EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB

Treballs de Fi de Grau

Rauxa
Redisseny de les tradicionals bitlles catalanes

Cristina Casabella
ccasabella@eina.cat

Les bitlles catalanes són un esport tradicional català que cada vegada és menys conegut. Se sap, però, que en molts punts de Catalunya se segueix practicant de manera assídua. El que Rauxa pretén és recuperar aquesta tradició fent una reinterpretació del joc per apropar-lo a la societat actual, allunyant-lo de l’estètica original, però seguint amb el concepte d’artesania.

A Catalunya hi ha més de 2.000 persones federades i més d’un centenar de clubs competeixen nacionalment. És per això que el joc ha de seguir una normativa estricta quant a pes de les bitlles, distància de tirada, mides reglamentàries, etc. S’interpretaria, doncs, que aquesta és la part esportiva del joc.

El joc original consta de sis bitlles grans i tres bitllots petits, elements que en conjunt pesen un total de quasi 15 kg, ja que són de fusta massissa i estan tornejades per un artesà. Rauxa planteja una simplificació del joc reduint-ne el pes i la forma al mínim, fent-les de plàstic i buides per dins, de manera que es puguin apilar per transportar-les, però a l’hora de jugar tinguin un pes molt similar a l’original, omplint-les amb aigua, sorra o el que es tingui a l’abast al camp de joc.

El procés de treball que s’ha seguit ha estat el següent: la creació dels motlles (tant de les bitlles com dels bitllots), la fabricació de la màquina de rotoemmotllament i el prototipatge final. Amb aquest treball s’ha testejat i, finalment, corroborat el sistema de fabricació i s’ha obtingut com a resultat el prototip físic del joc i la màquina per produir-lo.

Especialitat
Disseny de producte
Tutors
Oriol Ventura
Tribunal
Elena Bartomeu, Francesc Crous, Ariadna Fábregas, Jon Marin, Àlex Mitrani, Javier Nieto, Oriol Ventura

E I N A