Jordi Català

Jordi Català

És periodista col·legiat (CPC), infògraf, llicenciat en història, especialista en Història Medieval per la Universitat de Barcelona i amb estudis d’arquitectura superior a l'ETSAB (UPC). Actualment exerceix de Redactor en Cap Sènior a El Periódico de Catalunya.

Activitat professional / Recerca

És pioner de la infografia de premsa a Espanya i participà de la creació del departament infogràfic del seu mitjà quan encara no existia cap altre de similar en cap diari de l’Estat. Fou actor, en primera persona, del canvi del procés infogràfic artesanal amb l’arribada de les altes tecnologies i utilitzà per primer cop un MAC per a fer infografia informatitzada en premsa diària, a Espanya. Participà activament del 'boom' que va significar per a la infografia a l’àmbit mundial el seguiment de la primera Guerra del Golf i, especialment, el tractament infogràfic dels JJOO de Barcelona amb l’unànim reconeixement mundial per a El Periódico de Catalunya i la seva feina gràfica, col·laborant amb professionals de la relevància de Jeff Goertzen, Jaime Serra, Andrew Lucas i Karl Gude.      Després de dirigir la secció amb en Jaime Serra durant dos anys, com a Redactor en Cap d’infografia, es responsabilitzà en solitari del departament (1993- 2006), i estructurà la secció amb un equip de treball del més alt nivell format per dissenyadors i periodistes que han aconseguit fer de la infografia la marca de la casa i un dels puntals imprescindibles i de mes prestigi del diari.

Va ser també responsable d'infografia a la revista mensual del RACC i a la primera edició espanyola de Le Monde Diplomatique. També ha treballat en publicitat, còmics i promocions, entre d’altres, per a Saatchi - Saatchi i Imagina, i com a il·lustrador a Aragón Express, Zaragoza Deportiva, Revista TMB, Fin de Semana, Ajuntament de Barcelona, Quaderns de L'Auditori i Metges Sense Fronteres.

Periodista d’investigació i especialitzat en algunes de les també grans aficions seves com són el passat històric de Barcelona i la cultura del cigar havà, amb una pàgina fixa: 'Cafe copa i puro' a 'Gourmets' en la qual és entrevistador i alhora crític, també realitza reportatges escrits i visuals de recerca de temes històrics barcelonins per a El Periódico de Catalunya. És creador del personatge de ficció TOI, ''un estat d'ànim amb antenes'', amb gran difusió en diverses promocions publicitàries de l'empresa Panrico-Bollycao a Espanya i Portugal.

Premis   

Des de 1992 ha participat en esdeveniments i congressos de premsa i infografia de la SND-E, SND-Internacional, Malofiej, ÑH i European Newspaper Awards, com a participant, ponent, jurat i organització, aconseguint-hi uns 150 premis individuals i col·lectius per a El Periódico de Catalunya:

  • Premis SND (Society Newspapers Design-USA). Or, argent, bronze i awards of excellence
  • Premis European Newspaper Awards: Diferents categories
  • Premi Europeu al millor diari dissenyat d’Europa (2008), On el treball infogràfic fou especialment destacat juntament amb les portades del diari com a motors d’aquest reconeixement
  • Premis Malofiej (Universidad de Navarra SND-E). Or, argent, bronze i awards of excellence
  • Premis ÑH (Disseny Espanya-Portugal). Diferents categories.

Docència

Actualment és professor associat a Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma (UAB) on imparteix l’assignatura de Disseny de Comunicacio Visual. Fa més de vint anys que exerceix la docència superior i universitària, entre d'altres, a ELISAVA Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona (UPF), on ha impartit cursos d'il·lustració, infografia (introductor de l’assignatura i responsable fins al 2004), Projecte Final, Màster de Disseny Multimèdia, Màster de Disseny de la Imatge Corporativa, i actualment col·labora en el Màster en Disseny de l’Espai Comercial: Retail Design.      També ha impartit conferències i cursos de postgraus i màsters en centres universitaris com la Universidad de Navarra, el Centro de Prensa de la Universidad de Santiago, Instituto Geográfico de Madrid, l'Institut d'Educació Contínua (UPF), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat Internacional de Catalunya (UIC), l'Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) i la Universitat de Vic (UVIC), entre d'altres.     

Publicacions

És autor d'un assaig sobre teoria del color per "Anaya-El Sol" (1990). Ha signat infogràfics per a una desena de llibres d'Ediciones B, amb en Josep Pernau, Lucho Lopez i Manu Leguineche, entre d’altres. Actualment prepara un llibre inspirat en la comunicació visual.

Ensenyament

Catalan