Javirroyo (Javier Royo)

Javirroyo

Docència 

Coordinador i Professor del Màster d'Il·lustració Digital en EINA des de 2021 fins a l'actualitat. 

Professor consultor de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya) en el grau de disseny digital (2019-actualitat). 

Professor del Màster d'Il·lustració Creativa en BAU (Universitat de Vic) en Barcelona des de 2019 fins a l'actualitat. 

A Senegal és el responsable de la Fundació Foundawtion d'un programa educatiu basat en workshops que es desenvolupen al sud del país (a la zona de Casamance) (2016-actualitat). 

Va ser professor titular del grau de disseny gràfic a LCI Barcelona en Il·lustració i disseny gràfic (sistemes de representació gràfica). (2017-2020). 

Va ser professor de disseny gràfic a l’Instituto Europeo de Design (Madrid- 2001/2002 i Barcelona – 2007-2010). 

Ha desenvolupat tallers d'il·lustració i conferències d'il·lustració i disseny gràfic en diferents llocs com Mèxic, Japó, Cuba, Colòmbia i el Senegal. 

Activitat professional/Investigació 

Fundador i director creatiu de Chispum Studio (www.chispum.studio), estudi de disseny gràfic i il·lustració de Barcelona amb projectes desenvolupats a França, Anglaterra, Itàlia, USA, Mèxic, Japó, Hong Kong, Singapur, Líban i Turquia.  

Creador de la marca de vinils decoratius Chispum (www.chispum.com), en la qual col·labora com a autor. Els seus dissenys i il·lustracions es distribueixen a Europa, USA, el Canadà, la Xina, el Japó, Corea i Iberoamèrica. Chispum Studio desenvolupa projectes d'il·lustració i disseny gràfic i està centrat en dues línies principals: Identitat Visual i Environmental Design. 

En aquest sentit, és l'autor de nombrosos projectes de disseny de gràfica i humanització d'espais per mitjà de la il·lustració, com la primera intervenció en una ambulància pediàtrica (l'ambulància submarina) per als Hospitals de Sant Joan de Déu, l'Hospital de la Vall d'Hebron o la Unitat d'Urgències Pediàtriques d'aquest últim. També ha desenvolupat projectes de gràfica i il·lustracions de gran format com la que es troba en l'hall de la Clínica Diagonal (Barcelona) o a l'Hotel Room Mat Emma. Un dels seus últims projectes és el disseny d'identitat visual i environmental design per a l'edifici Hing Yip Building d'Hong Kong al costat de l'estudi La Granja Design.  

És el creador de marques com la de Robin Food per al programa de cuina de David de Jorge, (ETB i posteriorment Telecinco), o la marca de la Fundació Joan Miró a Barcelona, al costat de Diego Feijóo. 

Il·lustrador per a editorials com Edelvives o Santillana i per a publicacions com Interviú (il·lustrant a Juanjo Millás), El País, El Setmanal o la revista de disseny Visual. En 2013 va il·lustrar el llibre de Lucía Etxebarría “Liquidació per Enderrocament” (Planeta). En l'actualitat col·labora per a la revista XL Setmanal, il·lustrant les receptes de Martín Berasategui. També per a Uppers, diari digital que pertany al grup de Megamedia (Telecinco).  

En 2004 va formar part de l'equip de redacció de la revista satírica “El Virus Mutant”  al costat de Forges, Gallego y Rey, El Roto, Peridis o Pablo Carbonell entre altres. És fundador, editor i autor de El Estafador (www.elestafador.com), la publicació setmanal d'humor gràfic en línia en llengua espanyola més coneguda i amb més lectors del món, amb col·laboradors de tot Iberoamèrica.  

Becari de recerca de la UPV-EHU en el Departament de Dibuix / Disseny Gràfic (1996-2000). 

Publicacions/Premis 

Publicacions 

En 2004 va publicar un assaig: Diseño Digital, per a l'editorial Paidós. Un llibre sobre conceptes i fonaments de disseny gràfic que es va distribuir a Espanya i Iberoamèrica i es va traduir al portuguès i que s'emmarca dins de la col·lecció dirigida per Joan Costa.  

En 2015 va publicar Martín Berasategui y David de Jorge (Penguin Random House), un còmic de receptes i biografia il·lustrada d'aquests dos grans cuiners. Per aquest llibre, ha rebut en 2016 el Premi Junceda d'Il·lustració que dóna l'Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya.  

En 2016 va publicar al costat de David de Jorge i per a Penguin Random House un llibre sobre La Truita de Patates. També és autor de diversos llibres de La Cebolla Asesina.  

En 2017 publica La Escuela, un llibre que tracta de la construcció d'una escola al Senegal, en el projecte de la qual continua participant activament.  

En 2018 publica dos llibres, el primer Grandes Cócteles del Mundo de la mà de Casa Camper i Edicions Malpaso. El segon, Life is Short, una recopilació dels seus diagrames il·lustrats sobre reflexions entorn de la vida, l'amor i els conflictes.  

En 2020 va publicar el llibre Homo Machus (Lumen/ Penguin Random House), que tracta sobre les masculinitats i el feminisme.  

En 2021 va publicar el llibre Laborachismo (Lumen/ Penguin Random House), que tracta sobre el masclisme en l'entorn laboral. 

Premis 

En 2020 va rebre el Premi Graffica otorgat per professionals de la Il·lustració, el disseny i la comunicació.  

En 2018 va rebre el premi a la millor obra aragonesa pel seu llibre “La Escuela” en el Saló de Còmic de Saragossa.  

En 2016 va rebre el Premi Junceda d'Il·lustració al millor llibre de còmic que dóna l'Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya.  

En 2017 va ser seleccionat el seu projecte d'il·lustració, disseny i senyalització d'espais per a la Unitat de Trastorns de l'Aprenentatge (UTAE / Hospital de Sant Joan de Déu) com a finalista en els Illustration World Awards entre els 12 projectes més importants de Environmental Illustration del món. 

www.chispum.studio 

www.javirroyo.com 

www.chispum.com 

Web

Xarxes socials