Departament de Biblioteconomia, Documentació i Comunicació Audiovisual de la Universitat de Barcelona on imparteix les assignatures Posicionament web (SEO) i Informació i Formats Digitals al Grau de Gestió d'Informació i Documentació Digital, i Aplicacions i Dispositius Mòbils, Concepció i Disseny de Llocs Webs Culturals i Analítica Digital al Màster Universitari de Gestió de Continguts Digitals i al Màster de Gestió i Direcció de Biblioteques i Serveis d’Informació.

És professor de l’assignatura Disseny per a gestors de continguts CMS de la Diplomatura de postgrau de Disseny web i del Mòdul 11: Treball fi de Màster del Màster Universitari de Recerca en Art i Disseny d'EINA.

Ha impartit cursos en el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, El Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de la Comunitat Valenciana, l'Asociación Española de Archiveros, Bibliotecarios, Museólogos y Documentalistas, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Escuela Superior de Diseño de Madrid o la Universidade da Coruña, entre altres.

Activitat professional

Ha treballat en biblioteques especialitzades com la del Centre de Documentació del Museu del Disseny o la de l’Ateneu Barcelonès.

Ha realitzat treballs de consultoria relacionats amb l’accessibilitat web per a l’Administració pública i de consultoria SEO per empreses públiques i privades.

Actualment, és el Responsable de l’Arxiu d’EINA.

Premis

 • Premi 3000 Jr. al millor treball final de màster en l’àmbit de la Biblioteconomia i la Documentació atorgat per la Generalitat de Catalunya.
 • Premi al millor treball final de màster en el Concurs 2015 sobre temàtiques HCI de l’Associació Interacció Persona-Ordinador (AIPO).
 • 3er Premi al projecte universitari més innovador en l’àmbit de la gestió de la informació i la documentació atorgat per la Sociedad Española de Documentación e Información Científica i la Facultad de Ciencias de la Documentación de la Universidad Complutense de Madrid.
 • Premi extraordinari de màster (2014)
 • Premi extraordinari de diplomatura (2011)

Recerca

Membre del Grup de Recerca d’Innovació Docent Consolidat Adaptabit de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de Barcelona. Grup dedicat a la recerca en accessibilitat digital en docència, recerca i innovació docent.

Membre del Grup de Recerca Consolidat Cultura i Continguts Digitals de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, on participa en la línia de recerca “Analitzar l’estat de l’organització i la recuperació d’informació digital i proposar i avaluar noves solucions metodològiques i tècniques”.

Membre del Grup de Recerca en Història i Estudis de Disseny d’EINA.

Ha estat membre i coordinador del Grup de Treball de Programari Lliure per als Professionals de la Informació del Col·legi de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, des del 2012 fins al 2019.

Publicacions

(Només es llisten les més recents)

 • Alcaraz Martínez, Rubén; Ribera Turró, Mireia; Granollers Saltiveri, Toni. "Methodology for heuristic evaluation of the accessibility of statistical charts for people with low vision and color vision deficiency". Universal access in the information society. (2021). Special Issue on New trends in HCI for improving communication, education and integration of people with disabilities.
 • Alcaraz Martínez, Rubén; Ribera, Mireia; Roig, Jordi; Pascual, Afra; Granollers Saltiveri, Toni. "Accessible charts are part of the equation of accessible papers: a heuristic evaluation of the highest impact LIS journals". Library hi tech (2021). 
 • Alcaraz Martínez, Rubén; Ribera Turró, Mireia. "An evaluation of accessibility of COVID-19 statistical charts of governments and health organisations for people with low vision". El profesional de la información. Vol. 29, nº 5 (sept./oct. 2020).
 • Alcaraz Martínez, Rubén; Ribera Turró, Mireia; Granollers Saltiveri, Toni; Pascual, Afra. "Accesibilidad para personas con baja visión de los gráficos estadísticos en la prensa digital: una propuesta metodológica basada en indicadores heurísticos". El profesional de la información. Vol. 29, nº 5 (sept./oct. 2020).
 • Alcaraz Martínez, Rubén; Ribera Turró, Mireia; Granollers Saltiveri, Toni. "Accessible statistical charts guidelines for people with low vision". En: CISTI'2020, 15ª Conferencia Ibérica de Sistemas y Tecnologías de Información (2020).
 • Alcaraz Martínez, Rubén. "Les Google Accelerated Mobile Pages: la velocitat de càrrega com a factor de posicionament SEO". Item: revista de biblioteconomia i documentació. Núm. 65. (2018-2019).
 • Alcaraz Martínez, Rubén. "Webs i aplicacions mòbils: una aproximació des del punt de vista de l'experiència d'usuari". Item: revista de biblioteconomia i documentació. Núm. 61 (jul./set. 2016), p. 21-42.
 • Alcaraz Martínez, Rubén. "Análisis de requerimientos y prototipado de una aplicación web accesible para personas ciegas basada en la API de Google Maps". En: Congreso Internacional de Interacción Persona-Ordenador (15º: 2015: Vilanova i la Geltrú). Interacción 2015. Vilanova i la Geltrú: Escola Politècnica Superior d’Enginyeria Vilanova i la Geltrú, 2015, p. 496-498.

Llista completa de publicacions